Kolesarstvo

Če bi se Rogliču veriga snela 600 metrov pred ciljem ...

Novo mesto, 31. 05. 2023 21.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
40

Cesta je njihov stadion, dvorana. Navijače pa imajo kolesarji bližje kot v drugih športih. Tekmovalci so jim praktično na dosegu roke. Pristojni ob tem opozarjajo, da se morajo gledalci ves čas zavedati, kakšna je njihova vloga in katera so (ne)želena ravnanja. Tekmovalcem ne smejo pomagati, razen v res izjemnih primerih, ne smejo pa jih niti ovirati. Kolesarske navdušence še vedno zmrazi ob spominu na prizore grozljivega množičnega padca, ki ga je zakrivila neprevidna obiskovalka s kartonastim transparentom, ki se je želela pokazati kameram.

Že ves teden je tema slovenskih (pa tudi svetovnih) medijev pomoč Primožu Rogliču na Svetih Višarjah. Ko se mu je sredi strmega klanca na odločilni etapi Gira snela veriga, se je poleg njegovega mehanika dobesedno od nikoder vzela pojava v rdeči majici in našega kolesarja pomagala poriniti večji slavi naproti. Slovenija slavi Mitjo Mežnarja, junaka iz gozda, a v svetu kolesarstva pred prihajajočo Dirko po Sloveniji ob tem poudarjajo, da je tovrstna pomoč tekmovalcu le izjema, ne pravilo.

"V bistvu se je treba zavedati tega, da se to ne sme. Težko je, kljub temu da so vsi obveščeni in vedo, da se tega ne sme," je spomnil, da je tudi konkretno Mežnarja in prijatelje Rogličeva mama dan prej opozorila, da ne bi slučajno potiskali Primoževega kolesa. "Ampak v trenutku, ko se zgodi nekaj nepredvidenega, čustva naredijo svoje," je za 24ur.com ob robu novinarske konference pojasnil športni direktor Kolesarske zveze Slovenije Martin Hvastija.

"Tokrat se je slučajno zgodilo na delu ceste, kjer je bil prisoten samo njegov prijatelj. Ker je prvi pritekel mehanik ekipe in ga on začel potiskati ter je imel težave potem še s tem kolesom, ki ga je nosil, se je ta pomoč Mežnarja na nek način spregledala. Ni to dovolj tehten razlog za kaznovanje, sicer bi v najboljšem primeru dobil 20 sekund pribitka in denarno kazen,"  Hvastija opozarja, da gledalci ne smejo vplivati na potek dirke, sicer to tako in drugače plača tekmovalec.

"Če pa bi se to zgodilo denimo 600 metrov pred ciljem, bi težko preprečili množično pomoč in se bojim, da bi se v tem primeru stvari slabše iztekle," pomisli na stotine slovenskih navijačev, ki so se zvrstili ob trasi tik pod vrhom Višarij. Tam ni bilo zaščitne ograje, ki je stala le zadnjih nekaj deset metrov pred ciljev. In vprašanje, kako bi se sodniki odzvali takrat, saj k Rogliču verjetno ne bi pritekel le eden.

Slovenski navijači na obeh straneh proge tik pod vrhom Višarij
Slovenski navijači na obeh straneh proge tik pod vrhom Višarij FOTO: 24ur.com

"Verjetno bi pritekli vsi," nam je dejal tudi Bogdan Fink. "Po pravilih mednarodne kolesarske zveze je tako, da lahko tekmovalcu pomagajo samo člani ekipe ali dirke, ki so tam motorizirani. Tokrat pa je šlo za nek tak res izjemen primer, tisti del je bil tako strm, da vprašanje, če bi Primož sploh lahko speljal, zato tudi ni bilo nobene sankcije zanj," pojasnjuje, da se v kolesarstvu nekoliko zamiži pri tehničnih težavah, defektih in padcih.

