Šport

Dallas brez Porzingisa na prvi tekmi podlegel Clippersom

New York, 18. 08. 2020 02.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
21

Izključitev Kristapsa Porzingisa je izničila odlično igro Luke Dončića in njegovih zgodovinskih 42 točk, tako da je Dallasu ob koncu srečanja, polnega preobratov, zmanjkalo moči za še enega. Clippersi so vknjižili prvo zmago, Mavericksi se lahko tolažijo, da so bili enakovreden tekmec enim od favoritov za naslov prvaka (118:110).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Latvijec (14 točk, 6 skokov v 19 minutah) si zagotovo ni predstavljal, da bo zaradi dveh tehničnih napak moral predčasno končati svojo prvo tekmo v končnici NBA. To je odvzelo nekaj ostrine Dallasu, ki se je do takrat enakovredno kosal s Clippersi. Mnenja o upravičenosti so bila deljena, toda Porzingis bi se moral zavedati, da se ni pametno vmešavati v prepire na igrišču, če že imaš eno tehnično (za preveč buren odziv ob dosojenem prekršku).

Dončić (42 točk, 9 podaj, 7 skokov, 11 izgubljenih žog) je svoj vstop v končnico NBA kronal z dobro igro, čeprav je tekmo začel z nekaj zaporednimi izgubljenimi žogami. Tekmeci iz Los Angelesa so v obrambi nanj pritisnili z vsemi orožji, a je vseeno postal prvi igralec v zgodovini NBA, ki je že na prvi tekmi v končnici dosegel vsaj 40 točk. Kljub temu bo ostal grenak priokus, saj so bili po treh prepričljivih porazih v rednem in malo manj rednem delu sezone tokrat zelo blizu zmage.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Videl sem, kako se je spravil na Luko, to mi ni bilo všeč. A moral bi bolj obvladati čustva," se je Porzingis strinjal, da je sam kriv za razplet.  Skušal ga bo čim prej pozabiti, "moramo se osredotočiti na naslednjo tekmo in dokončati delo". Dončić mu je bil hvaležen, da mu je stal ob strani, čeprav je to pokvarilo tekmo. "KP mi krije hrbet, to je naredil zame, za svojega soigralca. Ni bilo pravično, da je moral z igrišča, sploh v končnici. A smo morali odigrati brez njega," je dejal in napovedal, da bodo v sredo drugo srečanje začeli veliko bolj odločno.


Začetni mrk

Trener Dallasa Rick Carlisle je na igrišče poslal visoko peterko z Maxijem Kleberjem, odziv na odlično igro hrvaškega centra Ivice Zubca, ki je pred dvema tednoma odločno pripomogel k zmagi Clippersov. Med navijači Mavericksov je to sprožilo veselo ugotovitev, da je od 2003 v vsaki tekmi končnice za Dallas nastopil igralec iz nemškega Wurzburga. Od tam namreč prihajata tako Kleber kot legendarni Dirk Nowitzki.

Že prva minuta je pokazala, zakaj so Clippersi morda najtežji nasprotnik Dallasa. Ukradene žoge in obramba, ki Mavericksom ni pustila zadihati, so povzročile deset zaporednih točk tekmecev brez odgovora, zato je Carlisle z zaskrbljenim obrazom takoj po začetku moral prekiniti igro s premorom za posvet. Toda Los Angeles je še naprej rešetal njihov koš, Patrick Beverley pa je s svojo tesno obrambo nad Dončićem poskrbel, da je Slovenec izgubil štiri žoge.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Črne oblake nad Dallasom je zgostil še neroden padec Dončića, po katerem se je nemudoma prijel za levi gleženj. Nekaj časa je vztrajal na igrišču, nato pa odšepal v garderobo, kjer so mu povili boleč sklep, nato se je vrnil na klop. Njegovi soigralci so medtem na krilih Tima Hardawaya Jr.-ja, Setha Curryja in Porzingisa izničili prednost Clippersov. Mlajši Curry je z drugo zaporedno trojko sivil lase tastu, trenerju Clippersov Docu Riversu. Mavericksom je po obupnem začetku, ko so zaostajali že za 16 točk, Dončić pa je s skremženim obrazom odšel z igrišča, uspel velik preobrat. Četrtino so končali s štirimi točkami prednosti (38:34).

