Hokej

Zmaji in železarji v boj za domačo lovoriko

Ljubljana, 28. 04. 2021 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, T.Š.
Komentarji
3

Hokejska sezona v Sloveniji je še v polnem razmahu. Na klubski ravni bo odločilnim tekmam Alpske lige sledil še finalni boj za naslov državnega prvaka. Merila se bosta večna tekmeca, SŽ Olimpija in Sij Acroni Jesenice. Moštvi igrata na tri zmage, prva tekma bo v dvorani Tivoli.

Konec prejšnjega tedna je padel zastor nad letošnjo izvedbo Alpske lige. Regionalno tekmovanje je v sezoni 2020/21 po lanski prisilni prekinitvi tokrat dobilo tekmovalni epilog, ki so se ga razveselili predvsem v zelenem taboru. Ljubljanski hokejisti so drugo najmočnejše regionalno tekmovanje končali z zmagoslavjem in se tako na najboljši način tudi poslovili od Alpske lige, saj bodo v naslednji sezoni nastopali v močnejši ligi ICEHL, nekdanji ligi Ebel.

V sezoni 2021/22 tako vsaj na mednarodni ravni ne bo obračunov slovenskih klubov. Ni sicer veliko manjkalo, pa bi se SŽ Olimpija in Sij Acroni Jesenice pomerila tudi v finalu Alpske lige, a so bili Jeseničani v polfinalu z Asiagom za eno zmago prekratki. Zato pa bo od petka spet napeto na ledenih ploskvah Tivolija in Podmežakle. Ker v finalu AHL ni bilo dveh slovenskih klubov (če bi bila, bi zadnji boji alpske lige štela tudi za DP), so morali pri Hokejski zvezi Slovenije (HZS) počakati na razplet in nato določiti še datume domačega tekmovanja, ki se bo tako zavleklo krepko v maj. 

Zadnje dejanje domače sezone se bo začelo v petek, 30. aprila, ob 20. uri. Prednost domačega ledu bodo imeli sveži prvaki Alpske lige Ljubljančani. Po prostem koncu tedna bo naslednja tekma v ponedeljek, 3. maja, ob 20.00 na Jesenicah, tretja pa potem 5. maja ob 20.00 spet v Ljubljani. V finalu bosta ekipi igrali na tri zmage, če finale po treh obračunih še ne bo končan, pa bosta morebitni četrta in peta tekma v petek, 7. maja, na Jesenicah in v ponedeljek, 10. maja, v dvorani Tivoli.

Finale bo pomenil tudi konec dolge sezone DP, v kateri so doslej zadnje tekme igrali januarja. Takrat so namreč klubi končali polfinale, v katerem je jeseniška zasedba v dveh tekmah s 4:3 in 5:0 premagala Triglav, medtem ko je bila SŽ Olimpija boljša od Slavije Junior s 4:0 in 8:1.

V finalu DP se bosta pomerili ljubljansko in jeseniško moštvo.
V finalu DP se bosta pomerili ljubljansko in jeseniško moštvo. FOTO: Aljoša Kravanja

Letošnji boj bo tako odločil o prvem naslovu prvaka Slovenije po letu 2019. Lani so namreč zaradi prvega vala pandemije že marca prekinili vsa tekmovanja v državnih prvenstvih, pozneje pa odločili, da v večini kategorij prvakov ni bilo, izjema so bile le članice. Tako kot v Alpski ligi, kjer so Ljubljančani poskrbeli za zanimiv podatek – zmagali so v dveh zaporednih izvedbah lige, toda v treh letih –, imajo zeleno-beli tudi na domači sceni priložnost za ponovitev takšnega dosežka.

V finalu zmaji branijo zadnjo osvojeno domačo lovoriko. To so dobili 25. aprila 2019, ko se je končala druga in zadnja tekma finala v zadnji polni sezoni DP. Pred dvema letoma so sicer igrali po ekspresnem in nekoliko prirejenem sistemu, ko ni odločalo število zmag, ampak je štel seštevek dveh tekem. Prvo so predlani dobili Gorenjci s 4:2, drugo pa z odlično zadnjo tretjino in preobratom Ljubljančani, ki so se naslova prvaka razveselili po zmagi s 5:2.

