Hokej

Jeseničani in Ljubljančani do zmage v Alpski ligi

Ljubljana, 27. 02. 2020 23.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v tekmi 7. kroga drugega dela Alpske lige v gosteh premagali Ritten z 1:0. Uspešna je bila tudi ljubljanska SŽ Olimpija, ki je v Tivoliju ugnala Pustertal (2:1). Šlo je za ponovitev lanskoletnega finala. Zmaji branijo lovoriko.

Jeseničani so odigrali tekmo brez prejetega gola.
Jeseničani so odigrali tekmo brez prejetega gola. FOTO: Damjan Žibert
Jeseničani so v drugem delu do današnje tekme dosegli le eno zmago, v uvodu so premagali večne tekmece iz Ljubljane. Sledilo je pet porazov, dva sicer po dodatnem delu igre, na ta način se je končala tudi prejšnja tekma s Cortino, potem ko so železarji tri sekunde pred koncem izsilili podaljšek. V jeseniški ekipi imajo sicer precej težav s poškodbami in kaznimi, oslabljeno ekipo - občutijo predvsem odsotnost prvega vratarja Antoinia Bonvalota - pa je danes čakala nova težka naloga. V goste so odšli k Rittnu, ki je železarje prejšnji teden na njihovem terenu premagal z 2:0. Danes pa so se železarji tekmecem oddolžili za ta poraz. V vratih so imeli tokrat zanesljivega Žigo Kogovška, na koncu je ustavil vseh 33 strelov na svoj gol, a veliko dela je imel tudi domači vratar Kevin Lindskoug, tudi on je ubranil 33 poskusov železarjev.

V tekmi dobrih obramb je tako odločil en sam gol. Za goste je bil že v prvi tretjini ob številni prednosti uspešen Blaž Tomaževič. Slovenska ekipa je minimalno prednost znala zadržati, tudi v zadnji tretjini, kljub pritisku Rittna ob koncu. Gostje so imeli tudi v tem delu igre premoč in več strelov, so pa domači seveda tvegali in poldrugo minuto pred koncem potegnili Lindskouga iz gola. A gostujoča obramba je zdržala in na koncu so železarji dobili tri točke za drugo zmago po rednem delu v tem delu lige.

V drugem delu Alpske lige Jeseničane čakajo še tri tekme. V soboto bodo gostili Asiago, v ponedeljek bodo v Podmežakli igrali še drugi slovenski derbi v tem delu lige s SŽ Olimpijo, v sredo pa gredo še na gostovanje k vodilnemu Pustertalu.

Zmaji prigarali zmago s Pustertalom

Zmaji lovijo drugo mesto pred končnico.
Zmaji lovijo drugo mesto pred končnico. FOTO: Damjan Žibert

Ljubljančani, branilci naslova v regionalnem tekmovanju in prvi po rednem delu, so v drugem delu izgubili pravo formo in namesto zmag začeli nizati poraze. Hitro so zapravili tudi prednost štirih bonus točk, po štirih porazih na prvih šestih tekmah pa so ogrozili tudi uvrstitev med prve štiri ekipe, ki imajo v končnici prednost domačega terena. Potem ko so na zadnjih dveh tekmah z Rittnom iztržili zmago in poraz po dodatnem delu igre, jih je danes čaka zahteven popravni izpit. V Tivoli je prišel Pustertal, lanski tekmec v finalu in ekipa, ki je prvo medsebojno tekmo v drugem delu tekmovanja pred desetimi dnevi dobila z 2:0. Danes so zeleno-beli dosegli zelo pomembno zmago. Ne le zaradi točk, s katerimi so spet v boju za prednost domačega terena, pač pa tudi zaradi samozavesti. Začetek sicer ni bil najboljši; domače je v obup spravljal vratar Keith Colin Furlong (na koncu 45 obramb). V prvem delu je branil vse strele domačih, podobno je bilo v nadaljevanju, medtem ko je sicer tudi razpoloženi domači vratar Tilen Spreitzer klonil enkrat.

Prelomni trenutek tekme je bila prekinitev v 32. minuti, ko so se pokvarila vrata ob izhodu s klopi gostov. Sodniki so hokejiste poslali v slačilnico, ko pa so se po popravilu vrnili na led, je Olimpija dobila krila. Silovit pritisk je obrodil sadove, naleti domačih pa so se po zaslugi dveh zadetkov Žana Jezovška spremenili tudi v preobrat na semaforju. Drugega je dosegel le osem sekund pred koncem tretjine. Ljubljančani so bili boljši tekmec tudi v zadnji tretjini, ko sicer niso več zadeli, a tudi sami niso prejeli gola. Nervozno tekmo so začinili še obračuni hokejistov obeh ekip, pri čemer so prednjačili Južnotirolci, tik pred koncem se je vnel še večji pretep, a so pomembne točke le ostale v Tivoliju.

Ljubljančane do konca drugega dela Alpske lige čakajo še tri tekme: v soboto gostovanje pri Cortini, v ponedeljek slovenski derbi z Jeseničani v Podmežakli in v sredo še domači obračun z Asiagom.

Izida:
SŽ Olimpija
- Pustertal 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Jezovšek 38., 40.; Andergassen 27.

Ritten - Sij Acroni Jesenice 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Tomaževič 17.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.