Dallasovi meti za tri so drseli skozi obroč tudi ob začetku druge četrtine, prednost pa je počasi narasla na deset točk. Clippersi tudi z obema zvezdnikoma, Kawhijem Leonardom in Paulom Georgom, na igrišču niso našli strupenega ritma iz prvih minut, Beverley pa je s tretjo osebno napako sedel na klop, kar je pomenilo nekoliko lažje delo za slovenskega zvezdnika. Los Angeles je sčasoma uravnal barko, Leonard pa začel kazati, kako je prejšnjo sezono Toronto pripeljal do naslova prvakov. Serija devetih zaporednih točk je prepolovila prednost Dalllasa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnji del četrtine se je iztekel ob izenačeni igri, moštvi sta našli svoj ritem, Dallas je s 57-odstotnim metom za tri ohranjal minimalno prednost. Kljub kar trinajstim izgubljenim žogam so polčas končali s tremi točkami prednosti (69:66).


Vroča kri in šok

Drugi del igre se je začel z zaklenjenima obročema na obeh straneh, več kot dve minuti nobeno moštvo ni in ni zadelo. Urok je prekinil Dončić s težkim metom prek Zubca. Naslednji napad je Marcus Morris za ramo držal Dončića tudi po prekršku, Slovenec je odrinil njegovo roko, Morris pa je postal razborit. Od strani je prišel Porzingis in se postavil med soigralca in Morrisa, sledilo je nekaj prerivanja in dve tehnični napaki. Ker je bila to druga za Latvijca, je moral z igrišča in Dallas je ostal brez svojega drugega napadalnega orožja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razplet je pretresel Maverickse, ki so izgubili igralni ritem, na drugi strani je sol v rano vtiral prav Morris, ki je zadel dva zaporedna meta. Dallas se je trudil, toda prejšnje ravnovesje je bilo porušeno in Clippersi so počasi začeli višati prednost. Ta je ob koncu četrtine znašala pet točk (87:82).

