Kolesarstvo

Najboljši Američan: Koppenberg? Mislil sem, da smo na ciklokrosu!

Oudenaarde, 01. 04. 2024 13.22 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

O zahtevnosti kolesarskega spomenika, imenovanega dirka po Flandriji, kjer se je leta 2023 zmage veselil Tadej Pogačar, ni treba posebej izgubljati besed. Sploh ob dejstvu, da je od 247 kolesarjev na startu ciljno črto prečkalo le 87 najbolje pripravljenih.

Kolesarska elita zbrana na 108. dirki po Flandriji uživa v zasluženem dnevu počitka. Najbolj med mojstri vrtenja pedal zmagovalec prestižnega spomenika, Nizozemec Mathieu van der Poel. Tretjič je ciljno črto v Oudenaardeju prečkal, kot zmagovalec dirke, prvič, kot kolesar v majici svetovnega prvaka. Postal je šele prvi po letu 2016 in Petru Saganu, ki mu je to uspelo, šele sedmi (Tom Boonen, Fabian Cancellara, Johan Museeuw, Achiel Buysse, Fiorenzo Magni in Eric Leman) v zgodovini dirke, ki se lahko pohvali s tremi zmagami na Flandriji.

Mathieu van der Poel je tretjič v karieri zmagal na dirki po Flandriji, prvič v dresu svetovnega prvaka.
Mathieu van der Poel je tretjič v karieri zmagal na dirki po Flandriji, prvič v dresu svetovnega prvaka. FOTO: AP

A če je van der Poel eden najbolj zadovoljnih, je med najbolj razočaranimi Avstralec Michael Matthews (Jayco AlUla), ki je zaradi oviranja tekmeca v zaključnem sprintu, ostal brez prigaranega tretjega mesta. "Žal je bil Michael Matthews diskvalificiran in ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder. Srce parajoč zaključek izjemnega dne," so sporočili iz vrst delodajalca Luke Mezgeca, ki je na velikonočno nedeljo izdatno pomagal moštvenemu kolegu do 3. mesta, a po pregledu posnetka so odgovorni pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) zaključili, da je šlo za nevaren manever.

Pod drobnogledom so bili znova tudi ameriški mojstri vrtenja pedal, zahvaljujoč izjemni formi člana ekipe Visma Lease a bike Mattea Jorgensona, so lahko upravičeno razmišljali o prvi uvrstitvi na zmagovalni oder po Georgu Hincepiu (leta 2006 je osvojil 3. mesto). In ko je uspel edini slediti van der Poelu na Koppenberg, so imeli le še razlog več, da do samega zaključka verjamejo v uspeh Američana. A ni uspel, v cilju pa je bil kasneje na 6. mestu najboljši Američan Magnus Sheffield (Ineos Grenadiers).

Ne cestno kolesarstvo, ampak ciklokros

"Začeli smo v soncu, končali v dežju. Prava podoba že tako zahtevne dirke po Flandriji. Dal sem vse od sebe. Tudi na Kwaremont. A Koppenberg je bil nekaj neverjetnega. Sestopali smo s koles, hodili navkreber. Kot bi nastopali na dirki v ciklokrosu. V ciljnem sprintu sem dal vse od sebe za uvrstitev med 10 najboljših. Upam, da se naslednje leto na dirko vrnem še močnejši," je po 6. mestu povedal 21-letni Sheffield. Od skupno 247 kolesarjev je eno najzahtevnejših enodnevnih klasik končalo le 87 kolesarjev, med njimi pa ni bilo Slovencev. Še več, Matej Mohorič (Bahrain Victorious), kot Slovenec z največ možnostmi za vrhunski rezultat, je moral zaradi padca odstopiti, sicer bi imel realne možnosti za uvrstitev med deset najboljših. Odstopila sta tudi Matevž Govekar in Mezgec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.