Kolesarstvo

Dan, ko si karavana oddahne

Pariz, 24. 07. 2022 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

Na startih etap dirke po Franciji organizatorji postavijo tako imenovano uradno vas Toura, v kateri se promovirajo glavni sponzorji dirke. Obišče jo veliko eminentnih imen, od politikov do nekdanjih zmagovalec Toura. Da vse poteka kot po maslu, iz dneva v dan skrbijo isti ljudje. Po startu 21. etape so si močno oddahnili. Več kot tritedensko potovanje po štirih različnih državah je zanje končano. Zelo naporno je, a radi to počnemo, ker nam je Tour pri srcu, bi lahko strnili njihove besede.

Tourovo vas obiščejo številni nekdanji kolesarji. Na startu 11. etape v Albertvillu smo se pogovarjali z Andyjem Schleckom. Te dni smo srečali tudi Bradleyja Wigginsa in Alberta Contadorja.
Tourovo vas obiščejo številni nekdanji kolesarji. Na startu 11. etape v Albertvillu smo se pogovarjali z Andyjem Schleckom. Te dni smo srečali tudi Bradleyja Wigginsa in Alberta Contadorja. FOTO: 24ur.com

Tour de France – največja kolesarska dirka na svetu ni naporna zgolj za kolesarje in ekipno osebje, še kako utrujajoča zna biti za vse, ki pomagajo pri njeni organizaciji. 

Zanimivo je, da večina osebja, zadolženega za nemoteno izvedbo dirke, karavano spremlja vseh 21 etap. Tako je tudi v Tourovi vasi. Akreditacijo ob vstopu vanjo vsak dan znova preverijo isti varnostniki, kavo na stojnici enega od pokroviteljev postrežejo isti natakarji, navijače na odru zabavajo isti plesalci ...

Plesna skupina La Clique du Tour skrbi za zabavo gledalcev, preden se na oder pripeljejo kolesarji.
Plesna skupina La Clique du Tour skrbi za zabavo gledalcev, preden se na oder pripeljejo kolesarji. FOTO: 24ur.com

Pred prihodom posameznih ekip na oder, postavljen na startu vsake etape, organizatorji pripravijo bogat spremljevalni program, del katerega je tudi plesna točka skupine La Clique du Tour. Vseh devet članov skupine je zraven od prvega dne dirke v Københavnu. 

"Zna biti utrujajoče, a uživamo v tem, kar počnemo. Tour je tako velik dogodek in v čast nam je, da smo del njega," je povedal Noe, za katerega je bila to četrta dirka po Franciji. "Ne pritožuj se, mlad si še," se je ob tem nasmehnil Martin, ki je zaključil svoj jubilejni 20. Tour. 

Tudi na stojnici, na kateri je običajno največ gneče, je hrano vseh 21 etap pripravljalo isto osebje. "Seveda si bomo oddahnili, ko bo vsega konec. Sedaj me čakata dva tedna dopusta," si je med pripravljanjem še zadnjih slaščic skoraj že oddahnila Sarah.

109. izvedba dirke po Franciji je bila za vse še toliko napornejša, ker je v 24 dneh (med 21 etapami so bili še trije prosti dnevi, op. a.) obiskala kar štiri različne države. Začetek je bil na Danskem, šesta etapa se je začela v belgijskem Bincheju, deveta pa v švicarskem Aigleu. 

Sarah je dodala, da je prenehala šteti, koliko kilometrov je prepotovala v zadnjih tednih. Za organizatorje je najbolj naporen zadnji vikend, saj se 20. etapa običajno konča daleč od Pariza. Od cilja sobotne etape v Rocamadourju do starta nedeljske je bilo denimo kar 543 kilometrov. 

Dodatna težava za vse, ki so letos sodelovali pri pripravi Tourove vasi, je bila težko vzdržna vročina. Pogosto so temperature na startih presegale 30 stopinj. V Parizu je bilo v času našega prihoda na start 33 stopinj, zato so bili vsi še kako zadovoljni, da je začetek 21. etape potekal v klimatizirani dvorani Paris la Defense Arena. 

Paris la Defense Arena v zahodnem predmestju francoske prestolnice sprejme 30 tisoč ljudi. Po naših ocenah se jih je na startu 21. etape zbralo okoli pet tisoč.
Paris la Defense Arena v zahodnem predmestju francoske prestolnice sprejme 30 tisoč ljudi. Po naših ocenah se jih je na startu 21. etape zbralo okoli pet tisoč. FOTO: 24ur.com

V prijetno ohlajenem ozračju je bilo od začetka čutiti nekoliko drugačno, bolj sproščeno vzdušje kot ostale dni. To smo spoznali že na vhodu v vas, ko nam varnostniki – prvič na letošnji dirki – niso skenirali akreditacije in so z zamahom roke le pokazali, naj vstopimo. 

Ko so kolesarji zapustili dvorano v predmestju Pariza in se odpravili proti Elizejskim poljanam, so si vsi po tihem oddahnili. Čeprav zna biti še kako naporna, imajo Francozi svojo dirko tako radi, da bodo znova rade volje sodelovali pri njeni organizaciji. Prav vsi, od prvega moža dirke do človeka, ki ti na startu postreže kavo, si svoje poslanstvo štejejo v veliko čast.

Odnos Francozov do Toura nam je ob koncu lepo orisal plesalec Noa. "Sedaj si bom oddahnil in nekaj časa užival, potem pa ga bom spet začel pogrešati. Se vidimo naslednje leto."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NLKP
24. 07. 2022 18.43
+0
To ni nobeno kolesarjenje, to je manipuliranje in lobiranje, zmagovalec🤣🤣
petka5
24. 07. 2022 17.59
-3
a dons pa nimate prenosa v živo kot prejšnja leta, ko je bil tadej rumen... kakšna pristranskost res... prenašanje nekega tekmovanja samo kadar je naš prvi in iskanje pozornosti v tem takrat... a zdaj pa drugi niso vredni vaše pozornosti?
User905768
24. 07. 2022 18.06
+6
Morda moraš prižgat TV, kajti ob 17h se je začel prenos. Ne jezi se na druge, zaradi svoje nevednosti 😃😃
slimy12
24. 07. 2022 16.42
+1