'Na nek način slišiš ambient, spodbujanje'

Fink je sicer organizacijski direktor bližajoče se dirke po Sloveniji, ko bodo kolesarski navdušenci znova prišli na svoj račun, saj bodo med 14. in 18. junijem lahko čisto od blizu spodbujali kolesarje. V Novem mestu so zato danes pripravili skupno novinarsko konferenco s Policijo, na kateri so govorci so poudarili, da neprimerno vedenje navijačev lahko celo ogrozi kolesarjevo kariero.

Hvastija, ki je bil nekoč tudi sam odličen kolesar in je sedemkrat nastopil na Giru, sedemkrat na Vuelti in dvakrat na Touru, pravi, da je pomoč gledalcev na nek način dobrodošla: "Predvsem za tiste, ki se borijo za preživetje," se smeji. "Ne sme se pa na noben način vplivati na rezultat med vodilnimi kolesarji," še enkrat poudari.

Med sobotnim infarktnim kronometrom pa so se nekateri ob pogledu na pisane prizore z Višarij na družbenih omrežjih spraševali, ali tekmovalcev res ne moti, da se morajo voziti mimo kričečih ljudi, ki jim ploskajo, piskajo in trobijo tik ob ušesih, dobesedno dihajo za ovratnik?

"Ne," zatrdi Hvastija. Pravi, da so kolesarji tega vajeni in to odklopijo. "Saj smo videli tudi na primeru Primoža, on ni prepoznal, kdo mu je pomagal pri tem speljevanju v klanec," doda. Pa čeprav ni šlo zgolj za nekega bežnega znanca, ampak za nekdanjega kolega iz mladinske skakalne reprezentance, s katerim sta skupaj osvojila ekipno zlato medaljo prav v Trbižu in sta še danes prijatelja.

"Kolesarji smo takrat tako osredotočeni na svoje delo, na tisto, kar pač moraš dati od sebe, da okolice pravzaprav niti ne zaznavaš," opiše. A vseeno pravi, da pomoč navijačev pomaga: "Na nek način slišiš ambient, spodbujanje. To ti pomaga iz sebe spraviti več, kot bi sicer lahko."

Martin Hvastija
Martin Hvastija FOTO: Luka Kotnik

Prva njegova velika dirka je bila španska Vuelta in to v časih, ko je še tekmoval sloviti Miguel Indurain, sicer serijski zmagovalec Toura: "Bila so posebna čustva. Na štartu je bilo 20.000 ljudi in trimetrske ograje, te navadne. Mravljinci in poseben občutek vznemirjenosti. V eri Induraina, ki je Bask, so bili povsod oranžna barva in Baski, ki so zelo strastni navijači."

"Dejansko ni moteče, če ne gre za neko fizično oviranje. In večina se jih na srečo še vedno pravočasno umakne," pove Hvastija. Toda če se ne, so posledice lahko zelo hude. Po spletu krožijo številni posnetki grozljivih padcev, ki so jih zakrivili neprevidni navijači, rekreativni kolesarji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Organizatorji se bojijo tudi psov in otrok brez nadzora ob progi. Policija pa izpostavlja spoštovanje mobilnih zapor, ki jih oblikujejo v času trajanja mimovozeče etape na posameznem odseku.

Spravljanje v nevarnost še pomembnejše od kazni

"Znaki, ki jih dajemo policisti ob prireditvah, veljajo za vse udeležence: od voznikov motornih vozil, kolesarjev do pešcev," poudarja Matjaž Leskovar iz Generalne policijske uprave, ki bo skrbel za varovanje dirke po Sloveniji. Če se voznik ne umakne z vozišča in vožnjo nadaljuje, je predpisana globa za tovrstno početje 500 evrov in tri kazenske točke. Pešec in kolesar sicer ne bosta dobila kazenskih točk in tudi globa bo nekoliko nižja, a vseeno je ne bosta odnesla brez sankcij.

