Hokej

Hokejisti lige NHL se vračajo na OI

New York, 11. 07. 2020 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
0

Vodstvo severnoameriške hokejske lige NHL in člani združenja igralcev NHLPA so podpisali dogovor o nadaljevanju sezone v najmočnejši hokejski ligi na svetu po marčevskem premoru zaradi pandemije novega koronavirusa. Poleg tega dogovor vključuje tudi odobritev nastopa igralcev lige NHL na olimpijskih igrah.

Zvezdniki lige NHL, tudi Anže Kopitar, bodo znova lahko igrali na OI.
Zvezdniki lige NHL, tudi Anže Kopitar, bodo znova lahko igrali na OI. FOTO: AP

Prekinjena sezona lige NHL se bo nadaljevala 1. avgusta, uradni pripravljalni tabori razširjene končnice se bodo začeli 13. julija, klubi pa bodo v gostiteljski mesti nadaljevanja prvenstva Edmonton in Toronto odpotovali 26. julija. Trenutno veljavno kolektivno pogodbo sta obe pogajalski strani, vodstvo lige in sindikat hokejistov, podaljšali še za štiri leta, do sezone 2025/26. Pogodba je pomembna tudi zato, ker vključuje dovoljenje za nastop igralcev iz NHL na olimpijskih igrah 2022 in 2026. Ta dogovor mora sicer potrditi še mednarodna hokejska zveza (IIHF). Tako bodo najboljši hokejisti na svetu lahko znova po letu 2014 oblekli reprezentančni dres na olimpijskem hokejskem turnirju. Največja težava doslej je bila prekinitev lige zaradi OI, pa tudi finančna vprašanja glede zavarovanj igralcev in ostalih stroškov, a, kot kaže, bodo stvari urejene.

"Najboljši igralci morajo biti tam in mislim, da je to izvrstno za hokej, da lahko pokaže, kaj premore. Najboljše igralce, ki običajno ne igrajo skupaj, to je nekaj enkratnega. Olimpijske igre so poseben dogodek, z NHL igralci pa je to še dodana vrednost," je dejal Justin Williams, igralec Caroline.

Ekipe iz vzhodne konference bodo razširjeno končnico NHL s 24 moštvi igrale v zavarovanem okolju v Torontu, zahodne konference pa v Edmontonu, kjer bi oktobra gostili tudi finale Stanleyjevega pokala. Protokoli vključujejo tudi soglasje, da nihče od igralcev ne bo kaznovan, če ne bo odšel z ekipo na zaključek sezone in za to tudi ni treba podati razloga. Do konferenčnih finalnih tekem z igralci ne bo družin, obvezni pa so številni že znani higienski ukrepi, vključno z ohranjanjem medsebojne razdalje. Prav vsi bodo tudi morali opraviti test na virus sars-cov-2.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do zdaj je bilo po okrog 3000 testiranjih 35 igralcev pozitivnih. V zavarovanem okolju bo imela lahko vsaka ekipa do 52 članov, od tega do največ 31 igralcev. Vsi bodo morali vsak dan na testiranja, teh bo tako 1248 dnevno pred začetkom tekmovanja na izpadanje. Maske med treningi ne bodo obvezne za igralce in osebje na klopi. Ekipe, ki ne bodo spoštovale ukrepov, čaka visoka kazen in tudi morebitna izguba ugodnega mesta na naslednjem naboru novincev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.