Kolesarstvo

Nova zmaga za Jumbo-Vismo, ciljni šprint pripadel Christophu Laportu

Toulouse, 22. 07. 2022 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na ravninski 19. etapi dirke po Francije je v ciljnem šprintu do prve etapne zmage na letošnjem Touru prišel Christophe Laporte in tako le potrdil dominanco nizozemske ekipe Jumbo - Visma. Dvakratni zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar je v cilj prišel kot peti, vodilni v skupnem seštevku Jonas Vingegaard pa pet sekund za njim kot 13. Pred nami sta tako le še 40,7 kilometrov dolg kronometer in nedeljska zaključna etapa po ulicah Pariza.

Christophe Laporte je na cilj 188 kilometrov dolge preizkušnje v Cahorsu prišel nekaj metrov oziroma sekundo pred Jasperjem Philipsenom, sprinterskim specialistom, tretje mesto je zasedel Italijan Alberto Dainese.

"Danes smo po treh uspešnih pirenejskih dneh najprej poskušali le varovati Vingegaarda pri branjenju rumene majice, drugih ciljev nismo imeli. A v zaključku mi je Wout van Aert rekel, da je danes idealen dan zame in da naj napadem, pri tem mi je tudi pomagal. V zadnjih dveh kilometrih sem ujel ubežno skupino, jih prehitel in s prednostjo prišel v cilj. Še vedno ne morem verjeti, da sem zmagal. Tako sem le nadaljeval uspehe moštvenih kolegov, ni pa nepomembno, da sem Franciji zagotovil prvo etapno zmago na dirki," je po svoji prvi etapni zmagi dejal Laporte, ki je v zaključku presenetil sprinterske ekipe. Te so sicer po napovedih nadzorovale potek, a njihovi predstavniki so se lahko borili le za drugo mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
29-letni Francoz je z etapno zmago tudi prekinil kar 38 etap dolgo 'francosko sušo' oziroma obdobje v katerem francoski kolesarji niso slavili na etapi dirke po Franciji.

Za visoka mesta se je v sprintu potegoval tudi Tadej Pogačar, ki je zasedel peto mesto in celo pridobil pet sekund v skupnem seštevku. S tem in tudi z napadom dobrih 30 kilometrov pred ciljem, ko je poskušal vodilnega v skupnem seštevku, Danca Jonasa Vingegaarda napasti po spustu z enega izmed dveh kategoriziranih vzponov, a napad pa po pričakovanju ni bil uspešen. Je pa pridobil pet sekund na koncu, tako da zdaj za vodilnim zaostaja tri minute in 21 sekund. Še vedno pa je to prevelika razlika, da bi lahko pred sobotnim kronometrom realno računal na skupno zmago.

Še pred svojim napadom je imel slovenski as težave s počeno zračnico, vendar ni delal panike, štirje preostali člani njegove ekipe UAE Emirates so ga počakali in so brez težav hitro ujeli glavnino. "Bila je težka etapa. Najprej sem samo čakal, kdaj jo bo konec, potem ko smo ujeli ubežnike in ko so se začeli novi napadi, sem dobil nekaj adrenalina. Celo sodeloval sem v enem izmed napadov, toda to je bila bolj popestritev dogajanja kot pa resen napad. Vingegaardov moštveni kolega Wout van Aert me je kmalu ujel in samo odkimal z glavo, kar je pomenilo, da me ne bodo spustili naprej," je po etapi za TV Slovenijo dejal Pogačar, eden od dveh Slovencev, ki se je v sprintu uvrstil med najboljših deset.

Tadej Pogačar po tehničnih težavah na 19. etapi
Tadej Pogačar po tehničnih težavah na 19. etapi FOTO: AP

Drugi je bil Luka Mezgec (Bike Exchange-Jayco), ki je pripravljal sprint za sprinterskega kapetana Dylana Groenewegna, ki pa spet ni bil posebej razpoložen, zasedel je sedmo mesto, Mezgec pa je bil deveti. Do odmevne uvrstitve se je spet poskušal dokopati Matej Mohorič, ki je bil v glavnem begu etape, v katerem so sodelovali še štirje kolesarji, vendar niso zdržali do konca. Glavnina jih je nadzorovala, več kot dve minuti prednosti jim ni dopustila.

V zaključku se je po novih napadih sicer izoblikovala še ena ubežna skupina, ki je bila bližje uspehu kot prva, toda tudi v njej so kolesarji ostali z dolgimi nosovi, ujeli so jih nekaj sto metrov pred ciljem.

