Šport

Izgred nemških navijačev v Neaplju: zažigali avtomobile in napadali policiste

Neapelj, 15. 03. 2023 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dim in ogenj sta se širila po centru Neaplja pred začetkom osmine finala Lige prvakov. Približno 300 nemških navijačev je namreč po italijanskem mestu napadalo policiste, po zraku metalo stole in uničevalo vse, kar jim je prekrižalo pot. Izgredi naj bi se začeli zaradi ukinitve prodaje vstopnic frankfurtskim navijačem, ki je sledila izgredu na zadnji tekmi med kluboma v Nemčiji. Do večera je 800 policistom izgred uspelo prekiniti.

V italijanskem Neaplju je bilo močno napeto še pred začetkom osmine finala v kateri si nasproti stojita italijanski Napoli in nemški Eintracht Frankfurt. Navijači slednjih so namreč v državo gostiteljico prišli izredno razočarani, saj se je italijanska nogometna organizacija odločila, da prebivalcem Frankfurta zaradi preteklih izgredov ne bo dovolila ogleda tekme. 

Na februarski tekmi v Frankfurtu so Nemci s kamenjem in steklenicami obmetavali avtomobile podpornikov italijanskega Napolija. Med skupinama se je takrat vnel tudi pretep. Nemški klub je kljub temu zadnjo potezo Italijanov obsodil, njihovi navijači pa so se vseeno odpravili na ogled tekme v Neaplju. 

Več ur pred začetkom dvoboja pa so že začeli s pohodom po mestu. Med tem so v zrak metali stole, vžigali pirotehnična sredstva in uničevali javne površine. Središče mesta je bilo popolnoma zadimljeno. Ko se je s približno 300 izgredniki srečalo 20 policistov, so Nemci napadli tudi može v modrem ter zažgali enega izmed policijskih avtomobilov. Kasneje so zažigala tudi druga vozila, mimoidoči prebivalci pa so se pred jezno množico zatekli v okoliške stavbe in lokale. Nemškim navijačem naj bi se pri pohodu pridružili tudi navijači italijanske Atlante, prav tako nasprotniki Napolija.

Na ulice je italijanska policija nato pred začetkom tekme poslala več kot 800 njihovih pripadnikov, ki so izgred uspeli prekiniti. Župan Neaplja Gaetano Manfredi je dogodek označil za "nesprejemljiv gverilski boj". Ob tem se je policiji zahvalil za njihovo delo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posnetek kaosa na italijanskih ulicah je na družbenih omrežjih podelil tudi novinar Tancredi Palmeri. Ob tem je zapisal, da "huligani zažigajo mesto" in da je Neapelj trenutno "talec 300 huliganov". V ozadju odmevajo eksplozije, slišijo se kriki, po zraku letijo rakete.

Na dogajanje v Italiji se je odzval tudi voditelj nogometne oddaje na BBC-ju Gary Lineker, ki je dogodek označil za "groznega". 

Na dogajanje se je že odzval nogometni klub Internazionale Milano, ki je sprva naslovil vse, ki so zaradi prepovedi prodaje vstopnic ostali pred stadionom, nato pa UEFO pozval, naj v prihodnje ob takih omejitvah ukrepa. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni