Hokej

Kanada in Švica že v polfinalu

Riga, 23. 05. 2024 18.52 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.J.
Komentarji
0

Na hokejskem SP gre zares. Začeli so se izločilni boji. Prva dva polfinalista sta reprezentanci Kanade in Švice. Kanadčani so ugnali Slovake (6:3), Švicarji pa Nemce (3:1).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svetovni prvaki Kanadčani so se pričakovano uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva. V Pragi so, potem ko so v dveh obdobjih na hitro prišli do naskoka, slavili s 6:3. Kanada je redni del končala na prvem mestu skupine A, brez poraza, a z dvema zmagama po kazenskih strelih. Slovaki po drugi strani so bili četrti v svoji predtekmovalni skupini, kjer so zbrali 12 točk, prehiteli pa Latvijce, lani bronaste, ki so ostali brez zaključnih bojev.

Na začetku tekme se je zdelo, da Slovaki nimajo možnosti. Že po petih minutah so Kanadčani po dveh hitrih akcijah in ne najboljšem posredovanju vratarja Samuela Hlavaja vodili z 2:0. Potem so se Slovaki vrnili, čeprav so si gol, plošček je za hrbet Jordana Binnigtona preusmeril Brandon Hagel, zabili tekmeci pravzaprav sami.

V drugi tretjini so Kanadčani vodstvo povišali, a le za gol, tako da je Slovaška imela še nekaj možnosti. Vse do 47. minute, ko je Kanada spet dosegla dva hitra gola, tokrat celo le v razmaku 20 sekund. Za Slovake je nato sicer tudi hitro znižal Miloš Kelemen, nekaj upanja pa je ob zadetku z dvema igralcema več v 57. minuti prinesel še Marek Hrivik. A je Nick Paul z zadetkom na prazna vrata v 60. potrdil kanadsko slavje.

Polfinalnega tekmeca bodo Kanadčani dobili po koncu vseh štirih dvobojev, ko se bosta pomerila najboljša in najslabša ekipa iz rednega dela med polfinalisti, drugi par bosta sestavljala druga in tretja ekipa po uspešnosti. Obe polfinalni tekmi ter tekmi za medalje bosta v soboto in nedeljo v Pragi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemčija je lani dosegla enega največjih uspehov v zgodovini, saj je na medaljo čakala dolga desetletja, letos pa uspeha ne bo ponovila in bo na koncu šesta. Nemce so ustavili njihovi sosedje Švicarji, ki pa so tradicionalne tekmece v trdem in izenačenem boju dokončno premagali šele z zadetkom na prazna vrata.

Švica se je tako oddolžila Nemčiji za zadnja četrtfinalna poraza v letih 2021 in 2023. V prvi tretjini so bili Švicarji boljši in izkoriščali nemške napake. Premoč sta kronala najprej Christoph Bertschy v osmi minuti, ko je pobegnil v protinapad celo z igralcem manj, ter Nico Hischier v 17. Nemškega vratarja Philippa Grubauerja je ob koncu te tretjine enkrat rešila tudi vratnica.

V nadaljevanju so bili Nemci bolj enakovredni, na polovici tekme pa je Dominik Kahun ob številni prednosti zadel za znižanje na 1:2. A Nemci, ki so v rednem delu SP za tretje mesto v skupini B dosegli 34 golov, so bili danes precej neučinkoviti. Tudi strelov so imeli malo, vsega 15 na celotni tekmi.

Švicarski vratar Leonardo Genoni tako ni bil posebej ogrožen, njegovi soigralci pa so v zadnji tretjini znali zadržati minimalno prednost. Ob poskusu Nemčije, da bi izenačila brez vratarja, pa je Bertschy dokončal delo in Švico - redni del je končala na drugem mestu skupine A - dokončno poslal v polfinale.

Izidi, četrtfinale:
Kanada* - Slovaška                 6:3 (2:1, 1:0, 3:2)

Švica* - Nemčija                   3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.