Hokej

Šivic: Tekma se je zlomila po pretepu, ko smo 'zabili' dva gola

Ljubljana, 01. 05. 2021 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po koncu regionalne Alpske lige je na sporedu, kar se tiče klubskega hokeja, le še boj za naslov slovenskega državnega prvaka. Moštvo Sij Acroni Jesenice je na prvi tekmi velikega finala prekrižalo načrte gostiteljem hokejistom SŽ Olimpije in na Gorenjsko odneslo prvo zmago (2:5). Kot se je strinjala večina akterjev, je bila ključna ljubljanska petminutna izključitev od koncu druge tretjine, ko so železarji dosegli dva gola z igralcem več.

Več videovsebin
  • Izjava Mihe Štebiha po prvi finalni tekmi DP
    01:30
    Izjava Mihe Štebiha po prvi finalni tekmi DP
  • Izjava Tadeja Čimžarja po prvi finalni tekmi DP
    01:13
    Izjava Tadeja Čimžarja po prvi finalni tekmi DP

Moštvi igrata v finalu na tri zmage, naslednja tekma bo na sporedu že v ponedeljek v jeseniški dvorani Podmežakla. Tudi tokrat, tako kot v Tivoliju, brez navijaške podpore, Ljubljančani pa imajo na Gorenjskem popravni "izpit". V domačem taboru so po tekmi priznavali, da pristop na začetku tekme ni bil pravi, premalo so bili soigralci v pomoč vratarju Tilnu Spreitzerju (ki sicer ni imel najboljšega večera), ki je zamenjal poškodovanega prvega vratarja zmajev, Finca Paava Hölsäja. Zmaji so priložnost za zmago zapravili predvsem zaradi neučinkovitosti in nezbranosti pred jeseniškim golom (v strelih so bili tako kot večino tekem te sezone v prednosti: 40:25) in (ne)discipline v igri. 

"Slabo smo začeli, malo smo "zaspali", oni pa so prišli sem zmagat, to se je videlo. Druga in tretja tretjina sta bili boljši, mi smo se približali na en zadetek, a so imeli en protinapad in spet dosegli gol. Težko je bilo nadaljevati, še posebej ob dveh golih ob igralcu več ob naši petminutni kazni, ko psihično in fizično padeš. Na koncu smo pokazali, da se znamo boriti in stopiti skupaj. Od tam moramo nadaljevati," je dejal branilec zmajev Miha Štebih. Posebej napeto je bilo v zaključku tekme, ko se je trener zeleno-belih Raimo Summanen odločil, da slabih sedem minut pred koncem tekme poizkusi brez vratarja. Tako je igra šestih proti petim potekala vse do konca tekme, ne enim, ne drugim, pa ni uspelo doseči gola, čeprav je bilo priložnosti kar precej.

Kot je dejal strelec enega od golov Saša Rajsar, pa je to potrdil tudi jeseniški trener Mitja Šivic, je tekmo prelomila petminutna kazen Martina Bohinca, saj so železarji v tistem obdobju dvakrat premagali ljubljanskega vratarja in znova ušli na lepo prednost. Pred tem so se domači znova približali le na gol zaostanka (2:3), sicer so vseskozi zaostajali in lovili prednost (bilo je 0:2, pa nato tudi 1:3). Jeseničani so še enkrat pokazali, da znajo izjemno dobro izvrševati načrtovano taktiko in so izjemno neugoden tekmec za Ljubljančane. Železarji s svojo agresivnostjo pri pokrivanju tekmeca, pa tudi zelo disciplinirano igro in nepopustljivostjo kar malce frustrirajo nasprotnika. Ob dejstvu, da so domači poceni zapravljali svoje priložnosti pred jeseniškim vratarjem Žanom Usom, ki je bil zanesljiv in je ubranil 38 strelov. 

"Naredili so napako, dobili so pet minut, tam se je tekma odločila. Mogoče je bil naš vratar malo bolj razpoložen. Imeli smo tudi nekaj sreče, da se je odbilo nam na palico, tega pa ne smeš zapraviti. Mi smo imeli malo več časa za pripravo, oni so bili v elementu tekem. Vedeli smo, da bo težko, a se nam je 'poklopilo'. Na koncu smo se zmenili, da bomo branili prednost, ne pa da bomo šli na gol. Važno, da smo zdržali in zmagali," je povedal napadalec železarjev Saša Rajsar.