V dosedanjem delu sezone 2020/21 sta se ekipi pomerili osemkrat. Jeseničani so osvojili poletno blejsko ligo in slovensko pokalno lovoriko, Ljubljančani so postali zmagovalci Alpske lige. Poleti na prijateljski tekmi na Bledu so zmagali Jeseničani, ki so jeseni dobili tudi polfinalni pokalni obračun z 1:0 po kazenskih strelih (in pozneje osvojili pokal), sledili sta tekmi v prvem delu Alpske lige po posebnem sistemu, v katerem so tekmi istih tekmecev sešteli in šele nato delili točke. Prvo tekmo so dobili zmaji s 6:1, druga se je končala z 2:2. V DP so decembra Ljubljančani zmagali z 2:0, januarja pa so bili z 2:1 po kazenskih strelih boljši Jeseničani. Zadnji tekmi sta bili marca v rednem delu Alpske lige, v Ljubljani so domači zmagali s 4:2, na Jesenicah pa tudi domači po kazenskih strelih s 3:2.

Jeseničani so v tej sezoni že prekrižali načrte Ljubljačanom. Kako bo v finalu DP?
Jeseničani so v tej sezoni že prekrižali načrte Ljubljačanom. Kako bo v finalu DP? FOTO: Aljoša Kravanja

V samostojni Sloveniji so bili prvaki le hokejisti Olimpije ali Jesenic. Železarji imajo skupno 12 naslovov, zadnjega iz sezone 2017/18, Ljubljančani pa 16. Jeseniški hokejisti pod vodstvom trenerja Mitje Šivica so že nekajkrat v tej sezoni prekrižali načrte zmajem, zato v finalu pravzaprav ni izrazitega favorita. Ljubljansko moštvo, ki ga od januarja vodi finski trener Raimo Summanen, je morda v vlogi rahlega favorita, vendar je jasno, da bodo o naslovu odločale malenkosti. Tako kot forma vratarjev, poškodbe v obeh moštvih in dnevna forma, zato ne bi bilo presenečenje, če bi bila finalna serija dolga vseh pet tekem.

Po koncu klubske sezone pa bo nastopila še slovenska reprezentanca. Potem ko je krovna mednarodna zveza IIHF odpovedala tudi na letos prestavljeno drugoligaško svetovno prvenstvo v Ljubljani (SP Divizije 1), so se pri HZS odločili sami organizirati prijateljski turnir, neuradno svetovno prvenstvo. Turnir, ki ga bo gostila dvorana Tivoli od 15. do 21. maja, bo prvo reprezentančno tekmovanje po zelo dolgem času. Na turnirju se obeta zanimiv hokej, risi pa se bodo v ponedeljek zbrali na Bledu. Reprezentanti, ki so končali s klubskimi obveznostmi za to sezono, že nekaj dni vadijo na Bledu pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Beopen
30. 04. 2021 21.55
+1
Sem se ravno danes pogovarjal z enim od igralcev Olimpije. Rekel je, da je z osvojenim naslovom Alpske lige sezona za njih že praktično končana (pokrita finančna situacija) in da sploh niso motivirani za naslov državnega prvaka, ki jim resnici na ljubo nič ne pomeni. Ima prav in tekme državnega prvenstva so ob koncu sezone povsem brez pomena in za Olimpijo brez tekmovalnega naboja. Jesenice bodo tako bolj ali manj očitno prvak, ker je Olimpiji bore malo vseeno....
User792410
30. 04. 2021 21.07
Jesenice imajo odličnega vratarja, Olimpijin pa ni vreden pol kulca hladne vode...
Gams89
28. 04. 2021 16.23
olimpija po imenih in stanju v klubu favorit, vse je pa odvisno od dnevne forme se je videlo v polfinalu kako lahko oboji igrajo sladko/kislo