Šport

Jazz v zadnji minuti Dallasu iztrgal zmago

New York, 25. 01. 2020 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
24

Dallas je skoraj vse štiri četrtine nadziral tekmo v Salt Lake Cityju, nato pa so nekaj navdahnjenih minut domačinov in izjemna blokada Rudyja Goberta poskrbeli, da so Mavericksi z igrišča odšli sklonjenih glav.

Willi Cauley-Stein (desno) je novo orožje Dallasa, z Rudyjem Goberjem iz Utaha se je v sredo kosal še kot Warrior.
Willi Cauley-Stein (desno) je novo orožje Dallasa, z Rudyjem Goberjem iz Utaha se je v sredo kosal še kot Warrior. FOTO: AP

Še ena tesna tekma in še en poraz Dallasa, ki se ni otresel težav v ključnih trenutkih. Tokrat jim je na pot stopil tudi obrambni steber Gobert (22 točk, 17 skokov, 5 blokad), ki je vladal pod domačim košem, njegova zadnja blokada pa je praktično odločila srečanje. Donovan Mitchell je bil s 25 točkami (in 5 podaj, 8 skokov) najboljši strelec gostov, zadeval je takrat, ko je bilo najbolj potrebno. Podobno velja za hrvaškega veterana Bojana Bogdanovića (23 točk).

Utah je pred zadnjimi minutami vodil le dva napada na srečanju, a je bilo na koncu dovolj. "Nekajkrat nismo imeli sreče, morda se pod pritiskom ne odzovemo tako, kot bi hoteli. Še ena tekma učenja in rasti," je dejal Kristaps Porzingis (15 točk, 2 skoka). Podobno je razmišljal trener Rick Carlisle, "imamo mlado moštvo, ki se uči igrati v tako hrupnem in divjem okolju". Luka Dončić (25 točk, 7 podaj, 6 skokov) je imel tiho zadnjo četrtino, v kateri je dosegel le 2 točki. "Vsako moštvo se na vse kriplje trudi, da mu oteži igro, bolje moram opraviti svoje delo," se je Carlisle potresel s pepelom.

Mladi zvezdnik se zadnje čase muči s prostimi meti, proti Utahu je zadel le enega v petih poskusih. V tesnih tekmah takšne točke zelo manjkajo, Dončić sam je dejal, da je "vse v moji glavi", šlo naj bi le za psihološko prepreko, ki si jo je sam ustvaril. Carlisle si za zdaj ne beli glave, "vse bo v redu, z delom se bomo prebili skozi," je napovedal.

REZULTAT

Mavericksi so srečanje v Salt Lake Cityju začeli v enaki postavi kot proti Portlandu, s Porzingisom na položaju centra in z njegovim začetnim zagonom. Dallas je nekajkrat lepo zaokrožil žogo in našel proste igralce za met z razdalje, kar je pripomoglo k vodstvu skozi prvo četrtino. Mitchell je strelsko formo našel ob koncu četrtine in s parom trojk Utah nekoliko približal gostom (36:25).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Menjave so bolj koristile Utahu, ki je s serijo 11:0 izničil prednost Dallasa in prevzel vodstvo. Mavericksi s klopi so odgovorili s prodori pod obroč, kjer je Delon Wright odbite žoge potiskal v koš in klop Utaha prisilil k minuti odmora, da strnejo vrste. Ta je pomagala, a so bili kmalu prisiljeni k še eni, ko je Porzingis v napadu Gobertu izbil lečo, Francoz pa je moral do klopi, da si jo ponovno namesti. Dončić je ob vrnitvi v igro nemudoma pokazal svojo spretnost, a je bil še vedno nenatančen s črte za proste mete. Gostom je do polčasa znova uspelo ustvariti majhno prednost (58:55).

