Šport

Dončić junak dramatične končnice proti Bostonu

New York, 23. 02. 2021 20.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
30

Zdelo se je, da bodo Mavericksi v zadnjih minutah zapravili še eno srečanje, ko je juriš Celticsov izničil ducat točk prednosti. Toda Luka Dončić je z dvema trojkama v zadnjih sekundah razorožil goste in ob eksploziji veselja na domači klopi Dallasu prinesel prepotrebno zmago (110:107).

Trojki Luke Dončića (desno) v zadnji minuti sta odločili tesno srečanje z Bostonom.
Trojki Luke Dončića (desno) v zadnji minuti sta odločili tesno srečanje z Bostonom. FOTO: AP

Zadnji met za tri je prišel skoraj z istega mesta kot slovita trojka Dončića (31 točk, 8 podaj, 10 skokov, ukradena žoga) proti Clippersom v lanski končnici in na televizijski mreži TNT so si zadovoljno meli roke, saj so bili gledalci priča napeti tekmi, ki se je razpletla v zadnji sekundi. "Meta v zadnji minuti sta bila sijajna. Oba napada sta bila težavna, prvi še težji, saj nam je zmanjkovalo časa. Ob drugem nismo imeli minute odmora, žogo smo dali Luki in mu pustili, da ustvarja. Ravno pred mano je naredil svoj korak nazaj in vrgel, res izjemen met, predstava, ki jemlje dih," se je tudi trener Rick Carlisle za trenutek prelevil v občudovalca. "Pri prvem metu sem bil bolj samozavesten, imel sem dober občutek, ko je žoga poletela iz roke. Bil sem nekoliko utrujen, ker sem z njo tekal naokoli cel napad, a je šla skozi obroč. To je vse, kar je bilo važno," je Dončić opisal trenutka odločitve. "Včasih zgrešiš, kot sem na tekmi proti Portlandu, včasih zadeneš, tako da ..." je skomignil z rameni.

Tokratni Robin slovenskega Batmana je bil Jalen Brunson (22 točk, 2 podaji, 2 skoka), njegovih 16 točk v zadnji četrtini je prineslo dovolj zaloge, da so prestali naskok Bostona v zadnjih minutah. Josh Richardson je dodal 16 točk (ter podajo in 4 skoke) Tim Hardaway mlajši (14 točk, 3 podaje, 2 skoka) je sicer zgrešil vseh osem metov od daleč, a zato žogo zabijal skozi obroč. Carlisle je posebej pohvalil Jamesa Johnsona (8 točk, 3 podaje, 3 skoki, 2 ukradeni žogi), ki si je prislužil šampionski pas najboljšega branilca, ki ga v klubu delijo ob zmagah. "Bil je odličen v obrambi. Ne vem, kako dolgo že ni igral niti minute, a je ostal pripravljen in svoje delo opravil izvrstno." Dobro je šlo tudi Bobanu Marjanoviću (10 točk, podaja, 8 skokov), ki prav tako ne dobi pogosto priložnosti, tokrat je opazno poživil napad Dallasa. Po besedah Carlisla se pozna tudi prisotnost gledalcev, čeprav jih je bilo v dvorani z 19.000 sedeži le 3.300. "Čutimo njihovo navzočnost, njihovo energijo. Ne dvomim, da igramo boljšo košarko, odkar so z nami," je prepričan. Obiskovalcev je vesel tudi Dončić. "Takoj po tekmi sem dejal, predstavljajte si, da bi bila dvorana polna, občutek bi bil še boljši. A tudi sedaj je bilo lepše tako zaključiti tekmo, ko je bilo z nami nekaj navijačev," je bil hvaležen za njihovo spodbudo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V soočenju treh udeležencev tekme zvezdnikov sta Jayson Tatum (28 točk, 4 podaje, 6 skokov, ukradena žoga, 2 blokadi) in Jaylen Brown (29 točk, 5 podaj, 7 skokov, 2 ukradeni žogi) imela odličen večer. Bostonu ni pomagalo niti, da je bil tokrat razpoložen tudi veteran Kemba Walker (21 točk, 3 podaje, 4 skoki), ki je s trojkami ob koncu izničil prednost Dallasa. Dončić jih je vseeno matiral. "Težko je pojasniti način razmišljanja ljudi, kot so Luka Dončić, Michael Jordan, LeBron James, Larry Bird, Kobe Bryant ... fantov, ki imajo takšno lasersko osredotočenost. Kar sem videl skozi leta, so ob koncu tekem, ko gre za zmago, osredotočeni le še na to, kako doseči, kar moštvo potrebuje. Naj bo najboljša podaja, met na koš ... Luka je redka vrsta igralca, ni le tako zbran, nima le želje (po zmagah), ampak tudi prava orodja (da jih doseže)," je Carlisle opisal svojega najboljšega igralca.
 