Pogačar in Roglič tudi na Vuelto?
Po zadnjih dveh etapah letošnjega Toura Tadeja Pogačarja čaka iskanje odgovorov v lovu za novim tekmecem, ki je bil tokrat enostavno premočan. Za slovensko kolesarstvo je tudi drugo mesto velik dosežek, ki ga bo moč v popolnosti razumeti šele čez desetletja. Trenutno je slovensko kolesarstvo v zelo rodovitnem obdobju, kateremu prispevajo tudi preostali člani svetovne serije.

Na Touru so poleg Pogačarja in Primoža Rogliča nastopili še trije, Matej Mohorič, Jan Tratnik (oba Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange Jayco).

Najbolj zadovoljen bo s Toura odšel Mezgec, ki je v vlogi pomočnika pomagal pri dveh etapnih zmagah, in sicer Nizozemca Dylana Groenewegna in Avstralca Michaela Matthewsa. Več je od Toura, na katerem je lani slavil dve etapni zmagi, pričakoval Mohorič, medtem ko je bil za Tratnika nastop na francoski pentlji presenetljiv in nenačrtovan po hitrem odstopu na Giru zaradi zloma koščice v zapestju.

Zdaj tudi omenjeno trojico morda čaka še zadnja priložnost za pobeg v današnji etapi od Castelnau-Magnoaca do Cahorsa, nato pa sledita še 40,7 km dolg kronometer od Lacapelle-Marivala do Rocamadoura ter sprinterski festival na Elizejskih poljanah, kjer bo padel zastor pred 109. Dirko po Franciji.

Tadej Pogačar in Primož Roglič
Tadej Pogačar in Primož Roglič FOTO: AP

Sezone pa po francoski pentlji še ne bo konec, ostaja namreč še nekaj vrhuncev, vključno s svetovnim prvenstvom v Avstraliji, natančneje v Wollongongu, ter dirka po Španiji.

Na njej bodo oči slovenske javnosti uprte predvsem v dvojec Pogačar-Roglič, ki se bo, če ne bo prišlo do kakšnih sprememb v naslednjih tednih, med 19. avgustom in 11. septembrom skupaj z zmagovalcem italijanskega Gira, Avstralcem Jaiem Hindleyjem, meril za rdečo majico.

Leta 2019 sta na dirki že nastopila oba slovenska asa, takrat je Roglič prvič slavil na španskih cestah, ob debiju na tritedenskih dirkah pa je Pogačar osvojil tretje mesto in prvič zares opozoril nase na največjih preizkušnjah.

Izidi, 19. etapa:
 1. Christophe Laporte (Fra/Jumbo-Visma)      03:52:04

 2. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Deceuninck)       +    01

 3. Alberto Dainese (Ita/DSM)

 4. Florian Senechal (Fra/Quick-Step Alpha Vinyl)

 5. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)

 6. Amaury Capiot (Bel/Arkea-Samsic)

 7. Dylan Groenewegen (Niz/BikeExchange-Jayco)

 8. Hugo Hofstetter (FRa/Arkea-Samsic)

 9. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)

10. Caleb Ewan (Slo/Lotto Soudal)                  isti čas

...

96. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)             + 3:06

112. Jan Tratnik (Slo/Bahrain- Victorious)              6:09


Skupni vrstni red (19/21):
 1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)          5:45:39

 2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)        + 3:26

 3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)          8:00

 4. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                11:05

 5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)             13:35

 6. Louis Meintjes (Jar/Intermarche-Wanty-Gobert) 13:43

 7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)         14:10

 8. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                  16:11

 9. Aleksej Lucenko (Kaz/ Astana Quazahstan)      20:09

10. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)             20:17

...

76. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)        3:34:04

89. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)      3:48:14

104. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)        4:08:37

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

17.17

Hvala za vašo pozornost in lep pozdrav!

Pred nami sta le še 40,7 kilometrov dolg kronometer in zaključna etapa po ulicah Pariza.

17.09

Pogačar prišel v cilj kot peti, Vingegaard kot trinajsti

23-letnik iz Klanca pri Komendi je tako za pet sekund zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku.

17.05

Zmaga za Jumbo-Vismo! Christophe Laporte je bil najhitrejši na ciljnem šprintu!

Drugo mesto je osvojil Jasper Philipsen, tretjega pa Alberto Dainese.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
1 kilometer do konca

Ubežniki so ujeti! Čas je za zaključni šprint ...

