Hokej

Hokejski zmaji do tesne zmage na večnem derbiju

Jesenice, 05. 12. 2023 21.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., STA
Komentarji
0

V drugem delu državnega prvenstva sta se danes v 3. krogu prvič na uradnem tekmovanju v sezoni pomerila stara hokejska znanca iz Ljubljane in Jesenic. V dvorani Podmežakla so na koncu tesno s 4:3 slavili Ljubljančani. Na drugi tekmi je RST Pellet Celje v Kranju premagal Triglav prav tako s 4:3.

Pred derbijem, prvo uradno tekmo v sezoni 2023/24 - avgusta so med pripravami na poletni ligi na Bledu zmagali Ljubljančani s 4:1 -, so bili na lestvici v vodstvu hokejisti Sija Acronija Jesenic. Ti so izkoristili spodrsljaj SŽ Olimpije, ki so v prejšnjem krogu šele po kazenskih strelih premagala Celjane.

Status favorita so imeli sicer gostje, ki igrajo v močnejšem regionalnem tekmovanju, ligi ICEHL. Vsaj na začetku se je zdelo, da ga bodo tudi brez težav unovčili. V prvi tretjini so namreč na hitro, v dobre pol minute, dosegli dva zadetka, zadela sta Miha Beričič in Maris Bičevskis. A so se nato domači zbrali, vratar Žan Us je nekajkrat dobro posredoval, železarji, sicer aktualni prvaki drugega najmočnejšega regionalnega tekmovanja alpske lige, pa so bili vse nevarnejši. Plod takšne igre pa je bil tudi zadetek Urbana Sodje za znižanje na 1:2.

Tudi nadaljevanje je bilo bolj po okusu domačih. Ti so bili z borbeno predstavo enakovredni tekmeci Ljubljančanom, ki v tem delu igre niso imeli kakšnih posebnih priložnosti. Je pa domače navijače razveselil Žan Jezovšek z zadetkom v 36. minuti, ki je tekmo spet postavil v izhodiščni položaj.

Ljubljančani so naredili velik korak k prvemu mestu po prvem delu DP
Ljubljančani so naredili velik korak k prvemu mestu po prvem delu DP FOTO: Damjan Žibert

Zadnja tretjina je sprva ob novi številčni prednosti prinesla rahlo premoč domačim, potem pa spet zeleno-belim, ki pa je dolgo niso mogli spremeniti v kakšen zadetek. Šele Marcel Mahkovec je v 52. minuti poskrbel za novo vodstvo državnih prvakov. Toda Jeseničani so se ekspresno vrnili, saj je le dobro minuto zatem za novo izenačenje poskrbel Maks Selan, ko je premagal Luko Kolina. A v razgibanih zadnjih minutah derbija je bil odgovor zmajev prav tako hiter, Aljoša Crnović pa je za 4:3 zadel v 54. minuti.

V zadnjih dveh minutah so Jeseničani ob novi ljubljanski kazni, peti na tekmi (sami niso imeli nobene izključitve), iz vrat potegnili Usa in skušali izsiliti podaljšanje tekme. A ljubljanska obramba je zadnji nalet zdržala, s tesno zmago pa so se gostje spet povzpeli na prvo mesto lestvice.

Na drugi tekmi današnjega večera pa so z enakim izidom 4:3 v gosteh v Kranju slavili Celjani. Ti so sprva zaostajali za domačini, potem pa dvakrat vodili (2:1, 3:2), a so Kranjčani obakrat izenačili. Odločitev o zmagovalcu je padla šele v zadnji tretjini, ko je za končnih 4:3 poskrbel Gal Sodja Zalokar.

V drugem delu DP igrajo po dvokrožnem sistemu, tako da bo skupno na sporedu šest krogov. Najboljši ekipi iz drugega dela se bosta uvrstili v finale DP, ta bo na vrsti po končanih mednarodnih klubskih tekmovanjih, v katerih nastopajo slovenski klubi. V finalu bo imela prednost domačega terena bolje uvrščena ekipa po drugem delu tekmovanja.

Naslednji tekmi bosta na sporedu 19. decembra (Triglav Kranj - SŽ Olimpija) in 9. januarja (RST Pellet Celje - Sij Acroni Jesenice). Drugi derbi v tem delu prvenstva pa bo na vrsti v zadnjem krogu 30. januarja v dvorani Tivoli.

Izid:
Sij Acroni Jesenice - SŽ Olimpija 3:4 (1:2, 1:0, 1:2)
U. Sodja 13., Jezovšek 36., Selan 53.; Beričič 7., Bičevskis 7., Mahkovec 52., Crnović 55.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.