Porzingis je enega najboljših obrambnih igralcev lige presenetil z zabijanjem prek njega, a mu je Gobert hitro vrnil in blokiral njegov naslednji met na koš. Mavericksi so si tudi v drugo, ko jih je Utah ujel, z nekaj koši znova priigrali dovolj prednosti, da so jih morali domačini loviti. Težave z osebnimi napakami visokih igralcev Dallasa so prinesle prve minute za Bobana Marjanovića in nalogo, da Goberta izrine izpod obroča gostov. Ob koncu četrtine so domačini pritisnili na plin, predvsem po zaslugi Mitchella, in razlika je znova skopnela na štiri točke (84:80).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mitchell je prebujeno strelsko formo prinesel v odločilni del igre in z dvema zaporednima trojkama začel loviti goste. Domača obramba je zaprla vrata do koša, Tim Hardaway Jr. je odgovoril z dolgo trojko, v naslednjem napadu je klop Utaha uspešno izpodbijala odločitev sodnikov, da je Gobert nepravilno preprečil njegov koš. Dvorana je vzkipela, ko je Bogdanović s trojko izenačil, Gobert pa v naslednjem napadu po prekršku Dončića domačinom priigral prednost. Moštvi sta se nato izmenjevali v vodstvu, nato je Gobert 24 sekund pred koncem blokiral met Wrighta. Prosta meta za Mitchella sta prednost povišala na štiri točke, Dončić je zgrešil dolgo trojko in srečanje je bilo praktično odločeno (112:107).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Umetnik pod košem

Manj kot 24 ur po oznanilu trenerja Carlisla, da "nam zmanjkuje visokih igralcev", mu je vodstvo izpolnilo željo po novem visokem krilnem centru. Mavericksi so v petek po pristanku letala v Utahu prižigali telefone in začeli spremljati novice o spremembah v klubu.

Trgovanje ni bilo preprosto, Dallas je najprej v Oklahomo poslal novinca Isaiaha Robyja, ki v tej sezoni še ni igral za Maverickse, v zameno zanj pa dobil centra Justina Pattona, ki je za Thunderse nastopil na petih tekmah. Nemudoma so se odrekli pravicam do Pattona in tako sprostili eno igralno mesto, nato pa v zameno za pravico izbire v drugem krogu letošnjega nabora od Golden Stata kupili Willia Cauley-Steina. Po napovedih se bo novim soigralcem pridružil v Oklahoma Cityju, kjer se bo Dallas v ponedeljek meril s Thundersi.

Cauley-Stein je letos igral v prvi peterki Warriorsov in v 37 tekmah v povprečju zbral 7,9 točke, 6,2 skoka in 1,2 bloka. Kar je celo malenkost bolje od za sezono izgubljenega Dwighta Powella, toda ta je imel izjemen vpliv na igro moštva. Odlično zna postavljati blokade za soigralce in v navezi z njimi napasti obroč, hkrati pa pritegne branilce in tako ustvarja več prostora za Dončića na črti za tri, ali pa za njegove prodore do koša. Poleg tega je s svojo zavzetostjo in tekmovalnostjo "duša in srce kluba", kot ga je pohvalil lastnik Mark Cuban. Cauley-Stein je manj natančen strelec, tako od daleč (v celotni karieri je vrgel 18 trojk in zadel 4) kot bližje košu. Toda zato veliko bolje brani obroč, saj je podobno atletski, a bolj vitek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cauley-Stein je zanimiv karakter tudi zunaj igrišča, da odstopa od običajnega, dokazuje že njegova nagnjenost k poslikavanju telesa, precejšnja tudi za porisano NBA. Trije P-ji na njegovem čelu pomenijo "filozofska moč in mir", velja pa za umetniško nadarjenega in nenehnega ustvarjalca. Ukvarja se slikanjem, v premoru med sezonami mu je bilo tako dolgčas, da se je začel učiti igranja na klavir, predlani je ustvaril svojo modno znamko oblačil. Športno nadarjenost je v srednji šoli dokazoval tudi s hkratnim igranjem ameriškega nogometa, pri čemer je bil menda zelo dober.

