Šport

Mavericksi zasluženo premagali ta hip najboljše moštvo v ligi

New York, 06. 04. 2021 05.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
31

Imeli so veliko energije, trudili so se na vso moč, počeli veliko stvari. Dallas je imel vse, kar je Luka Dončić pogrešal ob dveh porazih januarja v Salt Lake Cityju. 31 točk Slovenca – 16 jih je nametal samo v tretji četrtini – je pomagalo zapečatiti usodo Utaha, ki je na koncu izgubil za osem točk (111:103).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Konec januarja so Mavericksi pristali v Salt Lake Cityju, kjer je zaradi 1.288 metrov nadmorske višine težje igrati, če si povsem zdrav. Toda okrevanci po covidu-19 so imeli izpraznjene baterije in Utah je zlahka dvakrat zapored odpravil goste iz Teksasa. Dobra dva meseca kasneje je razgreti Jazz treščil v granitno obrambo, ki je ustavila njihovega najboljšega strelca Donovana Mitchlla (16 točk, 4 podaje, 5 skokov), Rudyju Gobertu (14 točk, 2 podaji, 15 skokov, 2 blokadi) ni več pustila, da bi vladal pod obročema, celotno moštvo pa omejila na manj kot 42-odstoten met. Blestel je le Mike Conley (28 točk, 7 podaj, 3 skoki, ukradena žoga). 

"Odlično delo v obrambi," so drug za drugim ponavljali trener Rick Carlisle in igralci. "Ključna je bila naša obramba. Mislim, da smo jo nocoj igrali odlično, še posebej proti tako dobri ekipi, kot je Utah," je poudaril Dončič (31 točk, 8 podaj, 9 skokov). Igralec prejšnjega tedna v zahodni konferenci je vse bolj odločen tudi pod svojim košem, v napadu pa je s šestimi trojkami vodil ostrostrelski večer Dallasa.

Utah, ki stavi na svoj med izza črte za tri točke, se je očitno izpihal proti Orlandu, ki so ga v soboto že v prvem polčasu zasuli z osemnajstimi trojkami. Tokrat so jih v celotni tekmi zmogli le dvanajst iz 44 poskusov (dobrih 27 odstotkov). Mavericksi so od daleč vrgli 49-krat, zadeli 23 metov (skoraj 47-odstoten met), pet igralcev pa je bilo natančnih vsaj trikrat. Odlično je šlo Dorianu Finneyju-Smithu (23 točk, 4 podaje, 6 skokov, ukradena žoga, blokada) in Joshu Richardsonu (17 točk, 2 podaji, 5 skokov), oba sta jih nanizala po pet. Jalen Brunson (20 točk, 3 podaje, 4 skoki) je dodal štiri trojke, njegov val energije s klopi pa ga ob Timu Hardawayju mlajšemu (16 točk, podaja, 5 skokov, tri trojke) postavlja za še enega kandidata za naslov šestega igralca sezone. Ob tako navdahnjeni igri skoraj ni bilo opaziti, da na igrišču ni Kristapsa Porzinigisa, Latvijca je dohitela več tednov stara poškodba desnega zapestja, ni še jasno, ali bo celjenje trajalo dlje časa.

Običajen prizor iz napada Dallasa, Luko Dončića (z žogo) obletava roj obrambnih igralcev tekmecev.
Običajen prizor iz napada Dallasa, Luko Dončića (z žogo) obletava roj obrambnih igralcev tekmecev. FOTO: AP

Njegovo mesto je zapolnil Nicolò Melli (podaja, 7 skokov, ukradena žoga, blokadi), in čeprav je zgrešil vseh sedem metov, je opravil toliko drugega dela, da si je na koncu zaslužil pas najboljšega obrambnega igralca pri Dallasu. "Bil je pomemben del obrambne prevlade na začetku, zato mu pripada," je pojasnil Carlisle. Italijanu je ob strani stal Nemec Maxi Kleber (2 podaji, 5 skokov). 

"Morala sta zapolniti velike čevlje, a sta opravila odlično delo,“ je menil Richardson. Moštva rada ponavljajo, da se ne ozirajo ne nazaj ne naprej in so osredotočena samo na tekmo pred sabo. Toda pri Mavericksih je bilo čutiti, da niso pozabili na poraza v mestu slanega jezera in so igrali še posebej zavzeto. "Vedeli smo, da so nam vzeli mero, ko smo bili v Utahu, zato smo od začetka želeli igrati odločno, celotno tekmo odigrati s polnim plinom. Bili smo tolpa skakalcev, v Utahu so nas povsem preskočili, zato smo hoteli pomagati našim velikim fantom in tudi tako opraviti dobro delo," je dejal Hardaway.

