Hokej

Vnuk ob lovoriki: Za to sedmo tekmo smo se pripravljali vse poletje

Brunico, 22. 04. 2019 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nepozabna finalna serija Alpske lige se je končala po okusu navijačev SŽ Olimpije, ki so na krilih (skoraj) nepremagljivega vratarja Žana Usa zdržali nalete Pustertala na odločilni sedmi tekmi in v zadnji tretjini uprizorili preobrat za zmago in prvi mednarodni naslov v zgodovini kluba (3 : 1).

Več videovsebin
  • Trener HK SŽ Olimpije Jure Vnuk po osvojitvi alpske lige
    02:01
    Trener HK SŽ Olimpije Jure Vnuk po osvojitvi alpske lige
  • Junak sedme tekme Miha Zajc po veliki zmagi nad Pustertalom in osvojitvi alpske lige
    00:40
    Junak sedme tekme Miha Zajc po veliki zmagi nad Pustertalom in osvojitvi alpske lige
  • Iz SVETA: Zmaji na vrhu Alpske lige
    04:49
    Iz SVETA: Zmaji na vrhu Alpske lige
  • Iz 24UR: Olimpija je najboljša v Alpski ligi, zmaji po preobratu do laskavega naslova
    01:48
    Iz 24UR: Olimpija je najboljša v Alpski ligi, zmaji po preobratu do laskavega naslova

"Za to smo garali vso sezono. To se je začelo že na poletnih pripravah. Težko je opisati to evforijo, ko dvigneš pokal. Utrujenost ni bil faktor, bolj se je poznala živčnost. Sedme tekme se ne igra velikokrat, sploh ne mi, mladi igralci. Vedeli smo, da se bo po enem zadetku Pustertal podrl. Občutek je bil super, ne zaradi teh dveh golov, ampak največ mi pomeni zmaga," je po prihodu v Ljubljano v naš mikrofon razlagal Miha Zajc, ki je po izenačujočem golu Žige Sveteta (53. minuta) že v enem naslednjih napadov poskrbel za prvo vodstvo Ljubljančanov, nato pa v izdihljajih obračuna zatresel še prazno mrežo za veliko slavje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A nič od tega se najverjetneje ne bi zgodilo, če ne bi izjemni vratar Žan Us pri izidu 1 : 0 za domače izjemno ubranil poskus Tommasa Traverse, ki je v finalni seriji neprestano povzročal celo kopico preglavic zeleno-belim, toda tokrat je dvoboj iz oči v oči dobil gostujoči čuvaj mreže. 

Vnuk: 'Epska zmaga. Za to sedmo tekmo smo se pripravljali vse poletje'
"Zelo sem vesel. Epska zmaga. Krasno gostovanje. Vsa sezona je bila fenomenalna. Užitek je bil delati s temi fanti in jih gledati, kako se borijo in kako si želijo. To je na koncu prineslo ta veliki rezultat," je ob prihodu v Ljubljano povedal trener Jure Vnuk. "Vse poletje smo se pripravljali na sedmo tekmo. Nismo popuščali. Njim je zmanjkalo nekaj moči. Računali smo na širši kader skozi ves finale oz. končnico. Zaupal sem mladim in upravičili so to zaupanje. Na koncu sta širina in naša fizična pripravljenost odločili v našo korist," je še dodal trener HK SŽ Olimpije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po zmagi v Alpski ligi zdaj še ekspresni finale DP
V hitrem aprilskem hokejskem ritmu se le dva dni po zadnjem dejanju Alpske lige obeta še zaključno dejanje domačega prvenstva. Finale s starima znancema, ekipama Sij Acroni Jesenice in SŽ Olimpija, pa bo tokrat ekspresen, na sporedu bosta le dve tekmi, v torek na Jesenicah in v četrtek v Ljubljani.

Počitka in veliko časa za slavje po zmagi v finalu Alpske lige v ljubljanskem taboru ne bo, saj zeleno-bele čaka še spopad z rdečimi za domači prestiž. Na Hokejski zvezi Slovenije so za finale DP, v katerem sta po pričakovanjih stara znanca in velika nasprotnika Sij Acroni Jesenice in SŽ Olimpija, pripravili več scenarijev. V njih so se prilagajali koledarju Alpske lige, kjer je v finalu nastopil tudi ljubljanski klub, zato so Jeseničani, ki so se v regionalni ligi poslovili v polfinalu, morali čakati na začetek DP.