4 kilometri do konca

Van Aert še naprej vodi glavnino, prednost vodilne trojice znaša le še osem sekund ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roko66
22. 07. 2022 21.51
-1
Daj Andrej,našopaj Pogija z TT žganci iz l.2020,sem stavu ful keša,da bo Pogi ju3 v rumenem! Plis Andrej!
dark horse
22. 07. 2022 21.31
+1
Roglič hejterji kaj pravite na to da ima 2 zlomljena vretenca?? Aja simuliral je itd
petka5
22. 07. 2022 21.39
+0
sem ravno prebrala... kakšen borec je ta človek to je neverjetno... z zlomljenimi vretenci je borbal in privozil ključno tudi ekipi majico... in tuki se en mahar norca dela... sram vas bodi take res... Primožu pa čimpreeejšnje popolno okrevanje...
dark horse
22. 07. 2022 21.44
-1
Mahar in njemu podobni provokatorčki se še s kolesom ne znajo peljati, ter so glasni s kavča. Škoda besed
mahar123
23. 07. 2022 08.14
+2
ti imaš res balo sena v glavi..kakšni roglič haterji jaz sem tu gor da zezamo en druzga..drugače jeRoglič ponos Slovenije in mu želim čimprejše okrevanje
Mio56
22. 07. 2022 21.22
+2
Samo Rogliča JV poslejo domov in imajo takoj bolse rezultate...blo ze lani isto!
petka5
22. 07. 2022 21.42
+0
pazi,da te karma ne useka... Primož jim je pomagal privoziti rumeno in to z zlomljenima dvema vretencema... zdaj bo še vuelto izpustil zaradi okrevanja... ti se pa norčuješ tukaj iz zdravja njegovega sram te bodi... poglej si še enkrat padec... bom pa malo nesramna - mogoče je bolje,da ko je tadej na tdf v borbi za ponovitev naslova ali stopničkče ne vrne več, ker je takrat vedno čudežno mu nekaj nastavijo, da ga poškodujejo... pred tem ni padal na touru... lani so ga knockavtiral, letos pa takole -po mojem ne naključje
mackon08
22. 07. 2022 21.54
+0
Mio56 moraš biti res totalni bu tl da takšne napišeš.
Nosmoke
22. 07. 2022 20.25
-2
Jutri bodo za ŠLEPMOJSTRA iz 2020 uporabili posebno PRIREJENO URO !
mahar123
22. 07. 2022 20.41
-4
MacekMuri75B
22. 07. 2022 18.58
-9
Vsem kolesarskim navijačem … pogačar je za dva razreda boljši kolesar od Primoža … a ste pozabili prva Vuelta 3. Mesto, 2x Tour de France, enodnevne klasike in še in še … Primož je odličen kolesar, velik nikdar ne bo … pogačar pa bo dobil TDF še vsaj 3x (malce tudi na Račun letošnjega TDF).
JEB. MOD.
22. 07. 2022 19.01
-5
rogla je s tem da je raje natleh kot na kolesu zapravil status pri jumbo!!
mahar123
22. 07. 2022 19.02
-11
petnikov
22. 07. 2022 19.08
+16
Meni so pa taki komentarji brezvezni in inteligentno n zelo nizkem nivoju. Oba imata svoje vrline, oba imata svoje šibkosti. In oba sta velika kolesarja. Na svetu je ogromno držav, ki nimajo enega pomembnega kolesarja, mi imamo dva vrhunska in še peterico odličnih, pa se prerekate, kdo je najboljši... Sram vas je lahko, namesto da bi ploskali obema, bi polovica slovenceljnev Pogiju vrgla držalo od metle med kolo, medtem ko bi druga polovica Rogli nasula pesek na ovinek... Me prav res zanima, kdaj smo Slovenci skrenili in se tako prekleto razdelili....
M teorija
22. 07. 2022 19.18
+1
JEB. MOD.
22. 07. 2022 19.30
+12
nihče ne sovraži rogle ampak samo njegove navijače ki so začeli zaradi športno izgubljene rumene majcjice rogle 2020 nesramno podtikati pogiju !! vse so si izmislili od nekega šlepanja do jemanja substanc!!
modelx
22. 07. 2022 19.54
-3
od takrat, ko beloušniki izdajajo. še majco je belo v ta namen nosil
StAnalitik
22. 07. 2022 20.43
+0
