Hokej

Latvijci presenetili Kanadčane, Rusi boljši od Čehov

Riga, 21. 05. 2021 22.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Rigi v Latviji se je s prvimi štirimi tekmami začelo svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju. V najbolj zanimivem obračunu dveh velesil je Rusija v skupini A tesno s 4:3 ugnala Češko, Latvija pa je v skupini B presenetila Kanado in slavila z 2:0.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V skupini B je že uvodni dan SP prinesel veliko senzacijo. Domačini so namreč presenetili razglašene Kanadčane za pomembne tri točke. Vsega dve sekundi pred koncem prve tretjine je Latvijo v vodstvo popeljal Miks Indrašis, v drugi pa je bil natančen Oskars Batna. Kanadčani so na vrata domačinov sicer sprožili 38 strelov (Latvijci 17), a je vse poskuse javorovih listov ubranil sicer član Columbus Blue Jackets Matiss Kivlenieks.

Hokejisti Latvije proslavljajo enega od zadetkov proti Kanadi
Hokejisti Latvije proslavljajo enega od zadetkov proti Kanadi FOTO: AP
Naslov branijo Finci, ki so pred dvema letoma – lani je prvenstvo zaradi pandemije novega koronavirusa odpadlo – v Bratislavi s 3:1 premagali Kanadčane in tretjič postali svetovni prvaki.

Tudi na tekmi skupine A med Rusi in Čehi je bil odločilen prispevek hokejist modrih jopičev iz lige NHL. Za zmago Rusov je namreč poskrbel Mihail Grigorenko. Ta je izkoristil slabo in nerazumljivo menjavo češke reprezentance in 19 sekund pred koncem rednega dela premagal vratarja Simona Hrubca. Pred tem so Rusi v vsaki tretjini povedli, a so Čehi vselej izenačili, za dodatnih pet minut podaljška pa jim je zmanjkalo časa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V okviru skupine A so drevi Slovaki po zaslugi udarne prve tretjine in dveh zadetkov Kristiana Pospišila s 5:2 premagali Beloruse. Po zaostanku 0:4 v drugi polovici zadnje tretjine so sprva Belorusi prepolovili prednost Slovakov, a je zadetek Slovakov v prazno mrežo razblinil upe na preobrat nesojenih gostiteljev tega turnirja. Mednarodna hokejska zveza je namreč Belorusom zaradi "napetega varnostnega položaja v državi" 18. januarja odvzela prvenstvo.

V skupini B so Nemci prepričljivo ugnali Italijane. Končni izid je bil 9:4 za nazadnje srebrno reprezentanco olimpijskih iger v Pyeongchangu pred dobrimi tremi leti. Dva gola je za Nemce dosegel Marcel Noebels, dodal je še eno podajo. Odločilna je bila druga tretjina, ki so jo Nemci dobili s 5:0, obe preostali sta se končali z 2:2.

V soboto bodo v skupini A tekme Danska - Švedska (11.15), Velika Britanija - Rusija (15.15) in Češka - Švica (19.15), v skupini B pa Norveška - Nemčija (11.15), Finska - ZDA (15.15) in Latvija - Kazahstan (19.15).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.