Statistika Luke Dončića na tekmi Dallas Mavericks - Utah Jazz.
Statistika Luke Dončića na tekmi Dallas Mavericks - Utah Jazz. FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja 
Mitchell je potreboval samo šest sekund, da je dosegel prvi koš,  Gobert je naslednji napad ustavil Dončića. A so tudi Mavericksi postavili obrambni zid, ki je Mitchlla prisilil, da je napad zaključil brez meta na koš. Conley je s prvo trojko začel ponavadi  serijsko metanje Utaha od daleč, Slovenec pa je domače moštvo na semafor vpisal z metom s treh metrov. Finney-Smith je s prvo trojko za Dallas izenačil rezultat, a je Gobert naslednji napad položil žogo v obroč. Moštvi sta bili zagreti, igralci so skoraj ob vsaki žogi z igrišča sodnike prepričevali, kdo je kriv za to. Richardson je z metom od daleč Dallas popeljal v prvo vodstvo, nov zadetek Conleyja je prednost znova prinesel gostom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je imel pomoč voljne žoge, ki se je kar petkrat odbila od obroča, preden je zdrsnila skozi njega. Podobno se je pri Bojanu Bogdanoviću popeljala po obroču za njegov prvi koš. Hrvat je zadel tudi v naslednjem napadu, Slovenec pa novi dve točki dodal po še enem naklonjenem odboju. Mitchell je goste popeljal v vodstvo za tri, Hardaway je odgovoril z dvema zadetkoma, Brunson dodal trojko in Mavericksi so prevzeli pobudo. Sledili so meti za tri točke, najprej Dončićev, odzval se je Conley, nato je bil natančen Finney-Smith, ki je naslednji napad žogo položil v obroč. A je vroči Conley s košem in trojko poskrbel, da je ob koncu četrtine Dallas vodil le za dve točki (27:25). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domači so na začetku druge četrtine še naprej zadevali, Brunson iz skoka, z Richardsonom sta bila natančna izza črte za tri točke. Vmes je Gobert zabil po podaji Conleyja, ta je bil zanesljiv s črte za proste mete. Georges Niang je s trojko nekoliko unesel nalet domačih, a je Richardson dodal še eno, nato pa zadel še iz skoka. Jordan Clarkson je prebil čvrsto obrambo Dallasa, naslednji napad mu to ni več uspelo, prisilili so ga, da je stopil z igrišča. Domači so stavili na vse bolj zanesljivega Brunsona, luknjo odsotnega Porzingisa je v napadu dobesedno polnil Richardson, že s s svojo četrto trojko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec je začel pestiti obrambo gostov, ko je zadel iz obrata, so mu prisodili še prekršek, kar je tako ujezilo Goberta, da so ga sodniki ohladili s prisojeno tehnično napako. Brunsen tega ni kaznoval s črte za proste mete, zato pa je prosti met zadel Dončić. Gobert je jezo izpihal s polaganjem žoge v obroč Dallasa, dvakrat zapored. V drugo je dobil še prosti met, a ga je zgrešil. Ni ga razveselilo, ko je Finney-Smith zadel čez njega. A to ni načelo njegove igre, dvakrat zapored je preprečil koš Dončiću, v drugo z blokado. Ob koncu živahnega prvega polčasa so domači vodili za osem točk (50:42).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić in Gobert sta vajo ponovila na začetku tretje četrtine, Slovenec je preigral Francoza, a je ta od zadaj blokiral njegov met. Mitchell, ki je v prvem polčasu zadel le dva od trinajstih poskusov, je prvi točki drugega prislužil s črte za proste mete. Blokade Dončića so postale tema obrambe Utaha, tokrat je bil uspešen Royce O'Neale, a je zvezdnik Dallasa ujel žogo in jo v drugo položil v obroč. Na drugi strani igrišča sta Gobert in Conley vadila uigrano kombinacijo, podajo drugega za zabijanje prvega. Ko je Mitchell zadel dvakrat zapored, so v Dallasu hitro vzeli minuto odmora. Po njej sta se Finney-Smith in Dončić zgledovala po Jazzih, drugi je prvemu podal za zabijanje. Slovenec je zadel tudi izza črte za tri točke, a je bil od daleč prav tako natančen Hrvat v vrstah Utaha. Dončića to ni zmotilo, s svojo tretjo trojko je domače popeljal do sedmih točk prednosti, pri gostih je znova odgovoril Bogdanović, tokrat s prodorom do obroča.