Hokej

Zmaji drago prodali svojo kožo na zgodovinski tekmi LP v Turkuju

Turku, 02. 09. 2022 21.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
2

Hokejisti ljubljanske Olimpije so dobili priložnost igranja v hokejski Ligi prvakov, ki jo organizira Mednarodna hokejska zveza (IIHF). To je bil kar zgodovinski trenutek za slovenski hokej, saj je to elitno tekmovanje večine najboljših evropskih klubov. Na prvi tekmi skupine B so zmaji gostovali na Finskem in tesno izgubili proti Turkuju z 2:3.

Slovenski državni prvaki so pred sezono dobili vabilo za sodelovanje v hokejski Ligi prvakov (CHL). Zmaji so na prvi tekmi gostovali na Finskem, kjer so izgubili zgodovinsko prvo tekmo slovenske ekipe v tem elitnem tekmovanju, a se pri tem niso osramotili. Finski podprvaki so bili sicer boljši tekmec, a ljubljanske ekipe niso nadigrali. Ljubljančani so se tudi drsalno dobro kosali z gostitelji, so pa imeli Finci premoč v strelih (34:19), vratar Žan Us pa je bil razpoložen (91.18 je bil njegov odstotek ubranjenih strelov).  

Turku je bil v vlogi velikega favorita in pričakovati je bilo njihovo zanesljivo zmago (madžarska Alba je recimo prvo tekmo v LP pred nekaj dnevi v svoji dvorani izgubila proti Zürichu z 1:7). Varovanci trenerja Mitje Šivica so se tekmecem dobro upirali, jih do zadnjih trenutkov držali v negotovosti, usodnih pa je bilo drugih deset minut druge tretjine, ko so prejeli tri gole. Maloštevilni gledalci (približno le 1500 gledalcev) v veliki dvorani Gatorade centra so morali kar nekaj časa čakati na razburljive dogodke. V prvi tretjini so imeli gostitelji sicer rahlo premoč, a so njihove napade Ljubljančani z disciplinirano igro zaustavljali, lepših priložnosti pa ni bilo ne na eni ne na drugi strani.

Na začetku drugega dela so bili hokejisti iz dežele olimpijskih in svetovnih prvakov konkretnejši, zapravili pa so nekaj priložnosti, za kar so bili v 32. minuti kaznovani. Kaznoval jih je četrti napad gostov, Žiga Mehle je s telesom podrl tekmeca, ploščica je prišla do Jake Šturma, ki je sam zadrsal pred vratarja. Ta mu je strel ubranil, a akcijo je dobro spremljal Jaka Sodja, ki je odbit plošček spravil v mrežo.

A veselje ljubljanske ekipe je bilo kratkotrajno. Kot da bi prejeti zadetek gostitelje razjezil, so silovito odgovorili in do konca tretjine dosegli tri gole. Le 16 sekund po vodstvu Ljubljančanov se je branilec Teemu Kivihalme sprehodil mimo prve obrambne linije tekmecev in s silovitim strelom izenačil, kako dober strel ima, pa je dokazal tri minute pozneje, ko je od daleč dosegel še drugi gol. Tretjega so Finci dosegli ob številčni premoči na ledu ter po ne posebej prepričljivem posredovanju ljubljanskega vratarja Žana Usa, ki se mu je ploščica izmuznila med nogama, potem ko je mislil, da jo ima pokrito. Malo pred tem je imela Olimpija veliko priložnost za izenačenje, po protinapadu je Chris Dodero zadel vratnico.

Ljubljančani so imeli ob koncu druge in začetku tretje tretjine igralca več na ledu, pri tem posebej nevarni niso bili, zato pa so prišli do znižanja zaostanka v 43. minuti, ko je od daleč natančno zadel Aljoša Crnović. Us je v zadnji tretjini s svojimi obrambami nekajkrat rešil svojo ekipo, poskrbel, da je bilo negotovo vse do konca, v zadnjih minutah pa so imeli soigralci priložnost, da njegovo delo nadgradijo z izenačenjem.

Zadnje štiri minute in pol so igrali z igralcem več, sodniki so dvakrat izključili finskega igralca, v zadnje pol minute pa je Šivic še zamenjal Usa za šestega igralca. Nekaj priložnosti za izenačenje je bilo, dve je zapravil Marc-Oliver Vallerand, eno pa Rok Kapel, po njunih strelih se je vselej izkazal finski vratar, tako da se izid ni spremenil. Že v nedeljo bodo slovenski prvaki odigrali drugo tekmo, gostovali bodo še pri nemškem Wolfsburgu. V skupini B igra še švicarski Zug.

Ljubljančani so na Finskem dosegli dva gola.
Ljubljančani so na Finskem dosegli dva gola. FOTO: Domen Jančič - HK SŽ Olimpija

Izid:
TPS Turku – SŽ Olimpija 3:2 (0:0, 3:1, 0:1)
strelci: 0:1 Sodja (Šturm, 32.), 1:1 Kivihalme (Rech, Ilomäki, 32.), 2:1 Kivihalme (Jasu, Tammela, 35.), 3:1 Pyyhtiä
(Steenbergen, Korpikoski), 3:2 Crnović (Šturm, Sodja, 43.).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User792410
03. 09. 2022 10.31
+4
Olimpija je po mojem mnenju igrala zelo dobro, verjetno celo nad pričakovanji, tekmo pa izgubila zaradi dveh napak. Prvo so naredili sami, ko jim je potem ko so malce nepričakovano zadeli, padla koncentracija do te mere, da so Finci izenačili že po nekaj sekundah. Drugi tak trenutek pa je bila napaka sodnikov, ki so na splošno drugače sodili dokaj dobro. Pred doseženim tretjim zadetkom Fincev ob igralcu več so sodniki v napadu domačinov spregledali spotikanje domačega igralca, kmalu zatem pa izključili Olimpijinega branilca in posledično so potem Finci dosegli tretji gol. V glavnem, Olimpija kljub porazu ni razočarala!
HauSSer
03. 09. 2022 08.02
+3
Dobra predstava zmajev, čestitke.