Šport

Javornikova evropska prvakinja v krosu

Pulj, 08. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska atletinja Helena Javornik je zmagala ne evropskem prvenstvu v krosu v Medulinu na Hrvaškem. S časom 20 minut in 16 sekund je na 6.170 metrov dolgi progi za dve sekundi prehitela Rusinjo Galino Bogomilovo, tretja je bila Turkinja Elvan Abeylegesse. Med moškimi je naslov ubranil Ukrajinec Sergej Lebed, Roman Kejžar je bil 65.

Druga slovenska predstavnica Sonja Roman (21:19) je bila 33. Člani so se pomerili na 9.830 metrov dolgi progi, članice pa na 6.170 metrov. Na EP je nastopilo štirinajst slovenskih atletov in atletinj, večina pa je bila na repu tistih, ki so prišli do cilja. Med mladinci je bil najboljši Rus Jevgenij Ribakov (18:16), najboljši Slovenec pa na 60. mestu Peter Kastelic (20:01). Med mladinkami je zlato osvojila Britanka Charlotte Dale (12:26), na 61. mestu pa je bila Nina Krašovec (13:28).

Helena Javornik
Helena Javornik FOTO: 24ur.com

Šestintridesetletna Javornikova, ki ima v svoji lasti vse slovenske atletske rekorde od 3000 metrov naprej, je do zmage prišla v ciljni ravnini, kjer je prehitela Rusinjo Bogomilovo. "Zelo sem vesela, da mi je uspelo doseči tako pomembno zmago. Pogoji za nastop so bili zelo težki, saj v Medulinu, kjer smo pogosto na pripravah, take burje ne pomnim. Mogoče sem prav zato dobila tudi zadnji dvoboj za zmago, ker sem bila v teh pogojih močnejša. Rusinja si je namreč pred tem že pritekla 10 do 15 metrov prednosti, nato pa sem jo na zadnjem večjem vzponu ujela in prehitela. Vedela sem, da sem dobro pripravljena," je dejala Javornikova.

Na maratonu v italijanskih Firencah je 24. novembra na svojem prvem maratonu po štirih letih slavila s časom 2:28:15 in s tem dosežkom za več kot štiri minute izboljšala svojo in slovensko najboljšo znamko doslej (2:32:33). Javornikova je s tem že izpolnila tudi normo za olimpijske igre v Atenah in normo za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Parizu. Že pred tem je 9. novembra na jesenskem državnem prvenstvu v krosu v Murski Soboti na 4.000 metrov s časom 14:53 za 59 sekund premagala Romanovo. "Ker je Sonja zelo dobro pripravljena, sem že tedaj vedela, da sem v vrhunski formi. To se je nato potrdilo tudi v Firencah. Čeprav sem tam tekla prvič po dolgih letih na maratonih, pa sem se brez težav uspešno pripravila tudi za EP v krosu. Ko sem bila po prvih treh krogih med vodilnimi, sem že vedela, da se bom lahko potegovala tudi za vrhunsko uvrstitev. V zadnjih metrih pred ciljem pa se me še dodatno spodbudili naši navijači," je dodala Javornikova.

"Ko sva se pred tednom dni na osnovi startne liste z Javornikovo pogovarjala o njenih možnostih na EP, sem ji podčrtal deset favoriziranih imen in že tedaj sem ocenil, da bi se lahko z njimi enakovredno merila. Realno je bilo mogoče računati na uvrstitev med petim in osmim mestom, zlata pa seveda ni bilo mogoče pričakovati. Sanje so bile medalja, uresničila pa se je najbolj drzna misel. Takoj po zmagi pa je že dobila povabila za tri največje krose do konca leta, tudi za kros IAAF, ki bo 22. decembra v Bruslju. Tekla pa bo tudi na silvestrskem teku na Dunaju," je pojasnil trener Borut Podgornik in nakazal, da je veliko možnosti, da se njegova varovanka v prihodnje ne bo več toliko posvečala le nastopom na atletskih stadionih, ampak tudi na maratonih in krosih.