Šport

Japonski premier: Olimpijske igre brez nadzora nad pandemijo niso mogoče

Lozana, Tokio, 29. 04. 2020 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonski premier Šinzo Abe je v nagovoru pred parlamentom dejal, da bo nemogoče gostiti olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, če ne bo nadzora nad pandemijo novega koronavirusa, poročajo japonski mediji. "Olimpijske igre moramo pripraviti tako, da bo svet videl, da smo v resnici dobili bitko proti novemu koronavirusu," je povedal Abe.

Šinzo Abe (na fotografiji) se je pridružil nedavnemu mnenju predsednika organizacijskega odbora OI 2020 Jošira Morija.
Šinzo Abe (na fotografiji) se je pridružil nedavnemu mnenju predsednika organizacijskega odbora OI 2020 Jošira Morija. FOTO: AP

"Drugače bo težko pripraviti olimpijske igre," je dodal Šinzo Abe na vprašanje opozicije, če bo Tokio pripravljen na organizacijo iger, ki so bile z letošnjega prestavljene na naslednje leto med 23. julijem in 8. avgustom.

"Že ves čas pravimo, da moramo olimpijske in paralimpijske igre pripraviti tako, da bodo lahko tekmovalci in gledalci varni. To ne bo mogoče, če ne bomo imeli nadzora nad pandemijo novega koronavirusa," je agencija Reuters citirala Abeja. O tem, da bi bile lahko igre odpovedane, če se pandemija ne bo umirila in bila pod nadzorom, je že v torek izpostavil predsednik organizacijskega odbora Tokio 2020 Joširo Mori v pogovoru za japonski dnevnik Nikkan Sports.

Mori je na vprašanje, ali je možno igre prestaviti na 2022, če bi bilo to nujno, odločno in kratko dejal: "Ne!" Dodal je še: "V tem primeru bodo OI odpovedane."

Japonski strokovnjak za infekcijske bolezni Kentaro Ivata je 20. aprila dejal, da bi morala biti za izvedbo iger izpolnjena dva pogoja. Prvi je nadzor nad covidom-19 na Japonskem, drugi pa nadzor nad boleznijo tudi drugod po svetu, ker bodo na igre prišli športniki in gostje iz najrazličnejših držav z vsega sveta. Nekateri zdravstveni strokovnjaki menijo, da bi bile lahko OI le v primeru, če bi bilo prej odkrito in nato tudi na voljo učinkovito cepivo v zadostnih količinah.

Mok: OI v Tokiu 2021 niso odvisne od cepiva
Avstralec John Coates, predsednik koordinacijske komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) olimpijskih iger v Tokiu, je dejal, da izvedba iger v prihodnjem letu ni odvisna od razvoja cepiva proti novemu koronavirusu. Dodal je, da se bodo pri izvedbi iger ravnali po navodilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Izpostavil je, da tako Mok kot japonski organizatorji tesno sodelujejo z WHO in japonskimi zdravstvenimi oblastmi pri tem vprašanju vse od izbruha pandemije.

"Nasvet WHO je bil, da naj nadaljujemo delo do predvidenega datuma iger prihodnje leto. To tudi počnemo, pri pripravi upoštevamo zdravstvene nasvete in v to ni vključen razvoj cepiva," je za avstralsko tiskovno agencijo AAP dejal Coates.

S tem se je odzval na torkove izjave predsednika japonskega zdravstvenega združenja Jošitakeja Jokokure, ki je dejal, da bi bilo težko pripraviti OI naslednje leto, če pred tem ne odkrijejo učinkovitega cepiva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice cvetijo
29. 04. 2020 10.41
+1
Naslednje bodo 2024 na Japonskem.