Šport

Dragić odločil srhljivko z Indiano

New Yoirk, 28. 12. 2019 02.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
14

Indiana se je kljub poškodbam najboljših izkazala za izjemno trdoživega tekmeca, v do konca napeti tekmi je zadnji koš Dragića prinesel zmago Miamiju. Časa za počitek ne bo, že danes v goste prihaja Filadelfija.

Zadnji koš Gorana Dragića je odločil napeti boj z Indiano.
Zadnji koš Gorana Dragića je odločil napeti boj z Indiano. FOTO: AP

Slovenski veteran še ni v strelski formi (14 točk, 6 podaj, 3 skoki), kot jo je imel pred poškodbo, toda trener Miamija Erik Spoelstra ga je tudi tokrat imel na igrišču v ključnih trenutkih trde tekme z Indiano. Odločitev se je obrestovala z odločilnim košem, ki je prinesel zmago za točko in zapečatil večer z neutrudnimi Pacersi. Ti so bili prejšnjo sezono pretrd oreh za Floridčane, toda Heat je zdaj drugačno moštvo, ki znova in znova zmaguje tesne tekme in je s 14 zmagami in le enim porazom najboljša ekipa NBA na domačem igrišču.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zdelo se mi je, da je igra obtičala, vedno, ko igramo proti Indiani, je podobno. Žoga ni hotela v obroč. Toda na koncu smo imeli dva ključna skoka, žoga je prišla do mene in vrgel sem na koš," je Dragić opisal zaključek tekme. Po njegovih besedah je boj do konca v DNK tega moštva, "vsaka tekma ne bo lepa, na vsaki ne bomo zadevali, toda moraš se boriti". Še poseben izziv so tekme proti najboljšim nasprotnikom, "želimo jim dokazati, da smo dovolj dobri in jih lahko premagamo. Dokler igramo skupaj, si podajamo žogo, nam bo šlo dobro."

Napeti večer je znova pokazal, kako izenačena je vzhodna konferenca, ko so se Pacersi tudi brez najboljših dveh – Victorja Oladipa in Malcolma Brogdona – enakovredno borili za zmago. Uresničila se je napoved krila T. J. Warrena, da bodo "nepopustljivi na obeh straneh igrišča, zmaga (v Torontu) je pokazala našo žilavost". Miami so znova na rob spravile predvsem izgubljene žoge (tokrat 13, manj od povprečja 17 na tekmo), kar jih uvršča skoraj na dno NBA. A so se znova izvlekli. Sobotno delo bo še težje, žilava Filadelfija bo skušala izbrisati petkov nepričakovan poraz v Orlandu.

Napeto do zadnje sekunde

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19097366/4031

Pacersi sprva niso našli ritma proti obrambi Miamija, njihovi prvi štirje meti so zgrešili koš, a so se tudi domači strelci šele ogrevali. Igra se je razživela v drugi polovici četrtine, a predvsem za Indiano, ki je izrabljala nerodnosti domačinov v napadu in si z nekaj meti za tri nabrala manjšo prednost. Obramba Heata je imela največ težav z Jeremyjem Lambom, trener Erik Spoelstra pa je napadalni krč skušal pregnati z Dragićem in Tylerjem Herrom. A to ni premagalo uroka, žoga preprosto ni hotela v koš Indiane. Kljub temu se je četrtina končala le z dvema točkama zaostanka domačih (27:25).

Dragić je s svojo igro med kandidati za šestega igralca leta.
Dragić je s svojo igro med kandidati za šestega igralca leta. FOTO: AP

Začetek druge četrtine ni prenesel sprememb, center gostov Domantis Sabonis, ki v povprečju dosega 17 točk, ni zadel še niti enega koša, a so gostje vseeno ušli na devet točk, Spoelstra pa je moral vzeti minuto odmora. Ta je pomagala, postava s klopi je prevzela niti igre v svoje roke in s serijo 13:2 spet prišla v vodstvo. Indiana je nato vzpostavila ravnotežje, predvsem Doug McDermott je z meti za tri načenjal domače. Ti so polčas vseeno končali s tremi točkami prednosti (58:55).

