Šport

Imperij črne mambe: zapuščina pokojnega Kobeja Bryanta presega območje košarkarskega parketa

Los Angeles, 27. 01. 2020 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kobe Bryant, pokojna košarkarska legenda, je za seboj pustil več kot le brilijantne rezultate na košarkarskem parketu. Veljal je za človeka z izjemnim talentom in močno voljo po zmagi, kar je uspešno uveljavil tudi v poslovnem svetu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tragična smrt košarkarske legende
    02:42
    Iz 24UR: Tragična smrt košarkarske legende
  • Iz SVETA: Kobe Bryant je večen
    13:41
    Iz SVETA: Kobe Bryant je večen
  • Iz SVETA: Počivaj v miru, Mamba
    04:23
    Iz SVETA: Počivaj v miru, Mamba

''V 20 sezonah nam je Kobe pokazal, kaj je mogoče doseči, ko se izjemen talent zlije z močno željo po zmagi. Svojo modrost je z veseljem delil med druge in smatral, da je del njegove misije prenesti svoje znanje na prihajajoče generacije košarkarjev,'' je o pokojni 41-letni košarkarski legendi povedal komisar košarkarske lige NBA, Adam Silver.

''Pokazal nam je, kaj je mogoče doseči, ko se združita izjemen talent in močna volja po zmagi.''
''Pokazal nam je, kaj je mogoče doseči, ko se združita izjemen talent in močna volja po zmagi.'' FOTO: Profimedia

Zapuščina pokojnega Kobea Bryanta, ki je včeraj umrl v tragični nesreči s helikopterjem, pa ne sega le na področje športnega sveta in košarke, temveč tudi v svet podjetništva. 

Še preden se je poslovil od lige NBA, je namreč zaplul v poslovne vode in z Jeffom Stibelom, ustanoviteljem podjetja Web.com, soustanovil podjetje Bryant Stibel, specializirano za naložbe tveganega kapitala. Ob ustanavljanju podjetja je Bryant sledil modelu izbrane peščice drugih športnih legend, ki so – tako kot on – svoje veščine s košarkarkega parketa prenesle na področje poslovnega uspeha. Ob tem velja omeniti košarkarskega velikana Earvina 'Magica' Johnsona, ki je leta 1987 ustanovil  naložbeno podjetje Magic Johnson Enterprises, le-to pa je kasneje investiralo v številna podjetja, vključujoč Starbucks in newyorško letališče LaGuardia.

Kobe Bryant je zgradil močan imperij tudi izven košarkarskega parketa.
Kobe Bryant je zgradil močan imperij tudi izven košarkarskega parketa. FOTO: Profimedia

Podjetje Bryant ima v lasti več dve milijardi evrov premoženja z naložbami v številnih tehnoloških, medijskih in podatkovno usmerjenih podjetjih. Bryant Stibel si lasti naložbe v več kot desetih uspešnih podjetjih, vključujoč podjetja Dell, Alibaba, Epic Games, Klarna in The Honest Company.

''Imeti moraš močne podjetnike, to je za nas ključnega pomena pri iskanju novih ljudi,'' je Bryant povedal septembra lani v intervjuju za CNBC in nadaljeval: ''Ja, seveda je pomembno videti povračilo vseh naložb, kajne? Obenem pa je pomembno dobiti krasno priložnost, imeti krasen odnos z našimi investitorji, odlične poslovne priložnosti in sodelovanje s podjetniki, katerim lahko pomagamo s postavljanjem v situacije, v katerih so lahko uspešni.''

Poleg zaslužka, ki ga je Bryant ustvaril s podjetjem, pa je služil tudi milijone evrov z zasebno naložbo v pijačo Body Armor, ki je leta 2018 povečala svojo vrednost s prodajo delnic podjetju Coca Cola. V svoji karieri je podpisal tudi pogodbe s podjetji za oglaševanje znamk McDonald's, Sprite, Nintendo in Turkish Airlines.