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po nekaj zgrešenih metih se je odprlo tudi Hardawayju, njegova trojka pa je prinesla minuto odmora za goste. Dončič je po njej nad obročem zaposlil še Powlla za njegovo zabijanje. Druga trojka Hardawaya je prinesla trinajst točk prednosti, toda od daleč je bil natančen Conley, Jazz z najboljšim ritmom. Naslednji napad je bil Slovenec znova na vrsti za tri točke, te je s košem in prekrškom pridelal tudi Hardaway. Nato je bilo nekaj vroče krvi pod košem Dallasa, Finney-Smith je odrinil Goberta, ker je menil, da ga je ta nalašč zadel s komolcem. A so hitro umirili razburjenje, sodniki pa so tehnično napako prisodili samo Finneyju-Smithu. Tretjino so zaključile trojke, prvo je zadel Dončić, odgovoril je Clarkson, Hardaway pa je z desetih metrov zadel ob izteku igralnega časa za 18 točk prednosti (87:69). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Utah je zadnji del igre začel s serijo šestih točk, Clarkson je zadel za tri in dobil še prosti met, Gobert je žogo položil v koš. Brunson je prekinil sušo gostov, ogreti Clarkson pa zadel izpod obroča. Richardsonova peta trojka v petih poskusih je razgrela klop domačih, utišal jo je Niang z metom od daleč. Naslednji je bil izza črte za tri na vrsti Brunson, odgovoril je Joe Ingles, tudi njegov prvi koš je prinesel tri točke. Festival trojk je nadaljeval Finney-Smith, pri Jazzih Conley, nato je Finney-Smith postavil trojkarsko piko na i. Conley je s prostima metoma prekinil serijo uspešnih metov za tri, a jo je nadaljeval Brunson. Naslednji napad je našel Powlla za njegovo zabijanje. Mitchell pa je imel težaven večer tudi na črti za proste mete, dvakrat zapored je zadel je le po enega. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cena za prejšnje razkošje natančnosti od daleč so bile tri minute brez zadetkov iz igre, končal jih je šele koš Bogdanovića. Slabe štiri minute pred koncem se je gostujoče moštvo, ki je zaostajalo za dvanajst točk, umaknilo na posvet ob klop. Mitchell je s košem nakazal, da Jazzi še razmišljajo o preobratu, toda prodor Brunsona (ki je zgrešil dodatni prosti met), nato pa trojka Dončića, sta jim dala vedeti, da jih čaka težaško delo. Začel ga je Conley z metom od daleč, razlika je bila deset točk, do konca še minuta in 22 sekund. Mitchell je znižal na osem, a so Mavericksi modro z dolgimi napadi porabljali čas in zasluženo premagali ta hip najbolj uspešno moštvo v ligi (111:103).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lev10
06. 04. 2021 16.29
+2
Svaka cast mavsom! To je bila ekipna zmaga v pravem smislu. Vsak je dal vse od sebe: eni vec v napadu, drugi v obrambi. Lahko posebej pohvalim igro Brunsona. Tip je tako eksploziven, da noben ga ne more ujet...pa se njegova leva roka je super natancna. Res odlicno se dopolnjujeta z Doncicem ;) Luka pa tako in tako je razred zase tudi ce ga ne pohvalimo skoz. Garal je vceraj in postal na trenutke rdec od napora ;)
tinkara55
06. 04. 2021 13.57
+1
Odlična tekma, bravo Luka in Mavsi!
resnicaosvobaja
06. 04. 2021 12.20
+3
Obramba odlična...Melli , Brunson izredno, vsa ekipa s fantastičnim metom , Dončič brez besed, ...
lev10
06. 04. 2021 16.31
Melli je zgresil ciste trojke ki bi Lukatu prinesle dodatne tocke pri assists... drgac pa v obrambi odlicen!
vitaminkripl
06. 04. 2021 11.29
+3
cvikcvanga
06. 04. 2021 10.37
+5
Luka King , za dobro jutro na Tajskem se gleda ringl spil 👑
Iniesta
06. 04. 2021 10.37
+9
Luka bo prekosil Drazena Petrovica, kosarkaskega Mozarta ...
PSIHOTERAPEVT
06. 04. 2021 12.07
+8
Luka ne dam da ga bo prehitel.. Luka se priblizuje zgodovinskim stevilkam, Drazen je bil super igralec, sam to ni isti rang.. O Drazenu govori samo Jugoslavija, o Lukatu govori cel svet.
resnicaosvobaja
06. 04. 2021 12.16
+1
SVOBODA 2020
06. 04. 2021 09.45
+6
Dallas naj se čimprej znebi Porzingisa....tip je nonstop poškodovan
