Hokej

Norvežani z minimalnih 1:0 premagali Slovence

Riga, 16. 05. 2023 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ž.K., STA
Komentarji
8

Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu elitne divizije doživela še tretji zaporedni poraz. V Rigi je bila z minimalnih 1:0 boljša reprezentanca Norveške. Edini zadetek na tekmi je v prvi tretjini zadel Thomas Berg Paulsen.

Slovenska reprezentanca je na tretji tekmi z enim od nasprotnikov za obstanek v elitni konkurenci iskala prve točke. Izbranci selektorja Matjaža Kopitarja so bili blizu, toda v trdi in izenačeni tekmi sta nazadnje odločila ena slovenska napaka in en norveški gol.

V uvodnih tekmah SP je Slovenija najprej izgubila s Švico z 0:7, potem pa po boljši predstavi in dobljeni prvi tretjini še s Kanado z 2:5.

Danes se je hitro pokazalo, da bo tekma taktična, z veliko borbenimi potezami, razpoloženima vratarjema in malo zadetki. Slovenci so v uvodu imeli nekaj pobude, vendar prave nevarnosti za gol Henrika Haukelanda ni bilo. Blizu je bil Rok Tičar, a udaril mimo vrat.

Norvežani so povedli v 15. minuti. Po izgubljenem ploščku Slovenije v srednji tretjini je v prodor krenil Thomas Berg Paulsen, ki je bil močnejši od slovenskih branilcev in nazadnje s strelom pod prečko matiral Gašperja Krošlja. Ob koncu tega dela je imela Slovenja prvi "power play", ki pa je ostal neizkoriščen.

V drugi tretjini so Slovenci še stopnjevali ritem. Prvo priložnost je imel Nik Simšič, pozneje so Slovenci Norvežane prisilili v igro z več prekrški in dobili še eno priložnost z igralcem več. Pripravili so si nekaj dobrih priložnosti, najlepšo pa je imel Robert Sabolič, toda veselje je Sloveniji po njegovem močnem strelu preprečil okvir gola.

V 35. minuti pa je Slovenija tudi dosegla zadetek, uspešen je bil Rok Tičar. A tik pred tem sta sodnika pokazala, da je Bine Mašič nepravilno oviral tekmeca in si s tem prislužil izključitev, zadetek pa ni obveljal.

Ob koncu te tretjine in na začetku zadnje so imeli dvakrat igralca več na ledu tudi Norvežani, toda podobno kot je bila zbrana norveška obramba, so se tudi Slovenci pred Krošljem uspešno branili.

Zadnja tretjina je postregla z novim odmerkom slovenskih napadov pri poskusu izenačenja in borbene norveške obrambe. Slovenski tekmeci niso izbirali sredstev, veliko strelov so ustavljali tudi s telesom, Slovencem pa je počasi začelo zmanjkovati časa, da bi prišli do podaljška in s tem prve točke na SP.

Še posebej razburljivo je bilo v zadnji minuti. Kopitar je po pričakovanjih umaknil Krošlja iz vrat, šesterici Slovencev pa sprva ni uspelo zadržati plošča v napadalni tretjini. Imeli so še en poskus in prav v zadnjih sekundah dvoboja je bilo pred Haukelandom zelo vroče. V gneči pred norveškimi vrati je najprej udaril Sabolič, v zadnji sekundi pa od daleč še Jan Urbas, a je norveški kapetan Ken Andre Olimb s telesom ustavil plošček.

"Seveda je razočaranje. Mislim, da smo dobro igrali, stopnjevali smo po začetku, ko je bila prisotna nervoza. Žal smo dobili prepoceni gol, po drugi strani pa smo si priigrali ogromno priložnosti. Norvežani so res garali. Hrabri nas, da igra je, moč je, bili smo boljši, rezultata pa ni. Borba traja dalje, s to zmago danes bi veliko dobili, a nismo mogli dati gola," je tekmo ocenil selektor Matjaž Kopitar.

Slovenija tako ostaja pri ničli pri točkovnem izkupičku in na zadnjem mestu predtekmovalne skupine B, Norvežani pa so zdaj pri štirih.

Po dnevu premora bo Slovenija naslednjo tekmo igrala v četrtek, tekmec pa bo Češka.

Izidi svetovnega prvenstva elitne skupine v hokeju v Latviji in na Finskem:

- skupina A (Tampere):

Danska - Avstrija             6:2 (1:0, 1:1, 4:1)

Francija - Madžarska          2:3 (1:1, 1:1, 0:0; 0:1)

- skupina B (Riga):

Slovenija - Norveška          0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Švica - Kazahstan             5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bohinj je zakon
16. 05. 2023 20.21
-4
Bili smo boljši........al sodniki............
slayer2
16. 05. 2023 19.38
+2
Ne vem no,na momente še kar dobra igra,nato pa razpad sistema kot da bi prvič igrali hokej!!!
Teofil
16. 05. 2023 18.50
+4
Ne vem če je še kdo videl odlično igro slovenije razen reporterja;izgubljeni buliji,netočne podaje ,počasno drsanje,izgubljeni pagi ob ogradi,daleč njslabši hikej od vseh udeležencev na prvenstvu igra namreč ravno Slovenija.Izpad je neizbežen,nalimo si čistega vina.
Broj1 TNT
16. 05. 2023 18.48
+6
očitno da nismo dost dobri za v to skupino!
Leon Rupnik
16. 05. 2023 18.39
-2
Zadnji. Luzerji.
Anion6anion
16. 05. 2023 18.29
+7
Kopitar in novinarji bodo spet rekli da so pustili dober vtis. A dober vtis ne prinaša točk. In točke štejejo,ne dober vtis.