Šport

Utrujeni Dallas ni bil kos razpoloženemu Torontu

New York, 18. 01. 2021 20.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
15

Mavericksi so vedeli, da bo ob razredčenih vrstah igranje drugi večer zapored težavno, še posebej, ker jih je pričakal vse boljši Toronto. Prva polovica srečanja je bila izenačena, Kanadčani, ki zaradi pandemije igrajo na Floridi, pa so v tretji četrtini ušli v vodstvo in ga povečevali vse do konca (116:93).

Luka Dončić (levo) in Kyle Lowry sta merila moči tudi februarja lani na tekmi zvezdnikov.
Luka Dončić (levo) in Kyle Lowry sta merila moči tudi februarja lani na tekmi zvezdnikov. FOTO: AP

Dallas skoraj dve leti ni izgubil treh srečanj zapored, tokrat so bili Raptorsi premočni. Počasi so trli odpor moštva, ki mu še vedno manjkajo štirje ključni igralci in ki je včeraj po porazu v Chicagu priletelo v Tampo, kjer med pandemijo igrajo Kanadčani. Moštvu se je iz karantene pridružil Jalen Brunson (13 točk, 2 podaji, 2 skoka), znova je zaigral Tim Hardaway mlajši, ki je v nedeljo počival zaradi boleče prepone. Ta očitno še ni povsem pozdravljena, saj je zgrešil vseh svojih dvanajst metov. Breme zadevanja je tokrat prevzel Kristap Porzingis (23 točk, 9 skokov, 2 bloka), "vidi se, da se iz tekme v tekmo počutim udobneje na igrišču," je dejal Latvijec. Podobno ugotavlja tudi trener Rick Carlisle, "ima vse boljši občutek za igro, na tem bomo gradili naprej." Svojo izključitev ob koncu prve četrtine je odpravil na kratko, "nisem se strinjal s sodniki, zato so me izključili, Jamahl (njegov pomočnik Jamahl Mosley) pa je dobro opravil svoje delo."

Luka Dončić (15 točk, 9 podaj, 7 skokov) po nedeljski vrhunski tekmi tokrat ni bil še enkrat tako razpoložen. "Kadarkoli sem prodiral, sem imel pred sabo štiri igralce pod košem, velikokrat sta me pokrivala dva branilca. Zato sem le enajstkrat vrgel na koš (in zadel štiri) in skušal vključiti soigralce," je pojasnil svojo nekoliko manj odločno igro v napadu. Toronto je uporabil hibridno cono in eno obrambo, ko štirje igralci igrajo consko obrambo, peti pa se je prilepil na Dončića in dušil njegovo igro. Carlisle je dejal, da se niso dobro odzvali na njihovo taktiko, a je "Luka zelo pameten ... vedno bo naredil, kar je najbolje za moštvo." Slovenec je poudaril, da mora biti miselnost moštva zmagovanje. "Ne maram porazov, to je grozno, počutim se slabo. Ko smo zmagali štiri tekme zapored, je bil v garderobi krasen občutek, moramo se vrniti k temu in uživati v igranju košarke," si je želel srečnih trenutkov.

Luka Dončić vs Toronto Raptors
Luka Dončić vs Toronto Raptors FOTO: Sofascore.com

Moštvu je po Carlislovih besedah v drugem polčasu zmanjkalo energije, "meti niso šli v obroč, ni bilo obrambe, preprosto ni bil naš večer". Podobno je razmišljal tudi Porzingis, "nismo igrali najboljše košarke. To je težek poraz, moramo ga odmisliti. Moramo se vrniti k moštveni igri, ta zahteva žrtvovanje vsakega od nas, a nam bo omogočila rast in nam dala več energije na igrišču." Po njegovih besedah mu je medicinsko osebje kluba dovolilo igrati drugo tekmo zapored, "imamo zelo iskreno razmerje, povem jim, kako se počutim in vem, da skrbijo za moje zdravje." Brunson je opisal, kako je bila videti karantena, "sedem dni sem bil zaklenjen v sobi, poskusil sem se zamotiti, da se ne bi dolgočasil, saj, ko mi je dolgčas, začnem jesti." Po njegovih besedah vrnitev ni lahka, "prve minute so bile res težke, nikomur ne priporočam, da deset dni ne igra košarke."

