Kolesarstvo

Yates pojasnil, zakaj je s Pogačarjem tako enostavno sodelovati

Ljubljana, 17. 02. 2024 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski kolesar Adam Yates je v sezono 2024 vstopil odlično – z zmago na dirki po Omanu. Tako kot lani, ko je v vlogi pomočnika Tadeju Pogačarju na Touru osvojil celo tretje mesto v skupnem seštevku, se ga tudi letos pričakuje na francoski pentlji, kjer bo znova "na razpolago" slovenskemu kapetanu, s katerim se, kot pravi, odlično razumeta. 31-letnik pa ima povsem drugačne cilje na Vuelti, kjer računa na boj za rdečo majico.

Adam Yates je lani po zmagi na prvi etapi oblekel rumeno majico.
Adam Yates je lani po zmagi na prvi etapi oblekel rumeno majico. FOTO: AP

Po uspešni uverturi v Omanu, kjer je dobil skupni seštevek in peto etapo, se je Adam Yates razgovoril v intervjuju za nizozemski Wielerflits. Čeprav je vloga kapetana znotraj moštva UAE Emirates jasno določena, v Buryju rojeni kolesar pravi, da ima tudi na največjih dirkah individualne ambicije.  

Verjame, da lahko pri 31 letih dobi eno od tritedenskih dirk. Najbližje temu je bil prav lani na dirki po Franciji s tretjim mestom. "Seveda, zakaj ne? Počutim se odlično, sem na super visokem nivoju in pričakujem, da bom na Vuelti dobil priložnost," visokih ciljev za leto 2024 ni skrival zmagovalec prve etape na lanski dirki po Franciji.

Na Touru se bo vse vrtelo okoli Tadeja

Dodal je, da bo njegov nastop na dirki po Španiji odvisen predvsem od tega, v kakšni formi bo po koncu Toura, na katerem so vloge v ekipi že določene. Če so lani pri Emiratih vse do zadnjega zatrjevali, da na Tour odhajajo z dvema kapetanoma (Pogačarjem in Yatesom, op. a.), je letos drugače. 

 "Na Tour bomo šli z izjemno kakovostno ekipo. Vse se bo vrtelo okoli Tadeja. Moja naloga se ne bo spremenila. Skušal bom ostati njegov zadnji pomočnik v gorah," je obelodanil Yates, ki bo z enim očesom pogledoval tudi proti svojim rezultatom: "Če se bo ponudila priložnost, da bom ohranil položaj v skupnem seštevku, zakaj pa ne? Tako lahko druge ekipe vselej spraviš pod dodaten pritisk."

Adam Yates in Tadej Pogačar sta stkala odličen odnos, čeprav le redko nastopata na istih dirkah.
Adam Yates in Tadej Pogačar sta stkala odličen odnos, čeprav le redko nastopata na istih dirkah. FOTO: AP

Čeprav pri Emiratih lani na Touru niso dosegli glavnega cilja, saj je rumeno majico drugič zapored pobral Jonas Vingegaard, je bila dobra kemija vidna na vsakem koraku. Velik del tega je tudi odnos med Pogačarjem in Yatesom, ki je na ekipnem avtobusu zadolžen za vrtenje glasbe. 

"Imava odličen donos, čeprav skupaj ne tekmujeva pogosto. Ampak vedno, ko sva, nama je šlo dobro. Enostavno je delati z njim, ker gre vedno na polno. Ne boste ga slišali dajati navodil, naj ne pritiskamo na polno. To te motivira, da tudi ti iztisneš svoj maksimum," je o sodelovanju s slovenskim šampionom povedal Yates. 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ReAnDa
17. 02. 2024 13.47
+3
Na touru ne bo boj, ampak mesarsko ...
dadinho10
17. 02. 2024 14.33
+1
Upam da res, ceprav me skrbi Tadejev nacrt Giro-Tour.... 100% ne bo mogel priti na Tour, kar pa bo glede na konkurenco premalo za zmago... Res pa smo se razvadili, da nam je ze drugo mesto, malo hm hm.....
Iqos
17. 02. 2024 13.43
-7
Rdečo majico na toru bo nosil nekdo drug.
dadinho10
17. 02. 2024 13.34
+1
Verjame, da lahko pri 31 letih dobi eno od tritedenskih dirk. Najbližje temu je bil prav lani na dirki po Franciji s tretjim mestom. " Uvrstitveno je res bil najblizje, ker je pac tretje mesto vrhunsko.... Realno pa je bil 11 minut za zmagovalcem, pa 3 minute pa pol za Tadejem....
Podlesničar
17. 02. 2024 13.28
-4
Či si na istem malinovcu ... pol res ni težko sodelovat.
motorist_mb
17. 02. 2024 11.58
+5
PoldeVeliki
17. 02. 2024 10.48
+8
Pogi letos Giro je tvoj.
simc167
17. 02. 2024 10.38
+7