Hokej

Fasel spremenil mnenje, za izvedbo SP pripravljen rezervni načrt

Zürich, 16. 01. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
0

Svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju, ki ga bosta med 21. majem in 6. junijem predvidoma gostili Latvija in Belorusija, morda ne bo potekalo v obeh državah. Predvsem se zapleta pri beloruskem delu organizacije svetovnega prvenstva, a kot kaže, ne toliko zaradi politične, pač pa zlasti zaradi zdravstvene situacije. To je potrdil predsednik IIHF Rene Fasel.

Predsednik Rene Fasel je še pred dnevi je za švicarsko televizijo SRF dejal, da bo letošnje svetovno prvenstvo v hokeju na ledu potekalo tudi v Belorusiji, kot je bilo predvideno. Takšne so bile njegove besede po obisku pri beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku. Kot kaže, pa vseeno le ne bo tako enostavno. Predsednik Mednarodne hokejske zveze (IIHF) je sedaj dejal, da ima zveza načrt B glede beloruskih prirediteljev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ta predvideva izvedbo brez Belorusije, bodisi samo v Latviji ali pa v državi, ki bi si delila gostiteljstvo z Latvijci.

Politični pritiski zaradi razmer v Belorusiji se poznajo tudi na športnem področju. Fasel je pred dnevi obiskal Belorusijo in bil deležen številnih kritik, ker se je srečal z Lukašenkom. Številni namreč prav zaradi njenega predsednika Belorusijo vidijo kot sporno prirediteljico SP. A kot je dejal Fasel v pogovoru za švicarsko agencijo Keystone-SDA, bodo glavne težave Belorusije predvsem zdravstvene. V pogovoru sta Lukašenkom namreč obravnavala tudi slabo epidemiološko sliko v tej državi.

Rene Fasel
Rene Fasel FOTO: AP

"Jasno sem povedal, da SP v Belorusiji ne bo mogoče izvesti, če se bodo stvari nadaljevale v tem ritmu," je dejal Fasel in opozoril, da v IIHF ne bodo tolerirali niti morebitne zlorabe športnega tekmovanja v politične namene, ne glede na to, ali bodo ti vladni ali opozicijski. V načrtu B, za katerega je razkril, da o njem v zvezi razmišljajo že od jeseni, pa sta dve možnosti. Namesto Minska in latvijske Rige bi lahko tekme izvedli samo v Latviji, druga možnost pa je nov prireditelj, ki bi vskočil namesto Belorusije – zanimanje sta do zdaj pokazali Slovaška in Danska.

Fasel je še pojasnil, da bo izvršni odbor krovne zveze o tej temi razpravljal na zasedanju konec meseca, 25. in 26. januarja. IIHF je odpovedala vsa svetovna prvenstva razen mladinskega SP, ki je bilo na sporedu v Kanadi, ter omenjenega SP elitne skupine A, ki bo na sporedu maja.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.