"V primeru neupoštevanja gre za kršitev prometnih pravil, s tem ravnanjem pa kršitelj spravlja v nevarnost vse sodelujoče na tovrstni prireditvi. Poveča tveganje za nastanek nesreče in tudi poškodbe, to je skrajno neodgovorno," Leskovar izpostavi še pomembnejši vidik od kazni.

Na tokratni dirki Po Sloveniji bo v petih dnevih sodelovalo med 250 in 300 policistov. "Neposredno pri varovanju kolesarjev in zagotavljanju mobilne zapore sodeluje 28 policistov motoristov in na vsaki etapi še najmanj po tri vozila s po šest policistov," je pojasnil. Poleg tega bodo po križiščih in nevarnih točkah razporejeni še stacionarni policisti.

Navijači se najraje postavijo na klanec

Na letošnji dirki po Sloveniji bo pet etap. V četrti etapi na poti od Ljubljane do Kobarida kolesarje čaka češnjica na torti, največji vzpon na vsej dirki: na že od lanskega Gira poznani Kolovrat in to dvakratni vzpon.

In tudi navijači se najraje postavijo prav v klanec. "Seveda, kajti tekmovalci gredo tam počasneje. Tam so najbolj v stiku z njimi, so najbližje, vidijo trpljenje, razmišljajo o tem, da se bo morda tekma odločila ravno tam pred njimi," pravi Fink.

"Na ravninski delih gre cela karavana mimo hitreje, tudi spremljanje je bolj nevarno. Poudariti je treba, da ni dobro biti preblizu. Včasih imamo težavo, ker nam tik pred tekmo skačejo na krožne otoke in razno prometno infrastrukturo, kjer običajno, ko poteka običajen promet, ni nikjer nikogar. To je lahko nevarno, saj karavana in kolesarji lahko pridrvijo mimo tudi 70 kilometrov na uro," opozarja.

Bogdan Fink
Bogdan Fink FOTO: Luka Kotnik

Ne pridejo zaradi športa, ampak zaradi spektakla

Hvastija se spominja svojih nastopov na Giru in Touru ter pravi, da so bili Slovenci vedno so bili prisotni na teh najtežjih etapah: "Že pred 20 leti je bila ta kultura navijanja kar visoka, je pa res, da je zdaj večja množica ljudi. Niso več samo tisti, ki jih zanima izrecno kolesarstvo ali pa šport, prihajajo tudi taki, ki pridejo tja zaradi spektakla. Zaradi turizma, izleta, počitnic. Te je treba pač izobraževati. Niso vsi enaki, je pa samoomejevanje tukaj bistvenega pomena. Nobena policija, noben reditelj, noben varnostnik ne more preprečiti nespametnemu navijaču, da bi naredil neumnost," zaključuje.

Razvneti navijači ob progi
Razvneti navijači ob progi FOTO: AP

'Dajmo, dedek in babica'

Kot jo je na primer pred dvema letoma storila navijačica na Tour de France. Nesrečni dogodek se je pripetil že na prvi etapi med Brestom in Landerneaujem, ko je ženska stopila na rob proge, da bi se pokazala kameram s transparentom v roki z napisom 'Allez Opi-Omi' oziroma 'Dajmo, dedek in babica'

Pri tem je gledala v nasprotno smer od prihajajoče karavane kolesarjev in transparent postavila na pot nemškemu kolesarju Tonyju Martinu. Ta je grdo padel, preko njega pa je grdo na tla treščil tudi slovenski predstavnik Primož Roglič, ki je bil takrat eden glavnih favoritov za končno zmago.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Martinov padec je povzročil domino učinek v strnjeni karavani. V grozljivem incidentu se je poškodovalo več kot deset kolesarjev, nekateri so se morali z dirke tudi umakniti, med njimi tudi Španec Marc Soler, ki je imel zlomljeni obe roki.

