Hokej

Rajsar po velikem slavju Jesenic: Mogoče nam Tivoli preprosto prija

Ljubljana, 11. 05. 2021 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hokejisti Sija Acronija Jesenic so sinoči postali državni prvaki za sezono 2020/21. Po treh letih se je tako lovorika spet znašla v rokah železarjev, Ljubljančani pa po osvojeni alpski ligi niso postavili pike na i še na domači sceni.

Za Jeseničane je bil naslov, ki so si ga priigrali in prigarali v podaljšku pete tekme finala, že skupno 13. v obdobju samostojne države. Ljubljančani so lovili 17. lovoriko, ostajajo pa pri 16 naslovih, zadnjega so osvojili v sezoni 2018/19, kar pomeni, da so tudi neuspešno branili zadnjo zmago, saj v lanski sezoni zaradi koronske krize tekmovanja niso dokončali. Letošnji finale je bil zelo razburljiv in negotov vse do konca. Doslej se ni velikokrat zgodilo, da je odločala prav zadnja tekma. V ponedeljek zvečer pa se je za nameček prvič v tem finalu končala po dodatnem delu igre.

"Te odločilne pete tekme so nekaj posebnega. Nismo začeli, kot smo si želeli, a smo se zmenili, da moramo samo igrati naprej in si ustvariti čim več priložnosti. Na srečo je padel zadetek, igrali smo agresivno in bili uspešni. V podaljških pa greš na vse ali nič, tokrat smo bili srečnejši mi, 'zborbali' smo do konca," je po tekmi dejal Jaka Šturm.

Za piko na i so manjkali gledalci. Če bi bili časi takšni, da bi lahko športne dogodke spremljali tudi navijači, bi se jih verjetno v tem finalu v obeh dvoranah kar trlo. Na koncu pa se je z jeseniškim slavjem nadaljevala tudi tradicija letošnjega finala: nobena od ekip namreč ni zmagala na svojem terenu. Jeseničani so v Tivoliju zmagali s 5:2, 4:0 in 3:2, na Jesenicah pa Ljubljančani z 2:1 in 2:0.

"Težka tekma. Oni so nam z lahkoto dali dva gola. Če se ne motim, preobrata v finalu še ni bilo. Zbrali smo se in si rekli, da moramo dati vsaj en gol. Uspelo nam je, podaljški, na koncu pa se je tehtnica prevesila na našo stran. Škoda le, da so tribune prazne in se veseliš pred prazno dvorano. V glavi smo bili pripravljeni, a nogam ni šlo. A smo si rekli, da moramo, če hočemo kaj narediti, začeti," je taktiko preobrata opisal Sašo Rajsar in razkril še skrivnost uspeha v finalu: "Mislim, da je vse v glavi. Saj ne moremo priti od zmage 5:2, pa doma takoj izgubiti, potem spet zmaga v Tivoliju in poraz doma. Ali pa nam preprosto prija Tivoli. Mogoče pa so se nam nasmehnili hokejski bogovi in nam pomagali."

Junak v jeseniškem moštvu je bil v ponedeljek zvečer eden najmlajših na tekmi. Bine Mašič je v 70. minuti sprejel podajo izkušenega Andreja Hebarja, domači branilci so mu pustili preveč prostora, kar je Mašič izkoristil. Z natančnim strelom je premagal Paava Hölsäja in poskrbel za veliko slavje svojih soigralcev, ki so pozneje dobili še zlate medalje in dvignili pokal najboljših v državi.

"Občutek je res fenomenalen. Končati niz, dvigniti pokal ... Ko daš gol, da odločiš državno prvenstvo ... ni lepšega. O tem sanjaš kot otrok in zapomnil si ga bom za vse življenje," je o najpomembnejšem golu v karieri dejal Mašič.

Medtem ko so v taboru železarjev slavili in prešerno proslavljali na tivolskem ledu, so domači zapustili ledeno ploskev takoj, ko je bilo konec podelitve medalj. Težko so skrili razočaranje, potem ko se je zdelo, da imajo vse v svojih rokah in so v prvi tretjini vodili z 2:0. A kot že nekajkrat v tem finalu je bila zanje usodna neučinkovitost. Iz številnih priložnosti niso več dosegli nobenega gola. Borbeni tekmeci pa se niso predajali in so se vračali ter vrnili in nazadnje dobili zvezdico, tako zaželeno in pomembno v Sloveniji.

"Nimamo dolge klopi, pa še tisti, ki smo tukaj, smo igrali poškodovani. A ni bilo izgovorov, kdor je tukaj, mora narediti svoje delo. Bili smo prekratki ali premalo srečni. Veliko je bilo vzponov in padcev v sezoni. Alpska liga je bila super, v končnici smo pokazali res dober hokej. Zdaj na koncu pa peta tekma in podaljšek. Imeli smo vse, a smo izgubili. Razočaranje," je sinočnjo tekmo in celotno sezono strnil Tadej Čimžar.

V sezoni 2020/21 so bili tako po osvojenih lovorikah boljši Jeseničani. Že jeseni so namreč zmagali tudi v pokalu, potem ko so v polfinalu premagali prav večne tekmece. Ljubljančani pa so v sezoni, po kateri se poslavljajo od te ravni regionalnega tekmovanja, zmagovalci alpske lige.

