Moskisvet.com
Ilka Štuhec

Šport

Ilka Štuhec povzročila pravo evforijo

STA/J.V.
19. 12. 2018 12.17
0

Ime slovenske smukaške šampionke bo za vedno ostalo vpisano v zgodovino proge Saslong, saj je Ilka Štuhec prva ženska, ki je slavila na tej legendarni "moški progi" v italijanskih Dolomitih.

Slovenska smukačica je šele šesta zmagovalka ženskih tekem v Val Gardeni, prva po preizkušnjah, ki so bile pred letošnjo na sporedu v daljnih letih 1970 in 1975. O čem je mislila, ko je stala na stopničkah: "Na zadnje leto, dve, kako se je odvijalo, kaj sem dala skozi. Da je čudovito spet super smučati in stati na najvišji stopnički."

"Vesela sem, zelo. Pot nazaj je bila zelo dolga. Sezona se je začela relativno v redu. Hotela sem malo več in končno se je vse odvilo tako, kot sem si želela," je takoj po tekmi dejala Štuhčeva, ki se je z osmimi zmagami v svetovnem pokalu izenačila z Bojanom Križajem, za eno zmago je izboljšala dosežek Mateje Svet. Več od Križaja in Štuhčeve jih ima od Slovencev in Slovenk v svetovnem pokalu le Tina Maze (26).

Štuhčeva je Sloveniji priborila 81. zmago v svetovnem pokalu, upoštevajoč vse dosežke slovenskih smučarjev in smučark v zgodovini. Gre za dvanajsto slovensko smukaško zmago v svetovnem pokalu. Štuhčeva je zmagala na petih smukih, Tina Maze ima štiri smukaške zmage v svetovnem pokalu, Andrej Jerman dve, Boštjan Kline eno.

Z zmagovito vrnitvijo 28-letnice iz Maribora ima Slovenijo znova kandidatko za mali kristalni globus, ki ga bodo ob koncu sezone svetovnega pokala v Soldeuu podelili najuspešnejši tekmovalki v seštevku točk vseh devetih smukov.
Z zmagovito vrnitvijo 28-letnice iz Maribora ima Slovenijo znova kandidatko za mali kristalni globus, ki ga bodo ob koncu sezone svetovnega pokala v Soldeuu podelili najuspešnejši tekmovalki v seštevku točk vseh devetih smukov. FOTO: AP
.

S srečno štartno številko 13 je na progi vodila od začetka do konca in z najboljšim časom tekme suvereno na prvem mestu ostala vse do konca za najboljšo slovensko smučarsko uvrstitev v novi sezoni. Drugo mesto je osvojila Italijanka Nicol Delago, tretje pa Avstrijka Ramona Siebenhofer.

"Sama sem načrtovala, da se bo po vrnitvi vse nadaljevalo tam, kjer se je končalo v predlanski sezoni. Ampak roko na srce je to nemogoče. Ravno tako vsi trenirajo, izgubi se tekmovalni ritem, občutek. Zdaj sem si rekla, da je dovolj obremenjevanja in sem preprosto šla smučat in se zabavat. Počutila sem se zelo dobro že vse dni v Val Gardeni in na koncu je sledil tudi ta rezultat, ki sem ga seveda izjemno vesela. A to nikakor ni konec, jutri sledi že nova tekma, na katero se moramo znova dobro pripraviti," se je že ozrla na sredin superveleslalom.

"Na progi sem imela občutek, da gre še nekoliko hitreje kot na treningih. Nekaj so vsekakor smuči. Vem, da je brezpredmetno za trening dati gor popolno namazane smuči, poleg tega na treningu vozim v trening dresu, ki je nekoliko raztegnjen, malo raztrgan, skratka ni optimalen. Za tekmo pa so vse stvari na mestu in se poženem na vso moč," je trike, kako premagati konkurenco, razkrila Mariborčanka, ki je imela zelo obetavne čase že na treh treningih, na katerih pa je smučala z zavoro in ni razkrila vseh kart.

"Ko je bila tekma, je še tista pozitivna trema pomagala, da je bila še bolj odločena, agresivna. Bila je super vožnja, brez napak, na koncu pa rezultat, ki si ga lahko samo želiš. Tako Ilki kot celi ekipi se je odvalil en velik kamen od srca. Bila je velika sreča, nasmejane oči in usta. Potrditev dobrega dela, velikega talenta in vsega, kar premore Ilka," je občutke ob pogledu na svojo varovanko na odru za zmagovalke strnil trener Štuhčeve Grega Koštomaj.

Z zmagovito vrnitvijo 28-letnice iz Maribora ima Slovenijo znova kandidatko za mali kristalni globus, ki ga bodo ob koncu sezone svetovnega pokala v Soldeu podelili najuspešnejši tekmovalki v seštevku točk vseh devetih smukov. Prvega, premiernega slovenskega smukaškega, je osvojila za seštevek smukaške sezone 2016/17, ko je dobila tudi seštevek kombinacije. Zmagovito vrnitev Ilke Štuhec v svetovnem pokalu je pozdravila slovenska tvitosfera. Štuhčevi je tako čestital predsednik republike Borut Pahor, ki je spomnil na obljubo, da ji pred eno od tekem skupaj z mamo Darjo Črnko pripravi smuči.

Čestitke so ji poslali tudi drugi politični predstavniki, slovenska policija, saj je Štuhčeva uradno pripadnica oddelka vrhunskih športnikov na Policijski akademiji, nekdanji alpski smučar Jure Košir in tudi slovenski kolesarski as Primož Roglič, ki je zapisal: "Tako se vračajo največji. Respect."

Štuhčeva je Sloveniji priborila 81. zmago v svetovnem pokalu, upoštevajoč vse dosežke slovenskih smučarjev in smučark v zgodovini.
Štuhčeva je Sloveniji priborila 81. zmago v svetovnem pokalu, upoštevajoč vse dosežke slovenskih smučarjev in smučark v zgodovini. FOTO: David Stropnik

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400