Hokej

Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo med elito

Bled, 20. 04. 2019 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred najboljšimi slovenskimi hokejisti so nastopi na svetovnem prvenstvu divizije I v Kazahstanu, kjer se bodo med 29. tega meseca in 5. majem varovanci selektorja Iva Jana borili za vrnitev med hokejsko elito. Ta bo lahko računal na pomoč enega najboljših hokejistov na svetu Anžeta Kopitarja, ki je ob vrnitvi v reprezentanco spregovoril pred domačo 'sedmo silo' na Bledu.

Kapetan NHL moštva Los Angeles Kings Anže Kopitar bo zagotovo velika okrepitev za slovensko hokejsko izbrano vrsto, ki jo ob koncu tega meseca čaka zahtevna naloga na svetovnem prvenstvu divizije I v kazahstanskemu Nur-Sultanu, kjer bodo varovanci selektorja Iva Jana iskali pot za vrnitev v elitni razred svetovnega reprezentančnega hokeja.

Enaintridesetletni Hrušičan je dober teden dni pred uvodno tekmo na SP spregovoril pred domačo 'sedmo silo' na Bledu, kjer je še posebej poudaril, da ga s soigralci zanima le vnovičen preboj med najboljše hokejske reprezentance na svetu. "Vem, da se veliko pričakuje od mene. Tudi sam od sebe pričakujem največ. Toda hokej igra 20 igralcev, da bi zdaj izpostavljali le enega samega, nima nikakršnega smisla. Slovenska reprezentanca je vse svoje največje uspehe dosegla z izrazitim ekipnim duhom in borbenostjo. Zavedam pa se, da bo moja vlog kot enega od nosilcev igre še toliko bolj pod drobnogledom," je o lastnih in pričakovanjih javnosti pred odhodom v Kazahstan uvodoma dejal prvi zvezdnik slovenske hokejske izbrane vrste, ki je kljub zelo klavrni klubski sezoni, v kateri je proslavil prav poseben jubilej z odigrano tisočo tekmo v najmočnejši hokejski ligi na svetu, v reprezentančni tabor vnesel novo energijo.

Anže Kopitar bo velika okrepitev za slovensko hokejsko izbrano vrsto na bližajočem se svetovnem prvenstvu divizije I v Kazahstanu.
Anže Kopitar bo velika okrepitev za slovensko hokejsko izbrano vrsto na bližajočem se svetovnem prvenstvu divizije I v Kazahstanu. FOTO: Aljoša Kravanja

"Glede na to, da moja klubska sezona ni bila rožnata, sem vedel, da bo možnost igranja za reprezentanco večja. Že pred zadnjo tekmo v NHL-u sem premleval o tej možnosti. Tako v ZDA kot pri nas so pogovori sicer potekali brez težav, a sem kljub vsemu moral opraviti kar nekaj nujnih zdravniških pregledov, da so mi v klubu prižgali zeleno luč za prihod v Slovenijo. Vzdušje v sami izbrani vrsti je odlično, občutki po uvodnih treningih prav tako. Pred nami je še nekaj dni priprav in dve prijateljski tekmi ... Skratka, dovolj časa, da se ustrezno pripravimo na uvodno tekmo proti gostitelju turnirja Kazahstanu," se pomembnosti uvodnih tekem na največjih tekmovanjih zaveda Kopitar, ki je v drugem kakovostnem razredu reprezentančnega hokeja nazadnje igral pred 12 leti na domačem prvenstvu v Hali Tivoli, kjer si je Slovenija brez večjih težav priigrala vnovično vrnitev v takratno skupini A.

"V vmesnem času se je format divizije I, nekoč skupine B, močno spremenil. Do te mere, da sedaj tekmujejo precej močnejše reprezentance za vrnitev v elitno divizijo. Zavedamo se, od prvega do zadnjega, kako zahtevno delo nas čaka že na otvoritveni tekmi s Kazahstanom, ki podobno kot naša reprezentanca goji zelo visoke ambicije. Morda je tako še bolje, da pot k vrnitvi med elito začenjamo prav proti Kazahstanu, ki razpolaga s kakovostno zasedbo," je poudaril priljubljeni 'Kopi', ki ne dvomi, da bodo slovenski reprezentanti s pravšnjo borbenostjo in ekipnim pristopom storili vse, da se v domovino vrnejo kot novi stari udeleženci elitne divizije. "V eno ste lahko prepričani, da bomo v vsako tekmo krenili z veliko željo po zmagi. Verjamem, da vas ne bomo razočarali s pristopom. Ta reprezentanca je vselej imela pravi značaj, ali bo to dovolj za vrnitev v elitno divizijo, pa bomo videli po zadnji tekmi, 5. maja," pravi dvakratni dobitnik prestižnega Stanleyjevega pokala z Los Angeles Kingsi.   

Kljub kančku previdnosti pri napovedih Kopitar deluje odločno in samozavestno, da pomlajeno slovensko izbrano vrsto pod taktirko nadarjenega Iva Jana popelje tja, kjer jo želimo spremljati vsi - v skupino A. "Zadovoljni bomo le z vrnitvijo v elito. Vse reprezentance iz naše skupine imajo možnosti za preboj med najboljše reprezentance na svetu. Nekaj bo, jasno, odvisno tudi od dnevne forme in motivacije. Za nas ni nobenega dvoma - motivacije in želje po zmagah nam ne manjka." V zaključku se je Anže Kopitar dotaknil tudi dela z nekdanjim reprezentančnim soigralcem, danes pa s selektorjem Janom. "Odigrala sva kar nekaj svetovnih prvenstev in ene olimpijske kvalifikacije. Kar se samega sistema igre tiče, ne bo nikakršnih težav. Kot sem že dejal, imamo še dober teden dni časa, da dvignemo raven pripravljenosti. Uvodna tekma s Kazahstanom bo zelo pomembna, zato moramo storiti vse, kar je v naši moči, da jo tudi dobimo. Potem bo vse bistveno lažje."

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
21. 04. 2019 07.39
-1
Rabili bi vsaj še ene dva kopitarja
kolbek460
20. 04. 2019 21.23
+6
Borec domoljub ,
jspatipaon
20. 04. 2019 20.44
+11
SHDS
20. 04. 2019 20.04
+17