Podobna vrnitev čaka Doriana Finneyja-Smitha, Maxija Kleberja, Josha Richardsona in Dwighta Powella, ki so še vedno v karanteni. Carlisle je poudaril, da igralci po vrnitvi potrebujejo dodaten trening, te dni morajo zelo pazljivo načrtovati obremenitve celotnega moštva, saj so po njegovih besedah začeli "morilski teden". "Moramo biti dosledni pri načrtovanju, pripravah, fantom omogočiti dovolj počitka in spanja. Delati moramo skupaj in se prebiti skozi, igrati bolje kot nocoj."


Potek srečanja 

Porzingis redko igra na tekmi drugi večer zapored, tokrat Carlisle ni imel veliko izbire. Latvijec je začel odločno, z zabijanjem, trojko, dobro obrambo okoli svojega obroča, nato pa je ugovor Carlisla na odločitev sodnikov, da je naredil prekršek v napadu, pripomogel, da so spremenili razsodbo in dodelili dva prosta meta. Porzingis in Luka Dončić sta bila edina strelca prvih osem minut, dokler ni laserska podaja Slovenca pod obroč omogočila lahkega koša novinca Josha Greena. Carlisle je napovedal, da bo veliko menjaval svoja zvezdnika, a je Dončić znova igral z drugo peterko do konca četrtine. Minuto pred koncem so sodniki prisodili dve zaporedni tehnični napaki Carlislu, ki se je razburjal zaradi izgubljene žoge svojega moštva, in ga poslali v garderobo. Vodenje moštva je prevzel njegov pomočnik Jamahl Mosley. Toronto ni izrabil ponujene priložnosti, ob nizkem rezultatu na obeh straneh je vodil za štiri točke (22:18).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je drugo četrtino začel s Slovencem na klopi in Latvijcem na igrišču. Jalen Brunson se je otresel počasnega začetka in z lepim prodorom na koš, nato pa še s trojko, prispeval svojih prvih pet točk. Pobudo pri Torontu je znova imel duet s klopi, Norman Powell in Chris Boucher sta bila v prvih petnajstih minutah njihova vodilna strelca. Težave za goste so se kopičile pod obročem, Raptorsi so zlahka drseli skozi obrambo in žogo polagali v koš. Mavericksi so imeli hkrati napadalno sušo, ki jo je prekinila le trojka Porzingisa. Vrnitev Dončića je nekoliko poživila napad, James Johnson pa je s trojko, nato pa še s košem in prostim metom ob prekršku, ublažil zaostanek. Nov koš Johnsona, nato pa trojka Brunsona sta prinesla prednost gostom in minuto odmora za domače. Po njej je za tri zadel Kyle Lowry in pobudo znova prinesel Torontu. Dončič je v napadu pokazal, da je tudi dober skakalec, in priboril koš ter še prekršek. To so bile tudi zadnje točke prvega polčasa, ki se je končal izenačen (47:47).
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dve trojki Toronta na začetku drugega polčasa sta domače popeljali v prednost, na drugi strani je Dončić dvakrat zapored podal Porzingisu za lepa koša. Latvijec je bil spreten tudi v obrambi, trojka Brunsona pa je gostom znova prinesla prednost. Nato je sledila poldruga minuta, ko moštvi nista zadeli, dokler ni ukradena žoga prinesla koša Lowryja, Dončić pa se je znova jezil nad sodniki, ker po njegovem niso dosodili prekrška. Mini serija Pascala Siakama in Lowryja ter izgubljeni žogi Porzingisa in Dončića sta domačim pomagali do osmih točk prednosti. To je prineslo zagon Torontu, ki je povedel že za trinajst, dokler ni trojka Burka prinesla nekaj olajšanja za goste. Nato je začel zadevati tudi Slovenec in dosegel dva zaporedna koša. Vztrajnost Porzingisa pod obročem Toronta je pomagala Burku do zadetka in še prostega meta. Zadnji koš je ob izteku časa dosegel Lowry in postavil končni rezultat četrtine (81:72).