Hokej

Čehi svetovni prvaki v hokeju

Praga, 26. 05. 2024 22.55 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hokejisti Češke so svetovni prvaki za leto 2024. V finalu svetovnega prvenstva elitne skupine na domačem terenu so danes v Pragi premagali Švico z 2:0 (0:0, 0:0, 2:0). Bron so osvojili Švedi, ki so popoldne s 4:2 (1:0, 0:1, 3:1) premagali Kanado.

V odločilni tekmi SP na Češkem sta nastopili ekipi, ki ju v finalu glede na dosežke v dosedanjem delu SP ljubitelji hokeja morda niso pričakovali. A Čehi so z odlično polfinalno predstavo proti dotlej zelo zanesljivim Švedom in zmago s 7:3 pridobili samozavest, za nameček so igrali pred domačim občinstvom. Švicarji pa so v polfinalu po kazenskih strelih izločili svetovne prvake Kanadčane in prav tako zelo samozavestno dočakali zadnji nastop na SP.

Čehi so bili na domačem terenu v največji praški dvorani v finalu spet po 14 letih, lovili in v zadnji tretjini tudi ujeli pa so 13. lovoriko. Švica doslej še nikoli ni bila svetovna prvakinja. Do letos je na SP dobila deset medalj, a še nobene zlate. Imajo pa zdaj Švicarji tri srebrne v zadnjih 11 letih, tudi v letih 2013 in 2018 so klonili v finalu, obakrat proti Švedski.

Čehi so na tem področju precej bogatejši. V obdobju samostojne države so zbrali 15 medalj, tudi šest zlatih. V seštevku z nekdanjo skupno državo Češkoslovaško pa je seštevek medalj še precej zajetnejši (še 32, od tega šest zlatih).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A vsa ta statistika na ledu ni pomenila prav dosti. Obe ekipi sta se zavedali vložka, zato je bila igra bolj taktična, veliki vlogi pa sta imela vratarja, Leonardo Genoni pri Švici in Lukaš Dostal pri Češki.

Čehi so imeli rahlo terensko premoč, v prvi tretjini pa je bil po lepi akciji najbližje golu David Pastrnak. A povsem nenevarni niso bili niti Švicarji, Christoph Bertschy je v zadnji minuti prvega dela zadel vratnico.

Podobno je bilo v drugem delu. Kljub pritisku Čehi gola niso dosegli, so pa tudi oni zadeli okvir vrat, najprej ob številčni prednosti Dominik Kubalik, potem pa ob izteku tega dela igre še David Kampf. Za Švico pa je bil v tem delu najbolj nevaren Nino Niederreiter, a je plošček zletel tik nad vrati.

V zadnji tretjini je dolgo kazalo, da bo strateška hokejska predstava šla še v tretji del. A po prekinitvi zaradi počenega zaščitnega stekla so Čehi stopili na plin. V 50. minuti je podajo Tomaša Kundratka z natančnim strelom tik ob vratnici za vodstvo izkoristil največji zvezdnik te ekipe Pastrnak.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po zadetku so se Čehi povsem umaknili v obrambo, Švicarji pa so bili precej nevarnejši. A je bil previsoka ovira Dostal (na koncu 31 obramb), ki je v zadnjih minutah ustavil nekaj nevarnih strelov.

Švicarji so morali tvegati brez vratarja, kar je 20 sekund pred koncem kaznoval Kampf in poskrbel za navdušenje v dvorani in po celotni Češki.

V današnjem malem finalu so si tolažilno nagrado, bronaste medalje, priborili Švedi, ki so slavili s 4:2 ter tako prekinili kanadsko prevlado zadnjih petih let.

Naslednje leto bo SP elitne skupine na Švedskem in Danskem. Iz letine konkurence sta letos izpadli Velika Britanija in Poljska, vanjo se vračata Slovenija in Madžarska. Kje in s kom bodo igrali Slovenci, bo znano po dokončni razporeditvi predtekmovalnih skupin krovne zveze IIHF, predvidoma danes pozno zvečer ali v ponedeljek.

- nedelja, 26. maj:

- tekma za 3. mesto

Švedska - Kanada 4:2 (1:0, 0:1, 3:1)

- finale:

Češka - Švica 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.