Gledalko, ki je po incidentu hitro izginila s prizorišča dogodka, je nemudoma začela iskati policija, organizatorji dirke pa so proti njej napovedali tožbo. Po štirih dneh skrivanja se je sama predala policiji, saj ni več zdržala pritiska zaradi javnega pogroma. Tožilstvo je sprva napovedovalo, da bo zanjo zahtevalo 15.000 evrov kazni in štirimesečno pogojno zaporno kazen, nazadnje pa jo je odnesla le z globo v višini 1200 evrov. Navijači pa so dobili zelo nazorno sliko, kakšno katastrofo lahko povrzoči že majhna neprevidnost ob progi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StAnalitik
01. 06. 2023 20.44
+5
ROGLIČ,POGAČAR,MOHORIČ,MEZGEC,TRATNIK,NOVAK itd so kolesarji na katere smo lahko PONOSNI !!! Vsak je po svoje fenomen,zato tile starci v podcasti ali kakorkoli imenujejo tole svoje pametovanje,lepo utihnejo in naj počnejo kaj bolj pametnega.Vedno smo in vedno bomo ob progi navijali za NAŠE ASE.Vsak po svoje,pa brez bedarij
IS58
01. 06. 2023 17.26
+7
Primož je zakon in PIKA.
Trembalajek
01. 06. 2023 15.15
+4
Bravo šefe, v 4,3 sekundah si me zrediral.
User2502728
01. 06. 2023 18.35
Herman71
01. 06. 2023 15.11
+10
Take kazni bi jim nabil, da bi si za celo življenje zapomnili. Pa predstavljaj si da treniraš in se pripravljaš pol leta za neko dirko, pol pa te debela kretenčina, ki išče trenutek pozornosti zbije po tleh. Pa meni bi se vtrgalo
Broj1 TNT
01. 06. 2023 12.32
+6
kako se lahko tem golim divjakom sploh reče navijači ?
Vap0
01. 06. 2023 12.14
-4
Jaz pa mislim, da še nismo slišali zadenj glede te pomoči na klancu in da se bo našel še kakšen sralko, ki bo Primoževo zmago spodbijal...
Broj1 TNT
01. 06. 2023 12.30
+3
a to praviš iz lastnih izkušenj ko ste pogačarja obtoževali z vsem mogočim med zadrogiranim in šleperjem?
neplesalec
01. 06. 2023 13.40
+0
BIVŠI dejstvo je , da brez Primoževe in JV naivnosti , Pogačar ne bi osvojil toura 2020 . Kljub vrhunskemu kronometru !
Broj1 TNT
01. 06. 2023 14.40
+6
res ste rogljički usekani !vse etape sem gledal od začetka do konca in nikoli nisem videl da bi bil pogi privezan na jv!tisti ki pa ste to videli imate nerazvit center za vid !lše prej bi rekel da ste zlonameni !
mahar123
01. 06. 2023 15.19
+3
prostipad tebe si predstavljam kot tega dgena na sliki ki sploh ne razume kolesarstva,
RdečiKarton
01. 06. 2023 12.01
+9
Ne razumem pa teh "navijačev" z baklami! Že tako so kolesarji na polna pljuča na klancih potem morajo pa še vdihavat strupen dim bakel. Take bi krepko udaril po žepu!
Boris Kavčič
16. 06. 2023 19.06
pa derejo se v njih na 30 cm...sam še PETKO prosim..katastrofa
Koroški Slovenec
01. 06. 2023 11.25
+2
Kaj bi bilo pa pri 750m?
StAnalitik
01. 06. 2023 10.49
+0
Čudno,da Frooma niso na dirki po franciji diskvalificirali,ko je šel po okvari kolesa peš naprej in ni čakal avta.Anede Martin? Pa koliko je še podobnih primerov.Eni se šlepajo z avtom ko prevzemajo bidone zeloooo daleč,Primož NIKOLI.Ne nabijaj neumnosti.Se pravi,če kolesar pade,mu ne smeš pomagati,četudi je potreben pomoči.No Martin kako bo
