Hokej

Slovenca nista bila izbrana na naboru lige NHL

Montreal, 08. 07. 2022 21.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na naboru severnoameriške hokejske lige NHL sta bila med ogledanimi igralci tudi 18-letna Slovenca, Maks Perčič in Marcel Mahkovec, a nista bila izbrana. To je postalo znano po koncu današnjega nadaljevanja nabora, ko so franšize v NHL igralce izbrale še v preostalih šestih krogih.

Član finske mladinske ekipe Kiekko-Espoo Maks Perčič je bil po podatkih spletne strani NHL.com predviden kot 84. najboljši evropski hokejist v letošnjem naboru in je tako ostal nekje na meji izbranih igralcev. Marcel Mahkovec, ki igra v Nemčiji za ekipo Krefelder EV U23, pa je po zadnjem vrednotenju zasedal 137. mesto in ni imel veliko možnosti, da bi ga izbrali.

Skupaj so v sedmih krogih med 225 hokejisti klubi v NHL izbrali 89 kanadskih in 48 ameriških hokejistov, preostalih 88 je bilo Evropejcev. Največ med njimi je bilo Švedov (27), Rusov (23), Fincev (14) in Čehov (9). Najvišje pa sta bila izbrana dva od skupno šestih Slovakov.

Prva izbora iz Slovaške

Prvič v zgodovini nabora sta bila namreč kot prvi in drugi v noči s četrtka na danes v prvem krogu izbrana slovaška hokejista. Montreal Canadiens so kot prvega izbrali napadalca Juraja Slafkovskega, številka dva pa je bil branilec Simon Nemec, ki so ga izbrali New Jersey Devils. Arizona Coyotes so kot tretjega izbrali ameriškega napadalca Logana Cooleyja.

Slovenija po današnjem naboru ostaja pri šestih igralcih, ki so jih izbrale ekipe v NHL. Najvišje je posegel Anže Kopitar, ki so ga kot 11. leta 2005 izbrali Los Angeles Kings. V NHL je nato spisal izjemno kariero z dvema osvojenima naslovoma prvaka (2010, 2012), pogodba pa ga s kralji veže do konca sezone 2023/24. Med elito je v Severni Ameriki zaigral še Jan Muršak, ki so ga leta 2006 kot 182. izbrali pri Detroit Red Wings.

Anže Kopitar je daleč najuspešnejši slovenski hokejist v ligi NBA
Anže Kopitar je daleč najuspešnejši slovenski hokejist v ligi NBA FOTO: Damjan Žibert

Ostali niso dobili priložnosti v NHL. Jan Drozg je sicer pred tremi leti podpisal pogodbo s Pittsburgh Penguins, a še čaka na morebitno priložnost. Izbran je bil kot 152. leta 2017, trenutno pa igra v ligi AHL za Grand Rapids Griffins in je po izteku pogodbe s pingvini omejen prosti igralec.

Kot prvi Slovenec je bil na naboru leta 1998 izbran Edo Terglav, ki so ga kot 249. vzeli pri Buffalo Sabres. Jure Penko je bil doslej edini slovenski vratar, ki je bil izbran na naboru lige NHL. Izbrali so ga Nashville Predators kot 203. Pred Kopitarjem je bil leta 2001 kot 282. (Boston Bruins) izbran tudi dolgoletni kapetan slovenske reprezentance Marcel Rodman.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.