Kolesarstvo

Merckx kritičen do Evenepoela, ta mu odgovarja: Vse bom storil za van Aerta

Ljubljana, 25. 09. 2021 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Belgiji je te dni vse v znamenju svetovnega kolesarskega prvenstva. V nedeljo bo na sporedu cestna dirka, kjer bodo domači navijači stavili predvsem na Wouta van Aerta, ki bo ob sebi imel tudi "super pomočnika" Remca Evenepoela. Je pa kar nekaj prahu dvignil legendarni Eddy Merckx, ki je izjavil, da mladega Evenepoela sam ne bi uvrstil med osmerico reprezentantov, saj je preveč sebičen. Na besede najboljšega kolesarja v zgodovini se je odzval tudi kritizirani 21-letnik.

Remco Evenepoel na olimpijskem kronometru v Tokiu, kjer je bil deveti.
Remco Evenepoel na olimpijskem kronometru v Tokiu, kjer je bil deveti. FOTO: AP

Remca Evenepoela so v minulih sezonah mnogi označili za naslednika Eddyja Merckxa, a se 21-letnik v tej sezoni ne znajde najbolje. Izpustil je dirko po Franciji, da bi se pripravil na olimpijski preizkušnji v Tokiu, kjer je na koncu zabeležil skromno 49. mesto na cestni dirki, na kronometru pa je bil deveti. 

Tudi zato mu bo v nedeljo pred domačimi navijači – organizatorji jih ob progi pričakujejo okoli 800 tisoč, nekateri jih omenjajo celo milijon – pripadla vloga pomočnika kapetanu belgijske reprezentance Woutu van Aertu, ki je na stavnicah prvi favorit za zlato kolajno. 

Že omenjeni Merckx pa je v intervjuju za Het Nieuwblad nedavno dejal, da si mladi Evenepoel sploh ne zasluži mesta med osmerico. "Če imaš samo enega kapetana, potem Remco nima kaj iskati v ekipi. Dirkati zna zgolj zase, kar se je videlo na olimpijskih igrah," je bil oster 76-letnik, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja trikrat oblekel mavrično majico svetovnega prvaka. 

Wout van Aert in Remco Evenepoel sta pred dnevi na kronometru pobrala srebrno in bronasto odličje. Prehitel ju je le Italijan Filippo Ganna.
Wout van Aert in Remco Evenepoel sta pred dnevi na kronometru pobrala srebrno in bronasto odličje. Prehitel ju je le Italijan Filippo Ganna. FOTO: AP

'Van Aert? Vse bom storil zanj'
Na besede legendarnega rojaka se je mladi Evenepoel moral odzvati na novinarski konferenci pred nedeljsko cestno dirko. "Škoda, da ima vselej nekaj za pripomniti. Zanj imam veliko spoštovanja, a očitno to spoštovanje ni obojestransko. Občudujem ga zaradi vseh dosežkov, a preprosto ni res, da bi kot kolesar pozabil na ekipne kolege. To mi nikoli ni prišlo na misel. Delal bom vse, kar bo v moji moči," je povedal. 

Potrdil je, da bo fokus belgijske ekipe na čim boljšem rezultatu kapetana van Aerta. "Imamo zgolj en cilj. Nikoli se ne ve, kaj lahko poseže vmes, a na startu bo naš cilj samo eden. Imamo enega vodjo, ostali smo tu, da mu pomagamo." Poleg že omenjenih kolesarjev bodo za Belgijo vozili še Tim Declercq, Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Victor Campenaerts, Tiesj Benoot, in Dylan Teuns

"Idealen scenarij bi bil, da bi v Leuven (kjer bo cilj dirke, op. a.) prišli v majhni skupini z vsaj enim ali dvema kolesarjema, ki bi lahko pokrila napade ostalih," je nadaljeval Evenepoel, ki je nato še enkrat več poudaril, da bo delal zgolj in samo za van Aerta. "Vsi vemo, da je to zanj priložnost življenja. Je v življenjski formi, zato bi bilo neumno, če bi dirkal zase. Na takšnem terenu ni nikogar, ki bi bil boljši od njega. Večkrat sem že rekel in še nekajkrat bom: vse bom storil zanj." 

Favoritov je še veliko, Italijani bodo stavili na Colbrellija
Po napovedih stavnic bodo Rogličevemu ekipnemu kolegu pri Jumbo-Vismi največjo konkurenco predstavljali Nizozemec Mathieu van der Poel, Francoz Julian Alaphilippe in Italijan Sonny Colbrelli, ki je pred prihodom v Belgijo v domačem Trentu slavil naslov evropskega prvaka, ko je ugnal prav Remca Evenepoela. 

Colbrelli je razkril, da si ne želi sprintati z van Aertom, izpostavil pa je tudi zahtevnost cest po Flandriji, ki jih zagotovo ne pozna tako dobro kot domačini. "Veliko je zahtevnih ovinkov, velikokrat bo treba pospeševati, saj so ceste ozke in pogosto se bo na zavojih treba skoraj zaustaviti," je dejal po ogledu proge. Pomembno bo, je dodal, da se v glavnini ne bo spustil pod 20. ali 30. mesto, saj bo v nasprotnem primeru zelo zahtevno priti nazaj v ospredje. 

Prav zato se od Italijanov, za katere bodo nastopili še Matteo Trentin, Giacomo Nizzolo, Diego Ulissi, Andrea Bagioli, Gianni Moscon, Davide Ballerini in Alessandro De Marchi, pričakuje da bodo poleg Belgijcev glavni pri narekovanju tempa. Slovenske osmerice se, kot je poudaril tudi Tadej Pogačar, ne pričakuje v ospredju glavnine. Z njegovimi besedami se je strinjal tudi legendarni Primož Čerin, s katerim smo se pogovarjali o napovedih pred težko pričakovano dirko

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.