AshBurton
01. 06. 2023 11.26
+7
Uradno je pravilo,da gledalec v noben primeru ne sme vplivat na potek dirke ampak se v dolocenih primerih to pravilo spregleda!Froome je takrat potreboval novo kolo ampak zaradi nenormalne guzve ob progi je bilo vozilo prevec zadaj...to je bila napaka organizatorja in so se za to tudi opravicili in posledicno ne kaznovali Frooma!!!
StAnalitik
01. 06. 2023 10.47
-4
Hvasta a vas v bivšem Rog klubu ali danes Pogi teamu se vednouči to,da je Roglič zak9n
Broj1 TNT
01. 06. 2023 12.30
+1
Broj1 TNT
01. 06. 2023 09.31
-5
jaz si pa predstavljam da se je to zgodilo thomasu ki je zmagal giro in tukajšnje divje in besne odzive rogličarjev !
mahar123
01. 06. 2023 10.26
-2
IvanJaJo
01. 06. 2023 08.38
+3
ČE zadel bi jackpot 🤣💆‍♂️.. Lalalalalala🤣
Apostol1
01. 06. 2023 08.31
+13
Kar poučen prispevek , vseeno se pa še vedno lahko zgodi kaj bedastega na dirki po Sloveniji, zato ni odveč ponavljanje teh zadev, Kakorkoli že , Primož v tisti klanec res ne bi mogel speljati in hvala bogu da se je vse končalo po naših in Primoževih željah z tudi božjo pomočjo.
povanpireni
01. 06. 2023 09.15
-7
mojito88521
01. 06. 2023 08.25
+13
Še kakšen teden boste objavljali vse nepotrebne podrobnosti glede Gira, nato pa za nekaj mesecev spet pozabili, da kolesarstvo obstaja in se vrnili na nogomet in košarko.
RdečiKarton
01. 06. 2023 12.03
+3
Kmalu pride Tour in tudi dirka po Sloveniji. Ne boj se. Slovenci smo v samem vrhu svetovnega kolesarstva. Še kako se bo poročalo...
inside1
01. 06. 2023 08.18
+16
to je sedaj že mal brez veze, da se to ko so mu pomagali speljati kar melje in melje....
pravicnez.
01. 06. 2023 08.08
+6
Po moje je bilo tu že dovolj povedanega. Ni en naključen dogodek vreden nekajdnevne publicitete. Kot, da bi bila to glavna stvar v SLO. Folk nima za jest, vi pa nažigate to zgodbo v nedogled.
petka5
01. 06. 2023 08.15
+4
sej ne gre vec za giro ampak organizacijo dirke po Sloveniji, in ocitno organizatorji niso sposobni drugače dovolj publicitete ocitno brez da si Primoževo zmago sposojajo... grdo od teh ljudi, ki s tem besedičenjem hocejo ocrnit Primoževo zmago.
Bourne
31. 05. 2023 21.59
+2
No, to bi bil pa res dramaticen zakljucek, da bi se Ineos pritozil in bi se organizator zaradi cudeznega decka v rdecem, ki ni bil del ekipe, odlocil dati Roglicu 20s pribitek.
User2523146
01. 06. 2023 08.29
-1
Novinarjem takoj navodila, da se vsi posnetki uničijo. Gor v štabu. Narodnozavedni kvazislawi takoj telefone v žep.
Max Brod
31. 05. 2023 21.59
+3
do kdaj boste to trajbali?
Kucel
31. 05. 2023 21.57
+9
V kolikor bi mu pomagal neznani gledalec, se ne bi govorilo toliko o temu. Tako bomo pa še en mesec brali o njemu. Rogla bi tudi brez njegove pomoči ozirima s pomočjo njegovega mehanika brez dežav nadaljeval.
zztop5
31. 05. 2023 21.51
+4
če če če če