Potek srečanja

Ob poškodovanih Kristapsu Porzingisu (težave s hrbtom) in Maxiju Kleberju (zviti levi gleženj) sta priložnost v prvi peterki dobila Dwight Powell in skoraj pozabljeni Johnson, ki februarja skorajda ni igral. A je zadel prva dva koša za domače, ki sta jih na drugi strani mučila prva zvezdnika Bostona Tatum in Brown. Dončić je svojo navzočnost na tekmi naznanil s trojko, a se je z enako mero nemudoma oglasil tudi veteran gostov Walker, ki še vedno išče formo lanske sezone. Trener Carlisle je tokrat ubral drugačen ritem menjav in Dončića puščal dlje v igri. Slovenec je bil redna tarča podvojene obrambe, a je vztrajno prodiral pod koš in zadeval ali ob razmajani obrambi iskal odkrite soigralce. Zaigral je tudi Marjanović, ki je med ogrevanjem z Dončićem plesal kolo, zaplesala sta tudi v prvi četrtini, ko je Slovenec Srba poiskal s podajama nad obročem. Moštvi sta igrali letečo košarko brez pretirano trde obrambe, prvo četrtino pa je z metom v zadnji sekundi zaključil Dončić in prinesel prednost domačim (34:31). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je drugo četrtino začel s Slovencem na klopi, druga peterka pa je prve minute ohranjala minimalno prednost. Nekoliko so okrepili tudi garanje v obrambi in gostom otežili doseganje košev. Hardaway, ki je še iskal ponedeljkovo natančnost od daleč, se je raje odločal za prodor na koš in prikazal lepo zabijanje. Trojke so bolje šle Richardsonu, ki je zadel oba prva poskusa. Vrnitev Dončića je bila znova bel kruh za centre Dallasa, tokrat je njegovo podajo po prodoru uporabil Willie Cauley-Stein. Slovenec je bil razpoložen tudi od daleč in zadel drugo trojko. Toda dvojec Tatum in Brown je vztrajno skrbel, da je razlika ostajala tesna. Dončiću ni uspelo ponoviti zadetka ob koncu igralnega časa, ko je Tatum še v drugo blokiral njegov met. Po štirinajstih menjavah v vodstvu je tako točko prednosti ob koncu prvega polčasa imel Boston (56:55).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dvojec Dončić in Powell je drugi polčas začel s podajami pod obročem, prvi je na koncu popravil zgrešeno polaganje drugega. Slovenec je takoj nato dodal svojo tretjo trojko. Sledilo je nekaj zgrešenih metov domačih od daleč, kar so izrabili gostje. Brown je košu dodal še prosti met ob prekršku, zadel je Tatum in povedli so za pet točk. Natančnost Mavericksov se je ob vse boljši obrambi gostov z 51 odstokov v prvem polčasu znižala na 44 odstotkov. Kar pet minut niso dosegli koša, a Celticsi niso pograbili ponujene priložnosti, njihova prednost je ostajala pri petih točkah. Dončić je še naprej z natančnimi podajami zaposloval centre, Marjanović pa z vztrajnim skakanjem po zgrešenem metu pokazal, da Bostonov Tristan Thompson ni najbolj agresiven visoki igralec na srečanju. Trojka Brunsona je prinesla novo izenačenje, nato je Hardaway domače najprej popeljal v vodstvo ter ga z novim zabijanjem še povečal. Dončić se je Tatumu oddolžil za obe blokadi ob koncu prvega polčasa in prek njega zadel za tri, kar je postavilo končni rezultat četrtine, 80:76 za Dallas.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Maverickse, nekoliko težkih nog po ponedeljkovi tekmi z Memphisom, je čakala naporna zadnja četrtina, začeli so jo s Slovencem na klopi. Walker je s trojko popeljal goste v vodstvo, njihova dobra obramba pa je dušila igro druge domače peterke. A je Brunson izrabil protinapad ter s košem in prostim metom ob prekršku prinesel tri točke. Na drugi strani je Robert Williams III zgrešeni met Tatuma spremenil v odločno zabijanje. Brunson se ni dal zmesti,  hladnokrvno je ob izteku napada zadel za tri, nato je lep koš dodal Dončić in po šestih