Hokej

Risi začeli priprave za mednarodni turnir v Tivoliju

Bled, 03. 05. 2021 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
0

Slovenska hokejska reprezentanca bo sredi maja nastopila na prijateljskem mednarodnem turnirju v Ljubljani. Ta bo nadomestil odpadlo drugoligaško svetovno prvenstvo Divizije 1. Slovenci, ki bodo na turnirju pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja precej pomlajeni, so uradno zbor začeli na Bledu.

Na zboru so za zdaj igralci, ki so že končali klubske obveznosti, selektor pa bo po končanem finalu državnega prvenstva seznam dopolnil še z nekaterimi člani moštva SŽ Olimpije in Sij Acroni Jesenice. Reprezentanca bo precej pomlajena, saj so nekateri starejši in bolj izkušeni dobili dovoljenje selektorja, da ta turnir izpustijo. Vrhunec leta bo za reprezentanco avgusta, ko bodo na Norveškem potekale kvalifikacije za olimpijske igre.

"Smo še v okrnjeni zasedbi, reprezentanca je ali bo pomlajena, pa ne zaradi drugih razlogov, ampak da določeni mlajši dobijo priložnost. Ta turnir bo strogo služil za testiranje vseh igralcev, z izjemo Blaža Gregorca imamo v obrambnih vrstah vse, kar sodi v reprezentanco, drugače pa je v napadu," je dejal selektor Matjaž Kopitar in pojasnil, da bo tokrat več časa namenil igralcem, ki sicer niso v vodilnih vlogah ter jih tudi na ta način preizkusil.

Na Bledu so danes uradne priprave začeli vratarji Gašper Krošelj, Luka Gračnar in Matija Pintarič ter igralci Gregor Koblar, Klemen Pretnar, Kristjan Čepon, Anže Kuralt, Luka Kalan, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Matic Podlipnik, Aljaž Predan, Jurij Repe, Rok Kapel, Tine Klofutar in Žiga Pavlin.

"Težko je primerjati, kako bo na tekmah, občutek pa imam zelo dober. Fantje so marljivi, to je bila vedno njihova odlika. Dolgo časa je minilo in komaj čakam, da odigramo prvo tekmo. Večja težava je finale DP, upam, da bodo lahko vsi, ki so predvideni, prišli, a se bodo morali regenerirati v kratkem času," je na spletni novinarski konferenci ob začetku reprezentančnega zbora dejal selektor Kopitar.

Reprezentanca je zdaj prvič skupaj po februarju lani, ko je Slovenija igrala doma v olimpijskih kvalifikacijah. Turnir v Ljubljani bo potekal med 15. in 21. majem, na njem pa bodo poleg domače reprezentance sodelovale še Francija, Avstrija, Ukrajina, Poljska in Romunija.

Tekmovanje, ki so ga pri Hokejski zvezi Slovenije (HZS) poimenovali "Premagajmo covid", bo tako zamenjalo svetovno prvenstvo Divizije 1, ki bi moralo biti v tem terminu v Ljubljani, a ga je mednarodna hokejska zveza (IIHF), tako kot še skoraj vsa druga prvenstva v letu 2021, že pred meseci odpovedala. Pri HZS so se odločili, da bodo sami pripravili turnir, da bi na ta način omogočili priprave reprezentanci. Avgusta na Norveškem se bo Slovenija v kvalifikacijah za OI v Pekingu borila z Dansko, Norveško in Južno Korejo.

"Lepo se je zbrati in se boriti za Slovenijo, obleči ta dres. Letos je bila učna ura za vse skupaj. Kot nekakšen zabaviščni park, vzponi in padci, pojavil se je tudi covid ... To je del našega življenja, ki se bo spremenilo, treba ga je sprejeti in iti naprej, je pa bila zelo turbulentna sezona," je nenavadno dogajanje strnil branilec Klemen Pretnar.

"Lepo je bilo spet videti fante, trenirati z reprezentanco. Komaj sem čakal, da pridem. Volje za hokej mi ni zmanjkalo, z veseljem sem tu in bom dal vse od sebe in se znova dokazoval," pa je ob začetku zbora dejal vratar Gašper Krošelj.

Tudi Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS, je bil vesel, da so se lahko reprezentanti spet zbrali: "Nekaj časa je preteklo od zadnjega zbora, trudili smo se, da bi se dobili, a so predvideni turnirji odpadali. Upam, da ga bomo končno izvedli, vse skupaj pa je priprava za kvalifikacije za OI."

Kontrec še ni mogel postreči s podatkom, ali bodo turnir vsaj v omejenem številu lahko spremljali tudi navijači. Pojasnil je, da se bodo na HZS prilagajali trenutnim razmeram in morebitnim sprostitvam. Če bodo dobili dovoljenje, pa računajo, da bi lahko v dvorani Tivoli ogled omogočili približno tisoč navijačem.

Gašper Krošelj na novinarski konferenci HZS.
Gašper Krošelj na novinarski konferenci HZS. FOTO:
Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.