Hokej

Finci zavzeli svetovni hokejski prestol, bron Rusom

Bratislava, 26. 05. 2019 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hokejisti Finske so svetovni prvaki za leto 2019. V finalu SP elitne skupine na Slovaškem so premagali Kanado s 3:1. Bron so si v priborili Rusi, ki so bili po kazenskih strelih s 3:2 boljši od Češke. Finska je osvojila tretji naslov prvakov po letih 1995 in 2011; Kanada je lovila 24. v zgodovini in tretjega v zadnjih petih letih, a se je morala zadovoljiti zgolj z drugim srebrom v zadnjih treh letih in skupno 16. v zgodovini.

Kanadčani in Finci so odločali o naslovu prvaka na letošnjem SP elitne skupine. Finci so želeli priti do tretjega po letih 1995 in 2011, Kanadčani do skupno 24. in tretjega v zadnjih petih letih. Na koncu so se veselili Finci, za katere je postala Bratislava srečno mesto. Tudi leta 2011, ko so bili do danes zadnjič prvaki, so namreč zmagali v slovaški prestolnici. Pot do finala je bila težja za Fince, ki so s postavo, v kateri je sicer obetavni mladi 18-letni zvezdnik Kaapo Kakko (postal je prvak v kategorijah do 18, 20 let in med člani), ni pa številnih uveljavljenih igralcev iz NHL, izločili dve favorizirani ekipi. Najprej v četrtfinalu branilce naslova s prejšnjega SP Švede, ko so se vrnili po zaostanku in zmagali v podaljšku, v polfinalu pa še prve favorite Ruse, ki so si danes na tekmi za tretje mesto priborili le tolažilno nagrado v obliki brona po zmagi po kazenskih strelih proti Češki. A tudi Kanadčani so se namučili ali pa imeli srečo na poti do finala: ne sicer v polfinalu, ko so bili prepričljivi s Češko (5:1), pač pa v četrtfinalu, ko so proti Švicarjem bili že v izgubljenem položaju, pa se rešili z golom manj kot sekundo pred koncem.

Kanadčani so v finalu hitro povedli, a na koncu izgubili ...
Kanadčani so v finalu hitro povedli, a na koncu izgubili ... FOTO: AP
Danes so Kanadčani, ki so bili vendarle favoriti, naleteli na granitno Finsko, kakršno so izkusili že Rusi. Vratar Kevin Lankinen in njegovi soigralci so se trdo borili za vsak plošček, Kanadčani pa so premoč v prvem delu kronali šele na polovici, ko je v polno zadel Shea Theodore. A že pred tem so imeli Finci lepo priložnost za gol; ob kanadski številčni prednosti so pobegnili v protinapad, Kanadčani so nepravilno ustavili Jereja Sallinena, toda Oliwerju Kaskiju je vratar Matt Murray kazenski strel ubranil. So pa Finci v prvem delu zadeli še vratnico, blizu uspeha je bil Harri Pesonen, toda tudi Kanadčani so pred koncem zadeli le okvir vrat, neuspešen je bil po silovitem strelu Philipe Myers. V drugi tretjini je bila igra bolj enakovredna, priložnosti na obeh straneh pa so se kar vrstile. A sta bila oba vratarja razpoložena, z izjemo finske akcije ob igralcu več v 23. minuti. Že po nekaj sekundah je igro 5-4 kronal finski junak Marko Anttila, ki je na tem SP dosegal gole, ko je bilo najbolj potrebno, ter poskrbel za izenačenje. Pozneje pa je vratarju Lankinenu še enkrat pomagala vratnica ob poskusu Pierre-Luca Duboisa.

Finska je pokazala zobe na začetku zadnje tretjine. Po akciji za golom je natančno podal Veli-Matti Savinainen, pred vrati pa je bil na pravem mestu kdo drug kot Anttila. Sledil je silovit pritisk Kanade, ki je oblegala vrata Fincev, ki pa so zdržali vse nalete. In v trenutkih, ko si si lahko malo oddahnili, zadali Kanadi zadnji udarec. Z natančnim strelom ob vratnici in pod rokavico Murrayja je Harri Pesonen dokončno določil finale. Kanada je seveda še poskušala, že takoj po prejetem zadetku potegnila vratarja iz gola, toda zaman. Lankinen ni več klonil in največji finski junak letošnjega SP se je lahko s soigralci veselil presenetljive, a zaslužene končne zmage.

Rusom bronasto odličje

Rusi so osvojili končno tretje mesto na SP.
Rusi so osvojili končno tretje mesto na SP. FOTO: AP

Tekma za tretje mesto na SP velja za nekakšen dvoboj razočaranih polfinalnih poražencev, na katerem je na voljo vsaj minimalna tolažba. Rusi so na SP merili visoko, imeli so najbolj zvezdniško zasedbo, na koncu so se morali zadovoljiti zgolj z bronom. Čehom pa ni ostalo nič in na novo medaljo, prvo po letu 2012, bodo morali počakati vsaj še eno leto. Ogromno zaslug za ruski uspeh ima njihov vratar Andrej Vasiljevski. Na koncu tekme, ki je šla tudi v podaljšek, je zbral kar 48 obramb, Čehi pa so si pripravili številne zrele priložnosti, toda nerešljiva uganka v ruskih vratih je preprečila slavje čeških navijačev na tribunah dvorane v Bratislavi.

Izida:
finale:

Kanada - Finska 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Theodore 11.; Antilla 23., 43., Pesonen 56.

tekma za tretje mesto:
Rusija
- Češka 3:2 (1:2, 1:0, 0:0; 0:0)
Grigorenko 13., Anisimov 21; Repik 14., Kubalik 19.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.