Kolesarstvo

Hauptman: Vse je še mogoče, v nekaj kilometrih se lahko vse spremeni

Pau, 20. 07. 2022 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
11

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je dobil 17. etapo dirke po Franciji in za štiri sekunde zmanjšal zaostanek za vodilnim Dancem Jonasom Vingegaardom. Po sijajni predstavi zdaj zgolj še polovične ekipe UAE Team Emirates je bil zadovoljen tudi športni direktor ekipe Andrej Hauptman.

Triindvajsetletni Tadej Pogačar ni uspel streti Jonasa Vingegaarda, ki ima pred četrtkovim zadnjim dejanjem v Pirenejih 2:18 minute naskoka. Tretji, Britanec Geraint Thomas, zaostaja že skoraj pet minut. V četrtek bo na sporedu še ena zahtevna, tudi zadnja gorska etapa letošnjega Toura. Kolesarje bo peljala od Lurda do Hautacama. Zadnji klanec bo dolg 13,6 kilometra s povprečnim naklonom 7,8 odstotka. Pred tem bodo kolesarji premagali še zloglasni prelaz Aubisque (16,4 km/7,1 %), pred Hautacamom pa še Spandelles (10,3 km/8,3 %).

S predstavo svojih varovancev je bil zadovoljen tudi športni direktor ekipe UAE Emirates Andrej Hauptman. V izjavi po etapi je dejal, da je bil pogled po avtobusu navzdol pred dopoldanskim sestankom zelo neobičajen. "Včeraj smo ostali brez Solerja, zjutraj je Rafal poskusil na trenažerju in ni mogel vstati s kolesa. Pred sestankom so pred nami sedeli le štirje kolesarji. Poskusili smo jih motivirati in očitno nam je uspelo nekaj fenomenalnega," je dejal Hauptman.

"Že Bjerg je na drugi vzpon narekoval res hud ritem in razbil glavnino. Potem pa odlična vožnja McNultyja. Zanj smo vedeli, da je bil že zadnje etape v vse boljši formi. Za nas je bil to odličen dan. Tadej je poskusil na predzadnjem vzponu, ampak smo videli, da mu je Vingegaard sledil, zato smo počakali na Brandona in se osredotočili na etapno zmago," je besede Pogačarja ponovil njegov športni direktor.

Ni pa se strinjal s trditvijo, da noge pri Pogačarju morda niso najboljše. "Ne, noge so v redu, ampak smo se odločili, da je treba poskusiti. Seveda pa mora biti za vsem tem neko ozadje. Jutri bo tretji dan vožnje v klanec zapovrstjo in vse je še mogoče. Jonas je v odlični formi. A tudi Tadej se je do pet kilometrov pred ciljem na Granon počutil odlično. Treba po poskušati do cilja v Parizu. Velika razlika je, ampak vse je še mogoče," je prepričan 47-letni Hauptman.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav je 23-letnik s Klanca pri Komendi danes pridobil štiri sekunde zgolj zaradi bonifikacij v cilju, to po mnenju nekdanjega slovenskega selektorja članske zasedbe ni nepomembno. "Vsaka zmaga ti da moralo in posebno motivacijo. Seveda je to dobra popotnica za jutrišnjo etapo, ki bo še težja po dveh že zelo težkih etapah. Mi smo pripravljeni, poskušali bomo vse, mogoče štiri sekunde danes niso veliko, lahko pa se v nekaj kilometrih jutri vse spremeni," je poudaril Hauptman.

Pravi, da je taktiko s štirimi kolesarji namesto osmih seveda težje prilagoditi. S tem se je strinjal tudi Pogačar. "Škoda, ker ni bilo z nami Rafala in Bennetta. Če bi bila, bi lahko danes naredili nekaj velikega. Zadnje dneve je kazalo, da se nam vse podira, a smo danes pokazali, da smo še zmeraj močni. Zato ostajam optimist, jutri bomo poskušali spet," se v boju za zmago ne predaja Pogačar.

