Zimski športi

Jubilej v Kranjski Gori letos nekoliko drugačen

Kranjska Gora, 11. 03. 2021 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.M.
Komentarji
1

V Kranjski Gori je že vse nared za začetek tradicionalnega mednarodnega tekmovanja v alpskem smučanju. Pokal Vitranc letos obeležuje jubilejno 60. obletnico, vendar bo le-ta zaradi omejitev, povezanih z novim koronavirusom, potekala nekoliko drugače. Ob progi bomo najbolj pogrešali glasno spodbujanje tekmovalcev in vihranje zastav, saj bo tekma potekala brez navijaškega pridiha.

Lanski 59. pokal Vitranc so organizatorji odpovedali zgolj dva dni pred pričetkom tekmovanja. Kljub celovitim pripravam in pričakovanemu spektaklu je bil le-ta odpovedan zaradi pandemije. Tokrat so kranjskogorski organizatorji odločeni tekmovanje izpeljati, in sicer tako sobotni veleslalom kot tudi nedeljski slalom. Tekmovanje bo seveda potekalo z upoštevanjem navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter prakse, ki jo je Mednarodna smučarska zveza (Fis) uveljavila v svetovnem pokalu. V letošnjem januarju so bili mariborski organizatorji Zlate lisice zaradi pomanjkanja snega in negotovih vremenskih razmer prisiljeni v organizacijo na vitranški strmini. Prireditev je bila vrhunska, za popoln konec tedna pa je poskrbela domačinka Meta Hrovat s tretjim mestom na drugi veleslalomski tekmi.

Meta Hrovat
Meta Hrovat FOTO: Damjan Žibert

Vzpostavitev mehurčka
V ponedeljek so tamkajšnji delavci pričeli z vzpostavitvijo varnega območja na poligonu Podkoren. Gre za popolno zaporo območja tekmovalnega prizorišča. Dostop bo onemogočen tako domačinom kot tudi prebivalcem kranjskogorske občine in vsem morebitnim gostom. Zapora bo v veljavi do konca nedeljskih tekmovanj. Poleg tega je zaprta tudi kolesarska steza od vstopa z glavne ceste pri Brsnini do krožišča kolesarske steze in ceste iz Podkorena (mostiček pri domu SŽ). Na to območje bo možen vstop samo z negativnim hitrim antigenskim ali PCR- testom in še to za organizatorje in dobavitelje opreme ter storitev.

Za obiskovalce Kranjske Gore bodo od 11. do 14. marca popolnoma zaprti hoteli Kompas, Best Western, Ramada Hotel & Suites in Skipass. Vstop v hotel bo možen samo z veljavno akreditacijo za tekmovanje, z vozilom na hotelsko parkirišče pa samo z veljavno parkirno dovolilnico. Osnovna zahteva za vse udeležence tekmovanja, vključno z mediji, je, da brez negativnega hitrega antigenskega (HAT) ali PCR-testa ne bodo mogli pridobiti akreditacije. Ta pa je pogoj za vstop v mehurček Podkoren in uradne hotele, kjer prebivajo udeleženci.

Redno testiranje 
Druga zahteva, ki jo bodo morali izpolnjevati vsi udeleženci tekmovanja, je redno testiranje s testi HAT oziroma PCR med 8. in 14. marcem. Dostop na poligon Podkoren bo tako možen zgolj z negativnim testom, ki ne bo starejši od 48 ur. V središču Kranjske Gore bo postavljen poseben testni center, namenjen samo udeležencem tekmovanja. To v soboto in nedeljo bo potekalo brez prisotnosti gledalcev ali vabljenih gostov. Za pešce bo sicer vzpostavljen poseben koridor, vzporeden z regionalno cesto Kranjska Gora–Podkoren, vendar pa ne bo namenjen spremljanju tekme. Na območju Kranjske Gore bo okrepljen nadzor Policije, parkiranje za izletnike je možno na parkiriščih v Kranjski Gori in Ratečah. 

Žan Kranjec in Štefan Hadalin bosta na podkorenski strmini najvišja mesta napadala že v soboto na veleslalomu, na nedeljskem slalomu pa se jima bosta pridružila še Tijan Marovt in Aljaž Dvornik.

Organizatorji obveščajo vse gledalce, ki so kupili in imajo vstopnice za ogled odpadlega 59. Pokala Vitranc 2020, da lahko zahtevajo povračilo kupnine na prodajnem mestu, kjer so vstopnico kupili. Ob tem lahko vsi ljubitelji smučanja denar, ki so ga nameravali porabiti za nakup vstopnice za letošnjo prireditev, donirajo in namenijo projektu Botrstvo v športu. Namen akcije je zagotavljanje pomoči mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij. Gre za podporo dobrodelni akciji pod imenom #VITRANCcares, s katero so kranjskogorski organizatorji združili moči z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Pomagate lahko tako, da pošljete SMS z besedo VITRANC5 na 1919.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
11. 03. 2021 12.27
upam, da bi bil vsaj Žan ali Hadalin kakšno tekmo v Kranjski Gori ta vikend, bodisi sobotni veleslalom ali nedeljski slalom konkurenčen eden ali drugi za vsaj stopničke, bo šlo, kaj menite ostali? kar se pa tiče boja za veliki globus ima Odermatt še vedno povsem realne možnosti, sploh če bi na sobotnem veleslalomu ugnal vodilnega v skupnem seštevku Pinturoja