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi zadnjo četrtino so Raptorsi z devetimi točkami na začetku višali svojo prednost, Dallas pa je vse bolj kazal utrujenost moštva, ki igra drugi večer zapored. Dončić se je v igro vrnil po štirih minutah igre, Mavericksi pa so potrebovali dodaten zagon, če so želeli spremeniti potek srečanja. Nekaj ga je prinesla nova trojka Burka, a ni kazalo, da bo dovolj. Nato je VanVleet zaradi revskanja proti Slovencu dobil tehnično napako, a to ni sprožilo hujšega iskrenja. Ob zgrešenih metih gostov je Toronto počasi lezel proti dvajsetim točkam prednosti. Pri Dallasu je največ energije kazal Burke, ki se je vztrajno boril z Raptorsi. Zadnje sledi upanja so zastrli trije zaporedni koši Siakama, mednje je VanVleet za dobro mero vtkal še met za tri. Tako je že tri minute pred koncem Mosley na igrišče poslal igralce s klopi, Toronto pa je na koncu zmagal za 23 točk (116:93).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ježešna
19. 01. 2021 13.47
Luka Dončič (desno). haha
Maxx365
19. 01. 2021 13.34
+2
A je Tim Hardaway skrušen priznal novinarjem, da je sebičen (met 12/0) in da je kriv za poraz?
Iniesta
19. 01. 2021 10.23
Mavsi nimajo kvalitete in konstantnosti, zato se letos ne bodo uvrstili v koncnico ...
ummax
19. 01. 2021 10.16
+1
Ekipa ni zrela za kaj več...Naš Dončić je dober ampak bodimo realni, sam ne bo in preveč nihanj ima od tekme do tekme
riss
19. 01. 2021 09.48
+2
Ekipa Dallasa je od tekme z Milwaukeejem popolnoma razglašena. Ko manjka nekaj igralcev, se pozna, da so pričakovanja večja, da naj bi dal Dončić več od sebe. Žal ekipa le ne obeta kaj posebnega, bodo pa prebliski, ko lahko premagajo vsako ekipo, žal lahko z vsako tudi izgubijo. Ta sezona bo šla v pozabo, še preden se je dobro začela, RAZEN, če pripeljejo še enega zvezdnika za pod koš. Sem gledal tekmo Brooklyn proti Milwaukeeju, ekipi, ki sta svetlobna leta boljše npr. od takšnega Dallasa (ne glede, da je Dallas izgubil tesno s prvo ekipo). Žal v ekipi razmišljajo na dolgi rok in naj bi komaj drugo leto pripeljali še enega pravega igralca. Jaz pa pravim, kuj železo dokler je vroče, kdo pa garantira, da bodo takrat zdravi vsi, tudi zvezdniki. Če kakšno tekmo izpustiš, pravzaprav nič ne zamudiš, sploh če Dallas izgubi.
bekson74
19. 01. 2021 09.31
+0
to tekmo nisem spremlju ampak na prejšnji je donke ugasnu v drugem polčasu...bo treba razporedit moči čez celo tekmo.Mislim, da bi blo boljš, če bi raztural drug polčas...mu pa zmanjka moči
titomeni
19. 01. 2021 09.38
+1
Bekson doncic v vseh tekmah eksplodira v drugem polcasu. Prejsna tekma je bila bolj izjema kot pravilo.. Pogledate eno ali 2 tekmi in ze kar vse veste...
tekač
19. 01. 2021 09.00
-3
Dalas ne bo v play off-u. Manjkata dva kvalitetna igralca, "enakovredna" Dončiču, tako na centru kot na beku....me prav zanima kakšen bo nabor....
titomeni
19. 01. 2021 09.23
+1
Sem preprican da bodo. Tale teden se pocakaj ker bodo se izgubljali tekme zaradi karanten igralcev in utrujenosti.. Ko bodo vsi nazaj bos pa videl razliko
DaDo77
19. 01. 2021 09.50
Tud če slučajno bojo, izpadejo v prvem krogu, tko kot lani
dark horse
19. 01. 2021 08.55
+4
Matr se mi smilijo ko so tako zelo utrujeni pa igrajo za minimalca
rcarlos
19. 01. 2021 08.34
+0
Mislim da bi Dallas mogu vse moči usmerit v prihod Jokića, tudi za ceno Porzingisa, čeprav se mi zdi da bo počasi prišo v formo... Ampak z Jokićem mislim da bi dobli enga s podobno miselnostjo kot je Dončič in se nebi rabo sam matrat z asistencami drugim ki nič ne zadanejo ampak bi lahko bolj Jokić asistiral njemu, ki tolkrat ne bo zgrešil ali obratno 🙂
StarWars
19. 01. 2021 08.20
+2
agentii030
19. 01. 2021 08.19
+1
Žal, ta ekipa dallasa nima sans za playoff. Ce pa se tja uvrstijo pa bodo kanon futer. Skoda. Upam da donko drugo leto menja klub.
kombajn66
19. 01. 2021 08.11
+3