Hokej

Previdne napovedi pred začetkom lige Ebel

Dunaj, 07. 09. 2009 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Konec tedna se začenja nova sezona razširjenega avstrijskega hokejskega prvenstva, v kateri bosta slovenske barve tudi letos zastopali ekipi Tilie Olimpije in Acronija Jesenic.

HK Acroni Jesenice
HK Acroni Jesenice FOTO: Damjan Žibert

Potem ko so pred tremi sezonami kot prvi tuji klub sprejeli Acroni Jesenice, je zdaj zasedba že zelo mednarodna, saj bo poleg šestih avstrijskih, dveh slovenskih in enega madžarskega v sezoni 2009/10 prvič nastopal še hrvaški klub. "Liga se lahko začne. Vse je pripravljeno. Deset moštev, pozdrav novincu v ligi Medveščaku iz Zagreba, spomnimo se tudi Rona Kennedyja, ki je v Avstriji deloval vrsto let, a ga je bolezen premagala, ne smemo pa pozabiti niti na Gaborja Ocskaya, odličnega hokejista, ki je mnogo prezgodaj sklenil svojo življenjsko pot," so strnjene besede Karla Sofrona, od petka novega predsednika lige Ebel, na današnji predstavitveni novinarski konferenci na Dunaju.

Boštjan Groznik je na Dunaju 'nadomeščal' trenerja Danyja Gelinasa.
Boštjan Groznik je na Dunaju 'nadomeščal' trenerja Danyja Gelinasa. FOTO: Damjan Žibert

Nova sezona se bo po tradiciji začela s prvo tekmo v četrtek, ko se bosta pred kamerami pomerila lanski prvak in podprvak iz Salzburga in Celovca, slovenska predstavnika Acroni Jesenice in Tilia Olimpija pa bosta prvenstvo začela dan pozneje. Zmaji bodo gostovali v Beljaku, Železarji pa v Zagrebu. Predsednik lige je še dodal, da je vodstvo tekmovanja izjemno zadovoljno, ker je sodelovanje lige z glavnim pokroviteljem zelo trdno in da bo tako vsaj še tri leta, njegove besede pa je potrdil Mario Stadler, vodja marketinga v Erste bank: "Glede na število gledalcev, ki jih je iz leta v leto več, smo ponosni, da smo pokrovitelji tega popularnega in zanimivega športa. Še naprej bomo hokej podpirali, več kot devetsto tisoč gledalcev na vseh tekmah nas navdaja z optimizmom tudi za v prihodnje."

Vodstvo lige Ebel je na novinarsko konferenco povabilo tudi avstrijsko notranjo ministrico Mario Fekter, ki je govorila o sodelovanju med notranjimi ministrstvi vseh držav, ki jih čaka skupno delo pri projektu zagotavljanja optimalnih razmer za spremljanje tekem; varnost mora biti po ministričinih besedah na prvem mestu. Glavni operativec lige Christian Feichtinger pa je predstavil nekaj novosti v tekmovalnem sistemu, glavni pa je vsekakor video nadzor. Točkovanje bo potekalo po istem sistemu kot lani: za zmago dve točki, za poraz nič točk, poraz po podaljšku pa eno točko, v končnici pa ne bo več izvajanja kazenskih strelov. Vsako moštvo ima na voljo 60 točk za vrednotenje igralcev, v primeru kazni za posameznega igralca za eno ali več tekem pa se njegove točke ne bodo štele v to kvoto.

Tilia Olimpija
Tilia Olimpija FOTO: Damjan Žibert

Na novinarski konferenci so bili prisotni tudi trenerji in igralci posameznih ekip, vsi trenerji pa so v en glas napovedovali uvrstitev v končnico, višjih ciljev pa ni razkril nihče. "Liga je zelo izenačena, nekatera moštva so okrepljena, nekatera pomlajena, vsi se bomo želeli dokazati," je bilo enotno sporočilo deseterice trenerjev. Sedmi sili so bili na voljo tudi igralci posameznih ekip, slovenske barve pa sta zastopala Boštjan Groznik pri zeleno-belih in kapetan Jesenic Tomaž Razingar. Groznik je ponovil besede trenerja Danyja Gelinasa novinarjem, da si moštvo želi v končnico: "Morda pa se ponovi tudi zgodba izpred dveh let, ko nam je vse uspelo. Kar zadeva pripravljalne tekme, se mi zdi, da smo jih odigrali v redu, predvsem smo dobro začeli, žal pa so nas v nadaljevanju onemogočile poškodbe, da bi našo igro še izboljšali. Kljub temu pričakujemo uspešno sezono, smo odlično fizično pripravljeni, delali smo odlično in tudi motiva nam ne manjka. Želimo v končnico, to je osnovni cilj, če pa nam uspe še kaj več, bo to velik uspeh."

Tudi v jeseniškem taboru z nestrpnostjo pričakujejo novo sezono, kjer bo ena glavnih vlog pripadla kapetanu Tomažu Razingarju: "Po slabih obetih pred sezono se sedaj izoblikuje moštvo, ki mora biti v tej ligi konkurenčno. Imamo dobre tujce, z drugega področja kot v prejšnjih sezonah, zato upam, da bo to vabilo vsem gledalcem v dvorano Podmežakla. V moštvu imamo veliko mladih fantov, ki bodo dobili veliko priložnosti in bodo to priložnost morali tudi izkoristiti. Sam upam, da že v petek začnemo z zmago, saj vsi dobro vemo, da je začetek zelo pomemben. Pritiska ne čutimo, kajti ekipa je bistveno drugačna kot prejšnjo sezono. V ligo ne odhajamo kot favoriti, temveč prihajamo iz ozadja in bomo skušali presenetiti ter se uvrstiti v končnico. V njej želimo pustiti močnejšo sled kot preteklo sezono."

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Violett
13. 09. 2009 15.42
prenosa pa ne bo ane?
CezDrnInStrn
10. 09. 2009 14.30
olimpiJa??????' JESENICE !!!!!!!!!!""""""&quo...
zelenojabolko
09. 09. 2009 16.20
OLIMPIJA????????????????
zelenojabolko
09. 09. 2009 16.20
OLIMPIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
Urh Pe?ek 1
09. 09. 2009 08.53
ej als ti mprst u rit al si iz kranja drgac pa JE SE NI CE oleoleoleoleoleole
Najvecji
08. 09. 2009 13.52
kva je hooliganov kle stari :D znano za plavžare ...
bustard80
08. 09. 2009 11.57
se prav...v petek pade Medveščak
4508888
07. 09. 2009 22.06
vsi za šampijoneeeee rdečeeeeeeeee
skyman333
07. 09. 2009 21.07
ACRONI JESENICE!!!!
Bregar1234
07. 09. 2009 20.30
olimpijaaaaaaaaaaaaa
bergmann
07. 09. 2009 16.38
PA drgač jeto medveščak butl
prst.v.rit
07. 09. 2009 16.27
končno bojo žabei navijal za jesenice ko bojo igrali proti dvanajšćaku
Gašper Bokal 1
07. 09. 2009 16.25