zaporednih točkah Dallasa je klop Bostona nalet prekinila z minuto odmora. Po njej je Brown pokazal, kako se zadene v visokem loku, ko se pred tabo pojavi gorati center. Kljub temu je domača obramba otežila delo gostom, napad pa s črte za proste mete nizal točke. Neutrudni Brunson je štiri minute pred koncem zadel novo trojko in Dallas je imel 12 točk prednosti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Boston je odšel na posvet h klopi, po njej je podvojena obramba nad Dončićem prinesla njegovo slabo podajo in hitre štiri točke gostov, zato so se na minuto odmora umaknili Mavericksi. Znova neustavljiv Brunson je zadel peti met za tri, a je takoj nato napravil prekršek nad Walkerjem, ki je po trojki zadel še prosti met. Trojka Tatuma je nadaljevala ofenzivo Bostona in trener Carlisle je ob le še štirih točkah prednosti vzel novo minuto odmora. Ta ni pomagala, Walker je z novim metom od daleč odkrušil še tri točke. Dallas je nato zapravil še en napad, a je Walker tokrat zgrešil za tri, sledile so izgubljene žoge na obeh straneh, dokler ni Brown dobrih 37 sekund pred koncem goste popeljal v vodstvo za točko.
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je dolgo pletel napad Dallasa, ko se je že zdelo, da se je zapletel, je zadel za tri in Boston je imel na voljo 15 sekund, da izenači ali povede. Porabili so slabih šest sekund, Brown je izenačil, toda Slovenec je žogo hitro popeljal na drugo stran in v zadnji sekundi z dolgim metom še enkrat zapored zadel za tri ter v dramatični končnici prinesel zmago domačim (110:107).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
24. 02. 2021 21.36
+2
Prihodnost je spisana za nas. Bravo zvezda naša
Alex Trefalt
24. 02. 2021 20.43
glavni Baja
24. 02. 2021 19.41
+1
kva so bli bledi temnopolti igralci k sta z Marjanovićem zaigrala kolce 🇷🇸🇸🇮
AS1983
24. 02. 2021 18.33
+2
Luka Magic, velemojster, MVP
Mr Laba
24. 02. 2021 14.35
+2
THE DON LUKA MAGIC 💪
krneki_123
24. 02. 2021 14.11
+2
Enostavno ga moraš imeti rad.😊 Je pa naravnost grozljivo, kakšen črnski rasizem obstaja v nba. Da o "novinarjih", ki narobe izgovarjajo njegov priimek, ne govorim. Zato še bolj uživam, kadar jih šola.
graf
24. 02. 2021 13.50
+1
to bo spet poteza tedna v NBA , bravo Luka !
Smešno
24. 02. 2021 12.45
+1
Naš Mali jim dobro “jemlje mero”. Perfektno!
Balki30
24. 02. 2021 10.16
+5
Luka doncic (desno)....aha....hvala ...za info...pa to
Luther
24. 02. 2021 10.13
+10
Ko sta z Marjanovićem plesala kolo, sta bila tudi dobra.
Capone42
24. 02. 2021 10.12
+10
Lepa Luka, lepa 😀💪
Castrum
24. 02. 2021 09.10
+17
Dobra tekma. Luka pravi leader. Brez omahovanja prevzame odločitev v svoje roke. Pri 22 letih je bilo v zgodovini malo takih igralcev. Danes je bila zadnja minuta neverjetna! Bravo Luka!
anonimnez666
24. 02. 2021 09.00
+5
barjan?ek1
24. 02. 2021 08.55
+3
Sedaj se točno vidi da je Porzigins pri Dallasu čisto odveč in nekoristen igralec in je vseeno če da 30 pik, ker jih zaradi njegove igre v obrambi dobija 40. Treba se ga je kolikor toliko hitro znebiti in ga zamenjati za kvalitetnega obrambnega igralca. V napadu ima Dallas kar nekaj šuterjev in strelcev. Porzigins bi moral z svojo višino biti kralj pod košem tako v napadu kot v obrambi, meče pa pa iz vse drugih položajev samo izpod koša ne.
Amasakul
24. 02. 2021 08.47
+12
Tamauga uziroma velikega imam res rad. Odličen je in še boljši bo.
blef
24. 02. 2021 08.46
+4
Porzingis spet ni igral. Prej, ko bodo priznali napako bolje bo.
CURVANORD Zanetti
24. 02. 2021 08.42
+12
Upam da se uvrstijo v koncnico
Reko
24. 02. 2021 08.36
-19
blef
24. 02. 2021 08.35
+5
Think Pink
24. 02. 2021 08.32
+11
Vsaj ena pozitivna novica.