"Vrhunski začetek, vso tekmo smo imeli ogromno priložnosti. Nismo jih izkoristili, razočarani smo. Treba je zadeti, dati kakšen gol več, če hočeš zmagati. Pripravili smo si več kot preveč priložnosti, a je treba biti bolj zbran. Oboji smo bili utrujeni, a je treba iti čez to in se boriti do konca," je zadnji finalni obračun ocenil Žiga Pance. "Manjka pika na i s tem porazom, treba je zreti naprej v naslednjo sezono," pa je o sezoni dejal kapetan domačih.

S peto tekmo finala se je tako 10. maja končala dolga klubska sezona. A hokej se še ne bo umaknil poletnim športom, saj tudi nekatere akterje letošnjega finala čaka še reprezentančna akcija. Ta se bo začela konec tedna – v Ljubljani je Hokejska zveza Slovenije pripravila prijateljski turnir, ki bo Sloveniji in selektorju Matjažu Kopitarju pomagal pri pripravi na najpomembnejše letošnje tekmovanje, poletne olimpijske kvalifikacije. Svetovnega prvenstva namreč po odpovedi krovne zveze IIHF tudi letos ne bo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddolores
11. 05. 2021 19.01
+1
Sem zadnjič opozarjal - če hoče Olimpija zmagat 5 tekmo mora obvezno smrklja Stareta nagnat proč od mikrofona, če ne bodo zmagali jeseničani! Bravo Stare - komentiral 3 tekme Olimpije v Ljubljani, in trije porazi! Saj na Jesenice itak ne upa!
modelx
11. 05. 2021 18.51
+1
žabarji že kradejo. menda hočejo usa in cel prvi napad. kaj ko bi kdaj za boga kakšnega svojega vzgojili. razmetavat davkoplačevalski denar je lahko (to pomeni da slovenske železnice, ki so notorični izgubaši, ki jim izgubo pokrivamo davkoplačevalci, ne smejo nikjer biti sponzor!!!!!!!!!!!!). sicer pa, olimpija je rak slo hokeja
Beopen
11. 05. 2021 15.26
-2
Iskreno: Navijam za Olimpijo, pa sem si želel da bi naslov osvojili Jeseničani. Najpomembnejša je bila osvojitev Alpske lige, ki je prinesla največ denarja, za kar se v vrhunskem športu tudi bolj ali manj gre. Še ko sem se pred finalom državnega prvenstva v hokeju pogovarjal z nekaterimi igralci Olimpije, so mi sami dejali, da bi najraje videli, da lahko igrali za njih mladinci ali pa da predajo, ker so glavni cilj že osvojili, da so utrujeni in da za naslov državnega prvaka niso posebej motivirani. Jih razumem in spoštujem. Uspešno obema kluboma prihodnje leto.
henki penki
11. 05. 2021 14.47
-5
fajn je bil tudi nocni ognjemet in jutranje dretje pijanih hokejistov,nic jim ni bilo mar da smo morali nekateri vstati zjutraj za v sluzbo
demix91
11. 05. 2021 15.07
+0
deerar
11. 05. 2021 17.11
+2
Če bi bil zraven ob vseh naporih, treningih ,odrekovanja, bi te vprašal , bi jokal ali ali bi se veselil. Tako ali drugače?
deerar
11. 05. 2021 17.19
+1
Kaj pa narodne skupnosti? Se ne pritužujemo. Je pač praznik ,pa če petarde,ognjemeti ,kljub prepovedi države letijo v nebo
V SHESHELJ
11. 05. 2021 14.36
+4
Bravo Jesenicani! 🥳🥳🥳lepo da se niste pustili zelencem Kar tako naprej...JE SE NI CE ACRONI, V MOJEM SRCU SI, MOJ KLUB SI TI...
roten
11. 05. 2021 14.59
+1
?iko13
11. 05. 2021 17.58
+0
Čestitke Jeseničanom za zmago, je pa treba vedeti, da ima vsak otrok na Jesenicah dve želji: 1. da bi bil hokejist in 2. da bi lahko igral za Olimpijo. Počakajte par dni - boste videli o čem govorim...:)
modelx
11. 05. 2021 14.07
+4
kako, da preobrata v finalu še ni bilo. Jeseničani so v stari jugi nabili žabarje vsaj 2x tako v močvirniškem mestu in sicer so v zadnji tekmi zaostajali 4:0 in dobili 4:6, drugo pa tudi po zaostanku 5:1(ali2) dobili 5:7.
gullit
11. 05. 2021 14.28
+7
Zato ker po zabarsko vodijo statistiko. Zgleda samo od 91leta stejejo statistiko. Zato zmeraj poudarjajo da ima Olimpija 16naslovov Jesenice pa 13 namesto 36naslovov proti 23. V stari jugi se je se boljsi hokej igral in so bila tezka prvenstva z vec ekipami in ima naslov se vecjo tezo.
Victorinox
11. 05. 2021 15.13
+2
Točno, drži. V Ljubljani so Jeseničani dobili 2x že navidez izgubljeni tekmi.
Aleta
11. 05. 2021 14.02
+5
est
11. 05. 2021 11.16
+8
Čestitke Gorenjcem!