mucekmuri?? Da se razumeva,Primož ne samo bivšu smučarski skakalec,ki je šel zelo pozno med poklicne kolesarje.Kar je naredil on,ni naredil skoraj nihče do daneV nedeljo bo to uspelo "bivšemu" zaposlenemu v pakirbici rib-JONASU.Zame sta fenomena,da sta si podredila kolesarski svet.Primož je tudi osvojil ZLATO OLIMPIJSKO MEDALJO v vožnji na čas,na Japonskem.Toliko o tem,kdo je kdo.Hvala in whiskas naj ti postrežejo doma
Josip_L
22. 07. 2022 21.25
-3
Ne izpostavljaj toliko olimpijako zlato v ITT, ki velja manj od brona v individualni vožnji ali ene velike klasike.
Roko66
22. 07. 2022 21.43
+0
modelx
22. 07. 2022 18.42
+4
tako delajo po duši velike ekipe - tudi pomočnike potisnejo naprej, da okusijo slat zmage in s tem dobijo njihovo lojalnost, ko je treba garati za glaven cilje ekipe. danes je jumbo dobil na stran tudi vse francoze, ker je potisnil naprej francoza, da francija ne bi letos ostala brez zmage. temu se reče iq. tega pri ubrisanih arogantnih egoistih ni.
JEB. MOD.
22. 07. 2022 18.58
-1
nobenlaporta ni tiščal naprej !!zmagal je samo zato ker so šprinterji omagali!!
modelx
22. 07. 2022 19.53
-1
aha, van aert je za čisti užitek gnal celo skupino naprej? verjetn danes ni imel nič kaj pametnejšega za delat, kot se brez veze matrat
August Landmesser
22. 07. 2022 18.12
-9
adijo pogi ...nismo pozabili v dveh letih...Drugo leto zmaga tour Roglič , pogi bo odstopil ( ker bo daleč preveč zadaj )....lp
JEB. MOD.
22. 07. 2022 18.53
+3
česa niste pozabil ??a to da je rogle pregorel??
JEB. MOD.
22. 07. 2022 18.56
-3
drugo leto si borogla priboril majco za vodonošo!! to je ajca xxxxxxxl pod katero gre ene 20 bidonov!!
SpremeniVzdevek
22. 07. 2022 18.10
-1
Je bil Roglič pred ali za njim?
mahar123
22. 07. 2022 18.15
-2
Tomo Ivic
22. 07. 2022 18.08
+1
Bravo Pogačar! Rogliču pač tour ne leži, kar pa ne pomeni da ni vrhunski!
bohinj je zakon
22. 07. 2022 17.42
+1
Ni še konec.......
JEB. MOD.
22. 07. 2022 17.48
+3
stiing
22. 07. 2022 17.42
+2
Kakšnih 5 sekund, dej dej ....
JEB. MOD.
22. 07. 2022 17.40
+8
najbolj na živce mi pa gre pri pogiju in rogli tisti "JA" 5 x v vsakem stavku !!
okioki
22. 07. 2022 17.40
-3
Bay bay,Pogi.!!!🤣🤣🤣
JEB. MOD.
22. 07. 2022 17.42
+8
pogi je za razliko od rogle še na dirki !!
JEB. MOD.
22. 07. 2022 17.37
-5
potem ko je rogla že drugič talebnil na touru in obakrat vrgel kolo v koruzo mu v bodoče ne bodo pustili drugega kot vodo nosit !!škoda !!
Roko66
22. 07. 2022 21.46
Militos
22. 07. 2022 17.19
+3
Kje ste sprint videli?
mahar123
22. 07. 2022 17.31
+2
Mio56
22. 07. 2022 17.17
+3
Kisovcan Pogi? Resno???
fedr?k
22. 07. 2022 17.49
+1
Pogi je gorenjc,tako je. Gorenjci ne odstopijo ker imajo trmo v krvi.
StAnalitik
22. 07. 2022 20.45
-2
Kakšen gorenc pa? Kva pa t je? Komenda na gorenskem ajga a si ok? Al te novinarji šopajo k norca.
fedr?k
23. 07. 2022 09.33
+1
Kje pa je Komenda? pa Brnik pa Cerklje? Kaj to vse gazi po naši zemlji jao
mihakavc1c
22. 07. 2022 17.14
+7
modelx
22. 07. 2022 17.32
+1
Pepo Bolcev
22. 07. 2022 16.54
-2
Šac. Custva niso bedarije.
Pepo Bolcev
22. 07. 2022 16.52
+1
Ce bi leta 2020 pustil, da Primoz zmaga, bi letos zmagal drugic.
Šac81
22. 07. 2022 16.54
+2
Pustiš ti lahko svojega frenda da ptide prej na šmarno goro.
mahar123
22. 07. 2022 17.04
+0
moral bi pustiti..Primož je tako prijazen,pa fer
Šac81
22. 07. 2022 16.50
+5
Bravo Pogi.Borba do konca ni bilo predaje.To je profi šport,kjer ni prostora za čustva in podobne bedarije.Tukaj zadaj je denar ogromno sponzorjev,pomočnikov,logistike.Še enkrat bravo Pogi,zadluženo 2 mesto,mogoče tudi dobro da je drugi saj ravno zaradi 2 mesta bomo še slišali za njega,ker vemo da bo samo še rastel zaradi tega.Bravo Poačar!!
modelx
22. 07. 2022 17.33
-6