Kolesarstvo

Bo cilj Toura 2024 v Nici?

Pariz, 26. 07. 2022 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoske oblasti resno razmišljajo, da bi sklepno etapo kolesarske Dirke po Franciji v letu 2024 gostila Nica in zamenjala Pariz s tradicionalnim finalom na Elizejskih poljanah. Razlog so olimpijske igre, ki jih bo čez dve leti gostila francoska prestolnica.

Pristojna ministrica za šport Amelie Oudea-Castera je danes potrdila, da gre še za delovno verzijo zamisli. Očitno pa so o tem v vrhu francoske politike razpravljali že v ponedeljek, ko so tematiko olimpijskih in paraolimpijskih iger na posvetu obravnavali francoski ministri. Vsem je jasno, da bo športni koledar 2024 v Parizu zaradi iger, te bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom, nekoliko spremenjen.

Prvi trije junaki letošnjega Toura
Prvi trije junaki letošnjega Toura FOTO: AP

V obdobju iger bo povečana stopnja varnosti in ocena ministrov je, da bi s Tourom in kolesarsko dirko v Parizu morali preveč razpršiti policijske enote, zato je bolje, da bi se dirka končala drugje. Oudea-Castera je povedala še, da bodo prilagodili tudi vse ostale dogodke v koledarju, ki jih bo moč prilagoditi.

Letos se je dirka končala 21. julija, kar bi ob enakem scenariju 2024 pomenilo le pet dni pred igrami, to pa bi že lahko bil velik zalogaj za prireditelje. Dejstvo pa je, da je Pariz gostil prav vse sklepne etape Toura vse od leta 1905, zato bodo o vseh spremembah tudi v politiki še enkrat razmislili in vse verzije so vsaj zaenkrat še zgolj predlogi sprememb.

Po drugi strani pa so v Nici potrdili, da so si prireditelji Toura že ogledali morebitni finale in pogoje za sklepno etapo 2024 v tem sredozemskem mestu.

Da gre pri olimpijskih igrah za velikansko zadevo, pa je pred časom potrdil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je v pogovoru za časnik l'Equipe potrdil, da bodo "vsi kulturni ali športni dogodki, ki se odvijajo v tem obdobju, izvedeni pred ali po igrah, da ne bi mobilizirali policije."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mato Mati?
26. 07. 2022 18.44
zaradi mene je lahko cilj v ljubljani
Mato Mati?
26. 07. 2022 18.44
pa katerga to briga!!