Kolesarstvo

Obeta se novost na kolesarskem koledarju – Mirovna dirka Srednjega vzhoda

Ljubljana, 08. 07. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če smo bili v zadnjih sezonah vajeni, da so najboljši kolesarji sezono zaključili z zadnjo od petih spomeniških klasik po Lombardiji, bi se to utegnilo spremeniti že prihodnje leto. Cyclingnews namreč poroča o ideji večdnevne "Mirovne dirke Srednjega vzhoda", ki bi jo skupaj gostili Izrael, Bahrajn in Združeni Arabski Emirati.

Že na prvi izvedbi bodo najverjetneje nastopili tudi kolesarji UAE Emiratesa.
Že na prvi izvedbi bodo najverjetneje nastopili tudi kolesarji UAE Emiratesa. FOTO: AP

Na že omenjenem portalu dodajajo, da za idejo stoji izraelski milijarder in lastnik ekipe Israel-Premier Tech Sylvan Adams. Pričakuje se, da bosta na njeni prvi izvedbi prihodnje leto od ekip svetovne serije zagotovo nastopila tudi Bahrain Victorious Mateja Mohoriča in UAE Emirates Tadeja Pogačarja. Obe moštvi sta namreč financirani s strani držav gostiteljic. 

Dirka bo prihodnje leto še sodila med drugorazredne "ProTour" preizkušnje, kmalu pa naj bi dobila svoje mesto tudi na WorldTour koledarju, kamor so uvrščene najbolj prestižne kolesarske dirke. Potekala bo med 18. in 22. oktobrom, v petih dneh bodo na sporedu tri etape. Med vsako bo dan, namenjen selitvi oziroma transportu iz ene države v drugo. 

Preizkušnja pod imenom "Mirovna dirka Bližnjega vzhoda" se bo začela v Izraelu. Sledil bo "kriterij" po ulicah bahrajnskega glavnega mesta Maname, zadnji dan pa bo na sporedu hribovita etapa, na kateri se bodo kolesarji povzpeli tudi na Džebel Hafit, ki je stalnica na dirkah po ZAE. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaenkrat je, kot še navaja Cyclingnews, predvidena udeležba 20 ekip, vsaka bo imela po pet kolesarjev. Zaradi ogromnega proračuna organizatorjev bi med njimi že na prvi izvedbi utegnili videti številne zvezdnike.

Če bo vse šlo po pričakovanjih, bomo leta 2025 videli tudi prvo žensko različico istoimenske dirke. Preizkušnja, za katero njeni organizatorji načrtujejo, da bo kmalu postala stalnica na koledarju najboljših kolesarjev, bi se lahko razširila tudi v Savdsko Arabijo. Ta je s kolesarstvom povezana predvsem preko podjetja AlUla, ki je eden od dveh glavnih sponzorjev ekipe Jayco-AlUla, za katero vozi tudi Luka Mezgec.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blue Dream
08. 07. 2023 10.51
+2
Izraelci znani miroljubneži
mnsandman
08. 07. 2023 09.13
+1
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈
slayer2
08. 07. 2023 08.51
+6
Izrael pa miroljubnost,sta dva različna pojma!!!
Nace Štremljasti
08. 07. 2023 08.22
+5
so pozabili na palestince