Zadnjo četrtino so Mavericksi začeli brez Dončića, rezervna postava se je enakovredno kosala s Clippersi in izenačila rezultat. Račune jim je prekrižal George, ki je začel zadevati z vseh strani, na pomoč mu je priskočil še Leonard. Navdahnjeni prodori in prosti meti Dončića ter občasne trojke soigralcev so bile razlog, da je rezultat ostajal tesen. Tri minute pred koncem je bila razlika štiri točke, Dallas ni izrabil nekaj zaporednih napak tekmecev, nato je Morris s pomembno trojko prevesil srečanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minuto pred koncem je bila razlika pet točk, Dallas je potreboval dobro obrambo, namesto tega jim je George z metom od daleč zabil bodalo v upanje, da lahko še enkrat več preobrnejo tekmo. Dončić je s hitrima košema prižgal iskro upanja, toda Leonard je z zanesljivim metanjem prostih metov rutinsko dokončal delo (110:118).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
18. 08. 2020 10.12
+10
Prva tekma po pričakovanju, končala se je pa tisti trenutek, ko je Porzingis zapustil igrišče. Ves čas se je videlo, da so Clippersi bolj organizirani, tako v obrambi, kot v napadu, imajo pa tudi večji izbor igralcev, močni so tudi pod košem, kar se je pokazalo zelo pomembno v zaključku, ko so dali kar veliko košev iz "odpadkov". Clippersi so prvi favoriti za prvaka, Dallas pa ob dejstvu, da nima pravega centra, mogoče lahko dobi kakšno tekmo. So pa tokrat Clippersi res dobro zadevali, ko je bilo najpomembneje. Pri Dallasu pa premajhen oziroma celo ničen prispevek nekaterih igralcev. Luka pa rutinsko, tokrat dvojni dvojček, 42 košev (rekord, prva teknma končnice in ob tem LP Divcu) in 11 izgubljenih žog. Hahaha, včasih je hitro prehitro. Luka, ne čuti pritiska in je motiviran, ter ob Porzingisu in enemu dobremu, močnemu centru, bi mu že letos bila omejitev samo nebo.
drimtim
18. 08. 2020 10.01
+11
Sodniki povedli ptoti Dalasu 1:0
Wolfman
18. 08. 2020 09.33
-13
Enajst izgubljenih žog za posameznika pove dovolj!? Zanimivo da je Dallas igral eno boljših tekem od zadnjih deset... pa še zmeraj niso premagali Clipperse!
čebelinko
18. 08. 2020 08.59
+21
Že nekaj časa je tako, da Luka skoraj da sam igra. Sodniki gor ali dol, dejstvo je da Luka ne more vsega sam. Že to, da ti en igralec da več kot tretjino točk pa vseeno izgubiš je dovolj velik pokazatelj, da ostali preprosto niso na nivoju.
Davidoff297
18. 08. 2020 08.51
+19
Večkrat je že Luka poudaril, da osebna statistika nič ne pomeni, če moštvo ne zmaga, sam pač vsega res ne more narediti, pa se lahko še ne vem kako trudi; ampak korak po korak, Luka lahko še marsikaj doseže, če mu bo zdravje dobro služilo.
pogan
18. 08. 2020 08.14
+31
Če bi imeli Porzingisa bi mogoče zmagali.
AbrA0_KadaBRa
18. 08. 2020 08.11
+23
Sodniki so premagali Dallas....
Smehovci
18. 08. 2020 08.14
+4
Nimiuseen
18. 08. 2020 08.53
+3
Glupirvati, lej ga trotla tamle je Sotla. Ne sprašuj zakaj, pojdi nazaj.
skrajnež
18. 08. 2020 08.06
+19
igra žal ni bila odlična, odstotek meta in 11 izgubljenih žog nista bila odlična...in spet...ekipa je izgubila in je vsa statistika brezpredmetna. Nisem pljuvač kot bo sedaj se nekdo obregnil ampak samo realen. Navijam za Dončiča, da pride z ekipo čimdalje ampak v EKIPNIH športih je pač tako, da osebna statistika ne pomeni nič brez ekipnega uspeha.
Maxx365
18. 08. 2020 08.20
+19
Res je imel 11 izgubljenih žog, po drugi strani je imel pa nocoj vrhunski met, 62% je izredno visok odstotek.
retropil
18. 08. 2020 08.20
+16
igral je zelo dobro. če moraš zaključevat nemogoče napade, pa pač pride tako do izgubljenih žog, kot do zgrešenih metov. treba se je zavedat, da je on tisti, ki išče soigralce, če se nihče ne odpre, pa mora luka z glavo skozi zid.
skrajnež
18. 08. 2020 08.33
-4
odličen procent bi bil čez 75%, 62% je pa zelo dober
Uporabnik1152447
18. 08. 2020 08.46
+6
Pljuvač si ja, 62% met pri 42 točkah je odličen met.Tudi zmage in naslov so brezpredmetni, celotna nba in vsi profesionalni športi so brezpredmetni. Naša življenja so brezpredmetna in čez nekaj miljard let niti Zemlja ne bo več obstajala. Kar se mene tiče, se mi zdi super, da Dallas ni izgubil bolj, kot je, ker so imeli še nekaj minut pred koncem šanse za zmago, ampak žal niso bili sposobni dovolj dobro pokrivati nasprotnika in nihče razen Luka ni zadeval. Clippersi so verjetno najslabši možen nasprotnik za Dallas in poraz se je pričakoval, naslednjič bodo morda pa že bolje znali odreagirati na vse skupaj. Pa še sodnik je pomagal Clippersom, ampak kot praviš, je tudi to brezpredmetno in edina predmetna stvar bi bila danes zmaga, ker potem bi se usoda sveta predmetno spremenila in bi se vojne po svetu nehale, pa Mohamed bi prišel iz nebes.
skrajnež
18. 08. 2020 09.23
-9
oooo užaljenček mali...kaj te pa tako prizadene realen komentar?
titomeni
18. 08. 2020 11.31
+3
Tokrat izgubljene zoge niso realne. 2x so mu jo zbilivda je bilo na meji dotika nasprotnika, 1x mi je grdo spodrsnilo pa se bi se kaj naslo
NisteResni
18. 08. 2020 12.20
+3
Skrajnez se vidi da si eden tistih, ki samo komentirate, brez ogledov tekm ali pa ksne odigrane na vaskem igriscu.... 62% je za organizatorja odlicno, rekord lige cez sezono je 72% in to od centra, pa ne navadnega centra ampak Wilta....
titomeni
18. 08. 2020 08.02
+26
Sodniki so imeli gor drese od clipersov
Uporabnik1152447
18. 08. 2020 08.47
-6
Moderator bi ti moral zbrisati komentar, na podoben način, kot so sodniki iz igre vrgli Porzingisa.
Smehovci
18. 08. 2020 08.53
-6
Vidam da ni kosarka zate. Raj pejt ping pong gledat mogoce bos tm pravila lazje razumel
Nimiuseen
18. 08. 2020 08.55
+4
Glupirvati; slejkoprej boš ti tudi dobil kar si zaslužiš. Pa nimam v mislih socialke.