Vrnitev prve peterke je prinesla enake težave z natančnostjo, ta se je sprva držala le stroja za trojke Duncana Robinsona, nove zlate roke Miamija. Domačini so predvsem s skokom in nesebično igro z veliko podajami ohranjali pobudo na igrišču. Toda neutrudna Indiana je nenehno trkala na vrata domačih. Tako se je tudi tretja četrtina končala le z minimalno prednostjo Miamija in napovedala, da bo zadnji del igre boj za vsak koš (84:82).

Dragić se je na začetku zadnje četrtine nekoliko otresel okorelosti, ki se po premoru devetih tekem pozna pri njegovem metu. Pacersi pa so imeli razpoloženega McDermotta, s parom trojk je poskrbel, da jim Miami ni ušel. Ta je težko prigarano prednost zapravil še z dvema hitro izgubljenima žogama v napadu in Indiana je prevzela vodstvo. V zadnjih dveh minutah je do takrat precej neopazen Jimmy Butler stopil v ospredje, skupaj z Bamom Adebayom sta ujela goste. Nato je sledila srhljivka zadnjih sekund, odbojka odbitih žog pod košem Indiane, Dragić pa je z odločilnim metom popeljal Miami v vodstvo. Indiana v zadnjih šestih sekundah ni zadela in Heat si je s pomočjo slovenskega veterana prigaral 23 zmago (113:112).

Butler jo je v garderobi praznoval na poseben način:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Solze dvometraša

Klub in vodstvo lige NBA sta poskrbela za poseben trenutek, ko je trener Spoelstra na jutranjem treningu pred srečanjem igralcem dejal, da so prazniki ob koncu leta predvsem namenjeni ljudem, ki ji imamo radi, in preživljanju časa z njimi. "Vedno mislim na Silvo, kdaj si nazadnje videl svojo družino?" je vprašal novinca v moštvu Chrisa Silvo. "Pred tremi leti," je ta odvrnil, nato pa je njegov trener pokazal proti vratom in dejal, "vesel božič, brat." V dvorano je vstopila Silvova mati Carine Minkouse Obame, nazadnje jo je videl pred tremi leti, in možati center Heatov ob trepljanju soigralcev ni mogel zadržati solz.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

23-letni Silva je rodni Gabon zapustil, ko je bil star 16 let, v vsem tem času pa je le enkrat za dva tedna odšel domov.  Njegova mati je sina prvič videla v njegovem delovnem okolju, toda napeta tekma je preprečila, da bi ga videla zaigrati v dresu Miamija. "To mi je seglo do srca, ti prazniki so zdaj res nekaj posebnega," je bil Silva hvaležen za lepo gesto vodstva lige in moštva.

Nasveti veterana

Dragić (desno) je soigralcu Waitersu položil na srce, naj se osredotoči na trdo delo.
Dragić (desno) je soigralcu Waitersu položil na srce, naj se osredotoči na trdo delo. FOTO: AP

Heati še vedno niso v polni postavi, Justise Winslow ima resnejšo poškodbo hrbta, kot so menili do zdaj, kar pomeni, da ga še nekaj časa ne bo na igrišče. Sezono je začel v prvi postavi, a odigral le deset tekem, Miami pa predvsem pogreša njegovo garanje v obrambi. Z moštvom je znova Dion Waiters, po vsem dogajanju v zadnjih tednih pa se ne zdi verjetno, da ga bo Spoelstra še poslal na igrišče. V košarkarskih krogih poteka razprava, ali je njegova kariera v NBA praktično že končana.