"Če upoštevate, da smo v cilj prišli s štirimi kolesarji in da smo tako rekoč ves Tour dirkali s šestimi, imam res popolno spoštovanje do današnjega dosežka. Toura ni konec, še en zahteven dan je pred nami, najbrž še težji," pa je novinarjem po etapi razlagal malce potrti Majka. "Žal mi je, ker se dobro počutim. Všeč so mi pirenejski in alpski klanci. Ampak kaj naj rečem, vesel sem zaradi te zmage naših fantov. Mogoče bom z njimi spil še kakšno pivo," je dejal 32-letni Poljak, ki že danes odhaja na okrevanje in v objem svoje družine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav so s štirimi kolesarji slavili etapo, Američan Sepp Kuss v dresu Jumbo-Visme ni bil presenečen nad razpletom. "Nisem bil tako zelo presenečen. Tisti, ki so še ostali na dirki, so zelo močni in motivirani, da izkoristijo vsako priložnost. Danes so opravili sijajno delo, še posebej McNulty je na zadnjih dveh vzponih narekoval res močan ritem. Za nas je bilo dobro, da se je Jonas peljal s Pogačarjem do samega zaključka," je medijem razložil 27-letnik.

Preostali trije Slovenci tokrat vidnejših vlog niso odigrali. Jan Tratnik je zaostal 25 minut in 23 sekund in zasedel 78. mesto, njegov moštveni kolega pri ekipi Bahrain-Victorious Matej Mohorič in Luka Mezgec pa sta bila še slabih sedem minut počasnejša, uvrstila sta se na 124. oziroma 123. mesto.

Andrej Hauptman
Andrej Hauptman FOTO: Luka Kotnik
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CIGU MIGU
21. 07. 2022 10.20
+1
kot se šušlja bo imel pogi podaljšane ročice pedalov,ker mu jih bodo navarili,vse drugo je utopija,ki se lahko konča s qintano,,,,srečno
justed
21. 07. 2022 08.26
+1
To delajo pa kvalitetni makaroni.
OlalaKokoĐambo
20. 07. 2022 21.58
+2
Vsi so na pripomockih.
Pepo Bolcev
20. 07. 2022 21.54
-1
Ja najboljs, da gre drugo leto se na giro pa na vse spomenike, pa se v bmxu bi lahko zacel tekmovat…dirka po sloveniji je bila super trening. Sploh za ego! Bi bili neumni, ce ne bi drugo leto vsega spet ponovili!
dadinho10
20. 07. 2022 21.45
+6
Malce smesne izjave daja Hauptman, Tadej sploh ni poskusil zares, ampak 100m pred koncenm klanca. iN po tem napadu so se odlocili, da grejo na etpano zmago. 2,5 minuti imas za noter spraviti, ti pa na zadnjem klancu niti ne trzes, imas pa osamljeno rumeno majico vecino predzadnjega klanca ter celi zadnji. Ima dobre noge pa niti enega skoka ni naredi. Lani je imel 5 minut fore, pa je prav v zadnjih dveh Pirinejskih etapah on prvi skocil, razbil glavnino in ostal sam z Jonasom in Carapazom. Pa mu sploh ni bilo treba, narekoval je tempo 7,8 km, pa je bil v rumenem. To so bile noge. Te letos niso taksne.
motorist_mb
20. 07. 2022 21.15
+12
Mislim da je konec,ko cek mu je za ritjo!
Iqos
20. 07. 2022 21.15
+6
Nč ne bo, nč...ni gonilne sile.
Dadas
20. 07. 2022 21.11
+12
Tadej je odličen. Jonas tudi. Razlika je žal prevelika za tako izenačena kolesarja. Tudi 2.mesto je odlično.
Roko66
20. 07. 2022 21.11
-1
Ja Andrej,vse je mogoče...ko ostaneš s peščico pomagačev,jih našopas s tadejevimi žganci in vsi letijo po najhujsih klancih,prej pa tema! Hahahahaha ke komedija!
INAZ
20. 07. 2022 21.08
+9
Navijam za zeleno majico, MVP dirke po Franciji. Sijajno. Tadej in Jonas pa naj se udarita do zadnjega. Naj zmaga boljši.