riss
06. 04. 2021 09.03
-15
Ta tekma ni neko "dokončno" merilo. Če bi Utah v zadnji četrtini zadel 4-5 metov, v trenutkih, ko je, ne vem za koga in zakaj tako poudarjena velika okrepitev (ki to zaenkrat sploh ni), Melli (letos povprečje 2 točki, ostala statistika tudi zanemarljiva) zgrešil nekaj zaporednih metov (kar enih 5), bi Dallas prišel v velike probleme. Utah na tej tekmi ni bil pravi, na drugi strani pa je Dallas res zadeval trojke v najpomembnejših trenutkih zadnje četrtine, ko je bil Luka na klopi. Dončić standardno odličen in še z veliko rezerve. Letos vsekakor spada v top 5 igralcev NBA. Seveda pa še ne bo MVP rednega dela, kar bi zagotovo lahko bil Jokić, če bo tako nadaljeval. Dallas se bo kot je zaenkrat razvidno udaril za dodatni dve mesti v končnici. Pomeni, da bo na koncu nekje 7-8, kar pa letos ne pomeni uvrstitve direktno v play off.
Castrum
06. 04. 2021 09.39
+9
Če bi, če bi..... ampak ni, a ne? Lazzi so imeli težave zaradi dobre ige Dallasa! Dallas je igral odlično obrambo in Jazzi niso imeli prav veliko čistih metov, zato so tudi posiljevali mete in grešili. ... Po do sedaj prikazani igri Dallas nedvomno sodi med top 6 zahoda, kar pomeni direktno uvrstitev v play-off. Med top 10 pa bodo itak, kar pa pomeni play-in za dve mesti, tam pa Dallas ne bi smel imeti velikih problemov.
titomeni
06. 04. 2021 10.57
+6
Velika okrepitev je kao Reddick in ne Melli. Sem gledal vse tekme Mellija pri Dallasu in je tip stroj v obrambi. Ni vse v koših. Glede na začetne težave in statistiko v drugem delu bo pa dallas po vsej verjetnosti prehitel tudi Portland na 6.
bokasana
06. 04. 2021 11.17
+2
resnicaosvobaja
06. 04. 2021 12.22
Če bi...potem Luka ne bi 3-4x zapovrstjo forsiral Mellijev met
Michael Jordan
06. 04. 2021 15.53
+1
Ja, pa če ne bi pol igralcev januarja manjkalo zaradi covida, bi tud morda že v Utahu zmagali...če če če!!
Preprosti
06. 04. 2021 08.53
+14
Ta lukec je res čudežni deček. Držim pesti.
Amasakul
06. 04. 2021 08.33
+12
the best game.
PSIHOTERAPEVT
06. 04. 2021 08.27
+11
Kako je lahko Utah zmagal 9x zapored ni mi jasno, Mavsi so jih potrgali.. Na grobo, ce se probam spomnit ene izdelane akcije Utaha.. je ni bilo, samo metanje trojk lol ahAHah.. Dobro pripravljena obramba Dallasa! Bravo
Castrum
06. 04. 2021 08.00
+14
Težka tekma. Dallas dober v obrambi, Jazzisti zaradi tega zelo slab met. Melli odlična okrepitev. Finnley je bil zelo dobet. Luka pa maestralen, tako kot vedno.
09ZarMan10
06. 04. 2021 08.00
+10
Kako zanimivo je brati nekatere komentarje za nazaj. Mavsi so "pojedli" Jazzerje in zasluženo zmagali.
titomeni
05. 04. 2021 21.59
Kdo bo sploh igral?!
procesoid
05. 04. 2021 21.44
-6
Če oboji igrajo na polno, je zagotovljenih 10 zmag od 10ih tekem Utahu, ki je uravnotežena ekipa na vseh področjih. Dokler se Dallas ne bo znebil steklenkota, ki ga mastno plačuje 30M na sezono za sedenje na klopci, nerganje, jamranje in neznanje igranja košarke, in ga zamenjal s kom, ki bo znal samostojno odigrati in zadeti, da ne bo Dončiću treba vsakič.... Dallas nikoli ne bo prišel čez 1. krog končnice... pa veselo bedenje...
Ramloc223
05. 04. 2021 21.56
+5
Prav veliko pa ne spremljas basketa a, oziroma ne gledas tekem ponoci?? Ze samo, da reces osebi steklen pomeni, da nekako spremljas nogomet in s tem nizozemca katerega ne bom imenoval. KP je vreden cakanja vsaj se eno leto!!
leo111985
05. 04. 2021 21.22
-7
Nažalost so Jazzi za dve klasi boljša ekipa..Je pa vse možno v eni tekmi..
Castrum
05. 04. 2021 20.52
+5
TheWind
05. 04. 2021 19.34
+0
50€ flikno na neodločeno, pa da vidim a bo 3k vn haahahah
franci1972slo
05. 04. 2021 19.16
+8
Porzi se že boji Goberta in bo raje malo počival, ni že dolgo.
Ivar The Boneless
05. 04. 2021 19.27
+4
procesoid
05. 04. 2021 21.51
-6
Gobert ga res poje, večkrat videno... In če mu še v napadu ne gre, kot mnogokrat, je nekoristen za ekipo za 30 M/sezono...