Nasvet nekdanjemu partnerju v navezi 7/11 je ponudil tudi Dragić: "Vse slabe stvari mora pustiti za sabo, z njimi je konec. Tega se ne da spremeniti. Zdaj se mora osredotočiti nase in na svojo prihodnost. Vsak dan priti, biti pripravljen, trdo delati. Potem se bodo zgodile dobre stvari." Moštvo je po treh izključitvah izrazilo namero, da prekine vezi s težavnim igralcem, toda na košarkarskem trgu ni zanimanja zanj, ali pa je cena, ki bi jo moral floridski klub plačati za njegov prestop, previsoka.

Vzor s svojim odnosom

Slovenski veteran je v tej sezoni Miamijevo orožje s klopi.
Slovenski veteran je v tej sezoni Miamijevo orožje s klopi. FOTO: AP

Dragić nikoli ni imel težav zunaj igrišča, prej obratno, letos žanje vsesplošne pohvale za svoj mirni prehod iz prve peterke med rezervne igralce. Svojo novo vlogo je ne samo sprejel, ampak izrabil kot priložnost ter postal Spoelstrovo orožje s klopi. Poškodbe so sicer nekoliko načele njegovo učinkovitost, saj ni igral tretjine od dozdajšnjih tridesetih tekem. Prav tako se po vrnitvi nekoliko pozna, da še lovi svojo pripravljenost z začetka sezone.

Trener mu je namenjal pomembno vlogo v ključnih trenutkih, v povprečju pa še vedno igra skoraj 29 minut na tekmo. Njegov met za tri točke je 41,4-odstoten, kar je po tem merilu druga najboljša sezona v karieri. Pri čemer je v sezoni 2010/2011, ko je za tri metal s skoraj 52-odstotno natančnostjo, v povprečju imel 2,5 meta za tri na tekmo, zdaj jih ima skoraj šest. To pa ga skupaj z odlično igro uvršča v najožji krog kandidatov za nagrado šesti mož leta, ki jo podelijo najboljšemu igralcu s klopi.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krneki_123
28. 12. 2019 13.26
+3
Goran je postal tapravi veteran. Spoelstra ve, da se nanj lahko zanese in da je zgled tamladim. Najbolj mi je všeč, kako sta se z Butlerjem ujela, ki tudi ni več najmlajši. Naj bi bil problematičen tip, kar je očitno daleč od resnice. Miami ima ta pravo kemijo v ekipi. Sanjsko bi bilo, če bi se v finalu srečala Miami in Dallas. To bi bil presežek vseh želja.
ziggi1
28. 12. 2019 11.40
+0
too gogi tko se igra ne pa k doncic ko pride samo statse filat
jozefStefan
28. 12. 2019 11.37
-2
Za moj okus čisto preveč pinki barve.
mackintosh
28. 12. 2019 09.59
+17
janezpodre
28. 12. 2019 09.53
+11
"Dragić (desno) je soigralcu W..........." - hvala vam, za izredno pronicljivo navedbo, kateri je Dragić od dvojice, od katere je eden črn.
MMIRKO
28. 12. 2019 09.00
+24
Bravo Goran ti si car
AS1983
28. 12. 2019 08.36
+15
Mojstrovina gorana, miami se bori do zadnje sekunde
schranz91
28. 12. 2019 08.23
+10
ne samo da je spet naslov trapast, je celo slovnična napaka namest srhljivka piše shrljivka
Bigbadjohn
28. 12. 2019 09.04
+3
Kako prikupno, ko neka dobra dušica ob omembi slovnične napake na 24ur napiše "celo".. :)
Uporabnik437802
28. 12. 2019 09.28
+4
pa to še ni vse, če berete še drugič dobite gratis še eno napakico.....New Yoirk.....ah ja
Smešno
28. 12. 2019 08.11
+19
Naš Kapetan Gogi!
muceli
27. 12. 2019 21.48
+21
Gyuhgevfin
27. 12. 2019 21.42
+14
AS1983
27. 12. 2019 21.39
+14
Po moje se bo miami revansiral indiani za lanske poraze