Hokej

Rusi dobili četrtfinalno klasiko z Američani, Kanada v polfinale po trilerju

Bratislava, 23. 05. 2019 20.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hokejisti Rusije so v prvem četrtfinalu na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Bratislavi premagali ZDA s 4:3 (2:0, 0:1, 2:2). Kot drugi so v polfinale napredovali Kanadčani, ki so se v Košicah čudežno izvlekli na tekmi s Švico.

Rusija - ZDA
Rusija - ZDA FOTO: AP

Rusi so bili že pred prvenstvom favoriti tekmovanja, v predtekmovanju pa so ta status še potrdili. Kot edini so predtekmovanje končali neporaženi z vsemi sedmimi zmagami, v zadnjem krogu pa so nagnali strah v kosti tudi svetovnim prvakom Švedom, ko so jim v drugi tretjini nasuli kar šest golov.

Začetek današnje tekme je spominjal na to tretjino, Rusi so namreč povedli v 57. sekundi, potem pa bili boljši prvo tretjino in jo dobili z 2:0. A sledil je padec v igri, Američani so se vrnili in z zadetkom Bradyja Skjeija prišli do možnosti za preobrat.

Kiril Kaprizov je v zadnji tretjini hitro povišal vodstvo, res pa je, da je bil tudi ameriški odgovor hiter in z golom Noaha Hanifina v 46. minuti je bilo še vse odprto.

A le do četrtega ruskega zadetka v 48. minuti, ko je po podaji Jevgenija Malkina zadel Mihail Grigorenko. Predali pa se hokejisti ZDA še niso, na koncu so že tri minute pred iztekom rednega dela iz vrat potegnili Coryja Schneiderja in hitro znižali. Rusi so vložili trenerski izziv in skušali spodbijati gol, a neuspešno.

Američani so potem še enkrat poskusili brez vratarja, še enega gola pa ni bilo in Rusi so se, morda tudi tesneje od pričakovanj, prebili med polfinaliste.

Kanada napredovala po filmskem scenariju
Hokejisti Kanade so se uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva, potem ko so v drugem četrtfinalu v Košicah premagali Švico po podaljšku s 3:2 (0:1, 1:1, 1:0; 1:0). Kanadčani so v svoji predtekmovalni skupini zasedli prvo mesto z le enim porazom, Švicarji so bili v svoji četrti, v predtekmovanju pa doživeli tri poraze. A nenazadnje so Švicarji lanski podprvaki in kljub temu, da so bili tokrat v vlogi favoritov Severnoameričani, jih seveda niso smeli odpisati že pred začetkom.

Švicarji so kakovost potrdili pred koncem prvega dela, ko je Sven Andrighetto premagal kanadskega vratarja. Ko so nato Kanadčani na začetku drugega dela izenačili, se je zdelo, da bo šla tekma v njihovo smer. Toda Švica se je dobro branila, udarila pa na zelo podoben način kot v prvi tretjini, saj je Nico Hischier spretno podstavil palico in zadel za 2:1 le tri sekunde pred koncem druge tretjine, tako da je Švica v zadnji del odšla s prednostjo. Zadržali so jo 19 minut in 59 sekund zadnje tretjine. Kanadčani so silovito pritiskali celotno zadnjo tretjino (samo v tem delu so sprožili 20 strelov). Švicarski vratar Leonardo Genoni je branil vse mogoče (na koncu tekme je imel 37 obramb), bil je pravi junak svoje ekipe in s soigralci tudi tik pred polfinalom. A nato se je Švicarjem zgodila prava športna tragedija, saj so Kanadčani, ki so v zadnjih minutah pritiskali tudi s šestimi v polju in brez vratarja, izenačili dobesedno v zadnji sekundi. Po strelu Damona Seversona je plošček golovo črto prešel pičle štiri desetinke pred koncem rednega dela, kar so po ogledu posnetka potrdili tudi sodniki.

V podaljšku so nato ne nepričakovano slavili Kanadčani. Švicarji so bržčas še premlevali nesrečno prejeti zadetek, njihovo usodo pa je zapečatil Mark Stone, ki je v 66. miniti po prodoru dosegel drugi zadetek na tekmi in svoji ekipi zagotovil polfinale.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.