Kot omenjeno, je druga tekma na sporedu v ponedeljek na Jesenicah, tretja sledi 5. maja spet v Tivoliju. Če zmagovalca še ne bo, sta na sporedu tekmi še 7. maja spet na Jesenicah in morebitna odločilna (peta) 10. maja v Ljubljani.

Jeseničani so tudi s pomočjo vratarja Žana Usa osvojili prvo zmago v finalu DP.
Jeseničani so tudi s pomočjo vratarja Žana Usa osvojili prvo zmago v finalu DP. FOTO: Damjan Žibert
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Toshiba2010
01. 05. 2021 21.40
+1
Jeeeeseeniceee!
tekač
01. 05. 2021 10.32
-1
Če Olimpija ne dobi Jesenice v ICEHL nimajo kaj iskati.
BroNo1
01. 05. 2021 10.48
+0
Saj že tako ali tako nima tam iskati. Več kot pol ekipe po sezoni bo obesila drsalke na klin. Nekaj se it in da zraven nimaš točno začrtane finančne poti, se lahko sukaš le po bajerjih! Zopet brezglavo v nekaj, kar je na majavih tleh res nima smisla
Victorinox
01. 05. 2021 10.22
+4
Bo še zelo težko in Jesenice bodo morale izredno garati. Je pa ta zmaga lepa popotnica za naprej. Tudi zato, da se LOL- ne bo hvalil kako so pometli z Jesenicami. Vse čestitke Jesenicam za zelo dobro igro, nekaj napak pa bo treba še popraviti. Saj sami vedo katere.
zabuko
01. 05. 2021 10.09
-4
meni je izgledalo, kot da pri Olimpiji v začetku ni bilo prave želje, kot da bi igrali trening tekmo. Če bi tako pomagali branit gol, kot so ga na koncu brez vratarja, se to ne bi zgodilo. Bo pa namesto na Jesenicah pokal dvignila v Ljubljani. Gremo zmaji.
Mr. Cat
01. 05. 2021 10.03
+4
Je se ni ceeee💪💪
Hitri78
01. 05. 2021 09.42
+0
Čestitam Jesenice samo rokk na srce imeli ste srečo da ste imeli v vratih razpoloženega Usa . Saj statistika strelov pove svoje. Mislim da bo v nedeljo zgodba precej drugačna
User792410
01. 05. 2021 09.35
+7
Ob kaznovanju Bohinca so sodniki povsem zanemarili dejstvo, da so ga jeseniški branilci pred svojim golom spravili na tla in prvi začeli udrihati po njemu, Bohinc pa je potem odreagiral kot je in zato je kazen 5 minut in izključitev zanj povsem upravičena. Sodniki pa niso ustrezno kaznovali jeseniškega branilca, ki je povzročil pretep, saj bi moral ravno tako dobiti 5 minut, ne pa le 2 minuti kazni! Sicer pa je bila sinoči glavna razlika med Olimpijo in Jesenicami pri vratarju, Jeseničan odličen, ljubljanski pa vreden niti pol kulca hladne vode. Me pa resnično zanima, kateri pametnjakovič pri Olimpiji "si lasti zasluge", da se je Žan Us lani odločil svojo športno pot nadaljevati na Jesenicah? Pa ne zaradi boja za državni naslov, ki je danes žal le še prestižnega pomena, ampak zaradi konkurenčnosti Olimpije v nadaljnjem ligaškem tekmovanju!
Victorinox
01. 05. 2021 10.41
-2
Nasprotnikov igralec v vratarjevem prostoru (lahko ga ogroža s poškodbo) nima kaj iskati. Mnogi igralci provocirajo, nekateri želijo vratarja poškodovati, tretji spet pak na silo potisniti v gol. Reakcija jeseniških branilcev je očitna in na ljubljanski strani ne bi bilo nič drugače. Tako je dobil kar je iskal.
User792410
01. 05. 2021 11.57
+2
Bohinca so v vratarjev prostor prvo potisnili, nato pa podrli jeseniški branilci! V to, da bi pri Olimpiji, ali Jesenicah, kateri izmed igralcev kdaj namerno želel poškodovati nasprotnikovega igralca, ali celo vratarja, pa enostavno ne verjamem!
Nimasmisla
01. 05. 2021 08.59
+9
nažgat te žabarje
fedr?k
01. 05. 2021 08.55
+11
Bravo Jesenice. Tako se igra z srcem ter borbeno v obrambi. Dober hokej smo gledali.
Mirkoca
01. 05. 2021 08.39
+9
Bravo Švic !
Minerva
01. 05. 2021 08.01
+10
Barvo jesenice