Povratna tekma na dan zadnje pripravljalne preizkušnje risov

Hokejisti Olimpije so se vrnili iz izgubljenega položaja in dobili finalno serijo Alpske lige.
Hokejisti Olimpije so se vrnili iz izgubljenega položaja in dobili finalno serijo Alpske lige. FOTO: Damjan Žibert

Dlje kot je trajal finale Alpske lige, manj scenarijev za DP je bilo še v igri. Najprej je odpadel tisti s petimi tekmami na tri zmage, potem pa še oba s tremi tekmami na dve zmagi. Zdaj bo naslov prvaka osvojila ekipa, ki bo dobila finale po sistemu nogometne Lige prvakov: z le dvema tekmama, prva bo na terenu slabše ekipe rednega dela Jesenic, druga in odločilna, kjer bodo tudi možni podaljški, pa v četrtek zvečer v Ljubljani. Na isti dan, ko bo na Bledu svojo zadnjo tekmo pred SP igrala tudi slovenska izbrana vrsta ...

Naslov branijo železarji, ki so bili prvaki v zadnjih dveh sezonah. Jeseniški hokejisti so sicer v obdobju samostojne Slovenije zbrali 12 naslovov, prve tri med letoma 1992 in 1994, dva med letoma 2005 in 2006, še štiri od 2008 do 2011 ter nato še leta 2015. Ljubljanski hokej ima 15 samostojnih slovenskih lovorik, zadnjo iz sezone 2015/16, Ljubljančani pa so prevladovali predvsem v obdobju med letoma 1995 in 2004, ko so zbrali deset zaporednih naslovov.

Olimpija v seriji 6 : 0
V tej sezoni sta se slovenska tekmeca merila v Alpski ligi, kjer sta dve tekmi šteli tudi za DP. Olimpija je obe dobila (v gosteh s 4 : 0 in doma s 4 : 3), redni del so tako na prvem mestu končali Ljubljančani, ki so tudi dobili prednost domačega terena. Tudi sicer so v tej sezoni do zdaj prevladovali zeleno-beli, ki so dobili vse dvoboje: štiri v Alpski ligi in pred tem še pokalni finale ter prijateljsko tekmo poleti na Bledu.

Skupno je razmerje na letošnjih dvobojih tako 6 : 0, a zadnjo tekmo sta slovenska kluba odigrala že 12. februarja. Takrat je bilo 5 : 3, pred tem pa 4 : 0, 4 : 3 in 4 : 3. Na poti do finala so bili Ljubljančani kot najboljši iz rednega dela v prvem krogu prosti, potem pa so premagali mestnega tekmeca Slavijo Junior z 2 : 0 v zmagah. Jeseniška zasedba je polfinale proti Triglavu prav tako dobila z 2 : 0 v zmagah, pred tem pa brez večjih težav premagala še Maribor.

Posnetek sedme tekme finala Alpske lige:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hribiINvoda
22. 04. 2019 18.33
+2
Bravo Gorjanc!!
Bol?ev Pepe
22. 04. 2019 17.22
-14
A kar celo poletje??? In forma je zdrzala do sedaj? Genij!
Hellsrael
22. 04. 2019 16.30
+14
Cestitke z gorenjske
degenos
22. 04. 2019 12.22
+3
olimpija je povsod zakon …………!!!
Viejo cabron
22. 04. 2019 12.36
+5
degenos, posebaj v nogometu, rokometu, odbojki, .....
rofo
22. 04. 2019 11.39
+45
Vsak mednarodni uspeh za tako majhno državo kot smo mi je vreden vsega spoštovanja.In tega se nekateri v naši državi sramujejo.Ni potrebno omenjat,kaj bi iz tega uspeha naredili sosedje Hrvatje.....In tako se vidi naš odnos do lastne države,kot nekateri politiki,ki kar tekmujejo,kdo bo bolj očrnil našo Slovenijo.In vsa čast športnikom,ki so res pravi promotorji naše prelepe deželice na sončni strani Alp!!! BRAVO OLIMPIJA! BRAVO SLOVENSKI HOKEJ!
B2soraja
22. 04. 2019 11.32
+6
Včeri nisem imel več živcev gledat do konca ...
B2soraja
22. 04. 2019 11.31
+12
Danes najlepša novica zame !! Bravo zmaji !!