Pokojnikov sloves izjemnega športnika in ustanovitelja uspešnih znamk je bil ključnega pomena za njegovo poslovno uspešnost. ''Ko je Kobe prižgal zeleno luč nekemu projektu in se nekomu pridružil kot poslovni partner, je ta projekt pritegnil pozornost celotne športne industrije. Start-up podjetja, ki so bila pod okriljem Kobea, so bila tako deležna večje pozornosti in tudi priznanj kot večina drugih začetniških podjetij, ki jim je to uspelo doseči šele čez čas,'' sta o Bryantu povedala ustanovitelja znamke Art od Sport, Brian Lee in Matthias Metternich.

Leta 2016 je Bryant ustanovil medijsko podjetje Granity Studios, ki se je usmerilo v kreativno ustvarjanje zgodb iz sveta športa. Leta 2018 je pod okriljem svojega podjetja napisal besedilo za kratek animirani film Dear Basketball, ki je istega leta prejel oskarja za najboljši kratek animirani film v letu 2018. Njegovo podjetje je izdalo tudi več knjig za mlade, vključno z njegovo avtobiografijo The Mamba Mentality: How I Play.

Imperij črne mambe

Bryanta je v košarkarskem svetu spremljal vzdevek 'črna mamba', svojo reputacijo pa je začel graditi skozi blagovne znamke že kmalu zatem, ko je zaplul v športne vode. Leta 2003 je podpisal pogodbo s podjetjem Nike in postal njihov ambasador. Poleg njega sta pogodbo z Nikeom podpisala tudi LeBron James in Carmelo Anthony – prav tako veliki imeni iz lige NBA. To je podjetju pomagalo dodatno utrditi svojo pozicijo v košarkarskem svetu. 

Pokojni košarkar pod okriljem svojega podjetja izdal avtobiografijo z naslovom 'The Mamba Mentality: How I Play'.
Pokojni košarkar pod okriljem svojega podjetja izdal avtobiografijo z naslovom 'The Mamba Mentality: How I Play'. FOTO: Profimedia

Medtem ko je rasla Bryantova uspešnost na košarkarskem parketu, je raslo tudi njegovo partnerstvo s podjetjem Nike. Slednje je tako njemu v čast ustvarilo nekaj posebnih kolekcij čevljev in športne opreme Kobe, leta 2017 pa je s košarkarjem sklenilo tudi partnerstvo, pod okriljem katerega je zrasla mladinska košarkarska liga, imenovana Mamba. Le-ta je stotinam otrok omogočila brezplačen pristop k športu. Kasneje je Bryant ustanovil tudi športno akademijo Mamba Sports Academy, ki je športnikom iz različnih panog omogočila širše atletsko izpopolnjevanje in jim nudila izobraževanje o pravilnem življenjskem slogu vrhunskih športnikov.

Bryant je bil na dan 26. januarja 2020 s helikopterjem namenjen na tekmo članov kluba Mamba Sports Academy, ko je le-to strmoglavilo. V nesreči so poleg njega umrli tudi njegova 13-letna hčerka in sedem drugih članov posadke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
28. 01. 2020 15.44
-37
Kdo je on??? Prvič slišim zanj.
Jizzy98
28. 01. 2020 17.11
+24
To da prvic slisis zanj kaze na tvojo nerazgledanost
Medussa
28. 01. 2020 14.31
-23
Pozabili so povedat, da je najstnico posilil.D a bi bila tiho kot rit, ji je plačal. Aja, o mrtvih vse najboljše.
Jizzy98
28. 01. 2020 17.12
+3
Ves kako pravijo innocent until proven otherwise torej kar se mene tice ni kriv tega zlocina
Kairos22
27. 01. 2020 17.37
+30
Škoda res! Velika oseba z velikim srcem za sočloveka nas je zapustila :(
kempez
27. 01. 2020 16.01
+4
Gobo Kaj bi pa moral nesti s sabo ??
gobo
27. 01. 2020 15.18
-6
žalosten ali resnični dokaz da nobeden jih ne bo nesel s seboj zdaj pa pridejo na vrsto šakali ki se bojo med sabo