Šport

Italijanski dan na Vuelti

Santander, 20. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na 13. etapi kolesarske dirke po Španiji so se zmage drugič zapored veselili Italijani. V sprintu šestih ubežnikov je razdaljo od Burgosa do Santanderja najhitreje premagal Giovanni Lombardi.

Lombardi je član moštva Acqua Sapone, ki je na dirki že ostalo brez prvega moža Maria Cipollinija in tudi brez Martina Derganca. Drugo mesto je zasedel Lombardijev rojak Davide Bramati, italijansko zmagoslavje pa so s tretjim četrtim in petim mestom dopolnili Paolo Bossoni, Marco Velo in Pietro Caucchioli.

Kolesarji, ki nastopajo na letošnji Vuelti se nikakor ne morejo odpočiti
Kolesarji, ki nastopajo na letošnji Vuelti se nikakor ne morejo odpočiti FOTO: Reuters

Odlično formo je z osmim mestom dokazal Andrej Hauptman, ki je dobil sprint zasledovalne skupine, za zmagovalcem je zaostal 22 sekund. Gorazd Štangelj in Tadej Valjavec sta bila v glavnini, ki je zaostala več kot osem minut. V njej je bil tudi še naprej vodilni Španec Oscar Sevilla. Od Slovencev je v skupnem seštevku še naprej najboljši Tadej Valjavec, ki je z zaostankom desetih minut in 48 sekund na 22. mestu.

Kolesarji, ki nastopajo na letošnji, že 87. dirki po Španiji, se nikakor ne morejo odpočiti. Po izredno hitri 12. etapi, ki jo je odločil sprint, je bila 13. etapa spet težka, v njej pa so priložnost dobili predvsem specialisti za pobege. Vzponi namreč niso bili tako težki, da bi v ospredje prišli gorski specialisti. Po 19. kilometru je ušla skupina 16 kolesarjev, med njimi je bil tudi bronasti s svetovnega prvenstva v Lizboni Andrej Hauptman. Skupina je skupaj vozila vse do stotega kilometra, ko se je šesterica odpeljala naprej. Nekateri v njej so sicer omagali in so jih ujeli drugi (Hauptman je bil ves čas v zasledovalni skupini), zmagovalca pa je odločil sprint šesterice.

Ker v ubežni skupini ni bilo nevarnejših tekmovalcev, ki bi lahko spremenili vrstni red na vrhu, glavnina ni bila posebej motivirana za lov. Favoriti so pazili drug na drugega, pri tem pa so jim pomagali tudi moštveni kolegi. Med tistimi, ki niso zmogli niti ritma glavnine, je bil tudi Zoran Klemenčič. "Moščanski blisk" je hitro uvidel, da za sprinterje tokrat ne bo kruha, zato je varčeval moči za naslednje preizkušnje.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA