Hokej

Jan Drozg: Alpska liga ni slaba, a hokej v Severni Ameriki je na višjem nivoju

Ljubljana, 21. 12. 2020 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Jan Drozg je, kot smo poročali, že odigral zadnjo tekmo v dresu ljubljanskih hokejistov. Odpravlja se nazaj v ZDA, kjer bo nadaljeval kariero. V dresu SŽ Olimpije je pustil močan pečat, tako na slovenskem državnem prvenstvu, kjer SŽ Olimpija vodi, kot v mednarodni Alpski ligi. V tem regionalnem tekmovanju je na desetih tekmah zbral 17 točk.

Jan Drozg je prvo tekmo za SŽ Olimpijo odigral 17. oktobra, po dobrih dveh mesecih pa je njegove ljubljanske poti (zaenkrat) konec. Ko je postalo znano, da se bo liga NHL tudi uradno začela sredi januarja (13. 1.), je vse skupaj sprožilo "kolesje" hokejskega športa čez lužo, predvsem kar se tiče nižjih lig, kot sta AHL in ECHL, ki sta tesno povezani z ligo NHL. Že pred prihodom v ljubljanski klub je bilo jasno, da gre le za začasno rešitev, saj bo Mariborčan vse sile in ambicije usmeril v kariero čez lužo. 

Zadnjo tekmo je za ljubljansko moštvo odigral v soboto, ko so zmaji visoko premagali italijansko Cortino (7:3), Drozg je na tej tekmi dosegel gol in podajo. Ljubljansko moštvo je v dobri formi, na zadnjih dveh tekmah so v AL dosegli 16 golov (pred tem so Kitzbühel premagali z 9:3). 

V skupnem seštevku je Drozg na desetih tekmah AL zbral 17 točk (sedem golov in 10 podaj), z njim pa smo govorili, še preden je bilo znano, da se poslavlja od Slovenije. SŽ Olimpija je vodilno moštvo na državnem prvenstvu, v regionalni AL pa je sicer na drugem mestu (27 točk), a ima odigrane tri tekme manj od vodilnega kluba v konkurenci, zasedbe Salzburga (29 točk, 11 tekem).

"Liga (Alpska liga, op. a.) tukaj ni slaba, ni sicer tako kakovostna kot v Severni Ameriki, a tukaj so igralci, ki imajo dovolj talenta, ki znajo igrati, in to dela ligo kakovostno. Tukaj rad igram hokej, a vsekakor bi rad v Severni Ameriki odigral par sezon. Pomembno mi je, da igram hokej na čim višjem nivoju, ne pa to, kje igram. Planirano je, da začnem v ligi AHL, kako pa se bodo stvari razvijale, je težko napovedati, še posebej glede na to, v kakšnem času smo," je povedal Drozg.

Jan Drozg
Jan Drozg FOTO: Eva Brili Grebenar-HK SŽ Olimpija

Drozg, ki ima triletno pogodbo (t. i. "entry level contract") z moštvom NHL Pittsburgh Penguins, je lansko sezono začel v ligi ECHL pri ekipi Wheeling Nailers, kjer se je izkazal, nato pa je Mariborčan dobil priložnost v ligi AHL za podružnično moštvo pingvinov Wilkes-Barre/Scranton. V ligi NHL še ni dobil priložnosti. Tudi v tej sezoni je bilo v načrtu, da čim prej odide čez lužo, a je epidemija covida-19 tako kot številnim drugim športnikom tudi njemu prekrižala načrte. 

Večinoma se je 21-letni napadalec na sezono pripravljal v Mariboru s tamkajšnjo člansko ekipo, nato pa se je odločil, da mora nazaj v tekmovalni pogoj. Z vodstvom ekipe SŽ Olimpija se je dogovoril za sodelovanje, ob dovoljenju svojega ameriškega delodajalca pa je dres zmajev nosil do odhoda v ZDA. 

Spregovoril je tudi na temo slovenske reprezentance, ki že dolgo časa ni odigrala prave tekme, ob dejstvu, da je že tudi odpovedano majsko SP Divizije 1, ki bi moralo biti na sporedu v ljubljanski dvorani Tivoli, in tudi o stanju v slovenskem hokeju. Preverite, kaj meni (v video izjavi):

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roadkill
21. 12. 2020 20.31
upajmo da se ni preveč nalezel "AHL-a"