Kolesarstvo

Bernal: 'Nikoli ne dovolite, da vam kdo reče, da nečesa ne zmorete'

Bogota, 19. 02. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.M., STA
Komentarji
2

Manj kot mesec dni po hudi prometni nesreči je kolumbijski kolesar Egan Bernal prvič spet sedel na kolo. Edini latinskoameriški zmagovalec kolesarske dirke po Franciji je objavil video, v katerem poganja pedale sobnega kolesa, dvakrat pa je brcnil tudi žogo, poroča francoska tiskovna agencija.

Egan Bernal je svojo prvo javno izjavo podal v objavi na družbenih omrežjih, in sicer 4. februarja, ko je objavil tudi fotografijo iz bolniške postelje. Rekel je, da je skoraj umrl in imel 95-odstotno možnost, da postane paraplegik. Govoril je o občutku prerojenosti in se zahvalil zdravnikom, da so mu dali drugo priložnost. "Življenje se mi je spremenilo v eni sekundi. V enem trenutku sem se pripravljal na dirko po Franciji, dal vse od sebe na svojem kronometrskem kolesu, v naslednjem pa sem se že boril za življenje," je dejal.
 

Egan Bernal
Egan Bernal FOTO: Twitter

Na tokratnem posnetku je ob kolesu, ki ga sam poganja, še vedno pa je viden tudi invalidski voziček. Pomembno pa je predvsem zapisano sporočilo ob videu: "Nikoli drugim ne dovoli, da ti rečejo, da nečesa ne zmoreš." Kolesar ekipe Ineos Grenadiers si je v prometni nesreči, v kateri je trčil v avtobus, zlomil več reber, tudi desno roko in si poškodoval čeljust, stegnenico in koleno. Zaradi poškodb prsnega koša je doživel kolaps pljuč. Le 24 dni po trčenju z avtobusom, zaradi katerega se je moral boriti za življenje je, kot kaže, začel novo poglavje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kolesarski junak je prejšnji ponedeljek zapustil Clínico Universidad de La Sabana v Bogoti, da bi doma začel rehabilitacijo in okrevanje po številnih poškodbah, ki jih je utrpel. Takrat je objavil fotografijo, na kateri prvič stoji poleg zdravstvenega osebja. Štiri dni pozneje je prve korake naredil sam, medtem ko je nosil opornico za podporo hrbtu. Bernal je doslej presegel pričakovanja svoje rehabilitacijske ekipe, saj je pokazal velik napredek tako pri hoji s podporo kot tudi pri postopni vožnji ležečega sobnega kolesa. "Na srečo sem padel v dobre roke in verjamem, da če ne bi bilo vas [zdravnikov], bi bila zgodba drugačna, zato se vam moram zahvaliti, da ste mi omogočili drugo priložnost," je še dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vsi strokovnjaki, ki sestavljajo zdravniško ekipo, ki skrbi zanj, ostajajo prepričani v njegovo zelo hitro okrevanje, pa čeprav je moral kar na pet operativnih posegov. Vprašanje pa je, kako bo dejansko s pripravo športne forme in ali Bernal lahko nastopi na letošnjem Touru, kjer bi se za skupno zmago udaril s slovenskim zvezdnikom Tadejem Pogačarjem. "Očitno zdaj začenjam zelo dolg proces, a veliko trdega dela je že bilo opravljenega. Moje spoštovanje za vse, kar počnete – zaslužite si veliko več priznanja, kot vam ga dajemo mi, in iskreno hvala, ker ste mi dali drugo priložnost," se je še zahvalil zdravstvenemu osebju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bu?e24 1
19. 02. 2022 09.31
-3
Zmorem da se ne cepim
ho?emVšolo
19. 02. 2022 08.54
+2
jaz bom nazaj