Dobra igra Tima Hardawayja (desno) ali Joeja Inglesa je pogosto jeziček na tehtnici za uspeh Dallasa ali Utaha.
Dobra igra Tima Hardawayja (desno) ali Joeja Inglesa je pogosto jeziček na tehtnici za uspeh Dallasa ali Utaha. FOTO: AP

Globina Jazza

Nakup 213 centimetrov visokega in 109 kilogramov težkega krilnega centra je odpravil dve muhi na en mah. Mavericksi so dobili še enega visokega igralca in okrepili zasedbo pod obročem, hkrati pa je bil tako poceni (2,2 milijona dolarjev za to sezono in 2,3 milijona za prihodnjo, ta je izbira igralca), da lahko klub naprej načrtuje še kakšen morebiten nakup do zadnjega roka za prestope (6. februar). Pred poškodbo Powella je bilo veliko razmišljanje o dodatnem (krilnem) strelcu, ki bi nekoliko razbremenil Dončića.

Cauley-Stein se je v sredo meril z vročim Jazzom, ta je pošteno potolkel Warriorse, takrat še njihov prvi center pa je proti odličnemu Gobertu zmogel 2 točki, 4 skoke in 2 podaji. Utah igra vrhunsko košarko, zmagali so 18 od svojih zadnjih dvajsetih tekem in se pomaknili na drugo mesto zahodne konference. "Vsak večer pridemo na igrišče izjemno osredotočeni in vsak od nas enako odločen. Veliko fantov lahko pošlje žogo v koš. Kadar ta kroži in najdemo odprte mete, nas je težko ustaviti," je dejal Gobert.

Skupaj z Mitchellom je ost Utahovega napada, na zadnjih osmih srečanjih je zadel 60 odstotkov svojih metov. Z blokadami nasprotnih branilcev v napadu ustvarja prostor za soigralce, hkrati je eden najboljših obrambnih igralcev lige. Poleg tega ima Jazz nevarna strelca z razdalje Joeja Inglesa in Bogdanovića, oba lahko hitro napolnita koš tekmeca, če jim ta to dovoli. Njihovo drugo peterko pa vodi še vedno eden boljših organizatorjev igre Mike Conley.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nnee
26. 01. 2020 19.52
Bravo kako eni nasedete medijem. Dončič nikol ne bo Lebron haha
inside1
26. 01. 2020 09.18
+7
te tekme so bolj norenje gor in dol.....kot pa neko resno taktično igranje. zato tudi tako veliko točk..... za obrambo se noben veliko ne ubada. če gledaš celo tekmo, tudi vidiš, da vsi tudi krepko falijo......
Trend01
26. 01. 2020 09.15
+4
Da se je pa Gobert tako "norca" iz Dallasovih igralcev delal, je pa kar malo žalostno. Luka pa - žal - spet Luka. Trojke v tri krasne. Prosti meti v tri krasne. Kako lahko 218 cm center pokrije beka? In to na vrhu rakete? Da Luka ni in ni našel dovolj znanja, hitrosti ter ga prehitel? Kako za vraga Porzingis tudi zraven Goberta "ni prišel"? Vodstvo, oz. trenerska ekipa ima še veliko dela. V bistvu izgubljajo skoraj vse končnice. To v "play offu" ne bo dobro. Tam gre na polno. Tam gre zares. Tam ne bo odprtih metov za tri točke. Kar je za Luko morda še dobro. Ker meti okoli 20% za 3 točke... Nekako mi Luka deluje brez volje. Brez energije. Pri teh letih bi moral "leteti" za vsako žogo. Skakati, se boriti. Zdaj pa mu v glavnem skok štejejo, ko mu žoga v roke pade. Tudi asistenc ni in ni. Ne mi "prodajat", da je asistenca, ko vrže žogo nekomu na 9m in ta zadene trojko... Sicer je letna statistika nora, a vseeno...
brezcasni
26. 01. 2020 13.30
+2
ja na žalost je stanje kljub statistiki točno tako kot si napisal....Luka ima precej sreče na večini tekem in zelo malo borbenosti,v obrambi pa je porazen......
Eastman
26. 01. 2020 09.11
+4
Unicil jih je gobert z blokadami.
peresni
26. 01. 2020 09.06
+4
slava in denar skoraj najstnika...sam vprašanje časa je bil, kdaj se bo začela kriza...in kako in kdaj jo bo premagal. Upam, da čimprej. Še večji problem pa je, da pri Mavsih kot pri Barci zadnja leta ne razumejo kake igralce potrebujejo. Z dobrim klasičnim centrom bi znali biti v igri za top...torej je problem v upravljanju in vodenju ekipe.
Eastman
26. 01. 2020 09.13
+3
Ce bi spremljal mavse ali vsaj prebral clanek, bi vedel da imajo novega centra.
peresni
26. 01. 2020 09.44
+2
jaz govrimm o centru...ki bo odločal tekme.
Eastman
26. 01. 2020 10.27
Ja maš prav kupili so nekoga, da bo sedel na klopi, imajo pač preveč denarja.
peresni
26. 01. 2020 12.46
Če si gledal tekmo, si videl kakšni centri pogosto dobivajo tekme.
Hellsrael
26. 01. 2020 08.55
+4
Luka ma res tezave v zad.cetrtini
united
26. 01. 2020 08.54
+5
Daš Lukeca ven.Kaj dobiš? Povprečne Mavse.
ummax
26. 01. 2020 08.48
+9
Gledal tekmo. Videl sicer dobrega Luko, a s precej neumnostmi, ki so zaznamovale končnico. Da bi za to vstajal sredi noči, ker je oh in sploh in nekaj več, bo pa še precej moral pokazati...
graf
26. 01. 2020 08.48
+9
tekma za čimprejšno pozabo , brezobrambna košarka in brezvezno metanje trojk z vseh mogočih in nemogočih položajev , Mavsi so bili zadnje minute kot kokoši brez glave ! Še 2 minuti pred koncem so Mavsi vodili za 7 , ampak so nesmiselno vztrajali v metu za 3 in prednost logično izgubili v dveh napadih ! Tut Luka ni imel svojega večera , v končnici je sicer zadel eno trojko , a izgubil preveč žog , zgrešil vse 4 proste mete ...medtem ko je Bogdanović zadel praktično vse kar je vrgel ! Pri Jazz so bili kar trije igralci ki so dosegli po 22 točk ali več , kar je dovolj zgovorno o "obrambi" Maveriksov ! Čestitke Mavsom , dobljeno tekmo so uspeli pretvoriti v poraz ...
bonkintos
26. 01. 2020 08.43
+8
ta trener nima pojma.
orcus
26. 01. 2020 08.42
+4
Doncic ko nima dobre tekme je se vedno boljsi od mnogih ce ne celo najboljsi. Sploh ni dvoma v njega sedaj, bolj je to kako se bo razvijal. Je to njegova najboljsa forma ali se ima potencial. V Usa si se piva ne more kupit , tako mlad je!!!
Carrasco
26. 01. 2020 08.22
-22
Bravo Jazz samo da ne zmagal Dallas s tem Donči-ćem iz Jugoslavije ker bi bilo spet 18 člankov o njem
inside1
26. 01. 2020 08.03
+11
Dončič v zadnjem delu solidno slab. Nekaj na silo vse, pri metu ni bil. Preigravanje in zapletanje brez potrebe. Ostali tudi metali na neizdelane mete. Ja res je zapravil pomemben napad.
tuna01
26. 01. 2020 07.58
+5
Luka na splošno dober ni kaj, a preveč izgubljenih žog, pa nepotrebno preigravanje v zadnjih trenutkih.... lohk bi rekli, da je kriv za poraz.
Koronavirusovec
26. 01. 2020 08.33
+2
Ne komentiraj če se ne spoznaš na košarko
Castrum
26. 01. 2020 07.52
+8
Ja, slabo odigrana končnica Dallasa.
Optimisty
25. 01. 2020 21.11
+4
prenos ve kdo kje?
rCharles
25. 01. 2020 21.21
+4
Optimisty
25. 01. 2020 21.26
+2