Kolesarstvo

Pogačar glavni favorit, a opozarja: Na LBL lahko odločajo centimetri

Liege, 20. 04. 2024 20.55 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.B., D.S.
Komentarji
9

Sezona spomladanskih kolesarskih klasik se bo v nedeljo zaključila z dirko Liege–Bastogne–Liege. Pričakuje se obračun Tadeja Pogačarja in Mathieua van der Poela. Slovenec je zavoljo profila trase izrazit favorit, a Nizozemec je v izjemni formi, kar je dokazal z zmagama na dirki po Flandriji in Pariz–Roubaix.

Tadej Pogačar je pred temi leti za zmago na LBL ugnal Juliana Alaphilippa in Davida Gauduja.
Tadej Pogačar je pred temi leti za zmago na LBL ugnal Juliana Alaphilippa in Davida Gauduja. FOTO: AP

Tadej Pogačar je na najstarejšem kolesarskem spomeniku že slavil leta 2021, po tem, ko je bil leto prej ob zmagi Primoža Rogliča tretji. Lovil bo svojo šesto zmago na spomenikih in prvo letošnjo. Na stavnicah velja za izrazitega favorita, edini, ki mu še pripisujejo realne možnosti za zmago, pa je Mathieu van der Poel

"Iz prve roke vem, kako težko je zmagati tukaj. Leta 2021 sem slavil za nekaj centimetrov, leto prej pa sem za nekaj centimetrov ostal brez zmage," je pred svojim četrtim nastopom na Liege–Bastogne–Liege povedal Pogačar, ki ima na dirko mešane spomine. Lani je namreč doživel grd padec, pri čemer si je zlomil zapestje, kar mu je otežilo priprave na dirko po Franciji. 

V tej sezoni je podobna usoda doletela Jonasa Vingegaarda, ki je bil udeležen v množičen padec na dirki po Baskiji. Prav zaradi te nesreče bo manjkal tudi zmagovalec zadnjih dveh izvedb Remco Evenepoel, medtem ko na startu prav tako ne bo Primoža Rogliča, čeprav je bil kljub padcu dolgo v igri za nastop. 

Pogačar si je v petek kljub slabemu vremenu ogledal traso: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stara gospa bo pokazala, v kakšni formi je Pogačar

Pogačar je v tej sezoni slavil na Strade Bianche, potem pa je poleg skupnega seštevka na dirki po Kataloniji dobil kar štiri etape. Zadnje tedne je preživel na višinskih pripravah v Sierra Nevadi, La Doyenne oziroma stara dama, kot pravijo nedeljskemu spomeniku, pa bo nazoren pokazatelj njegove trenutne forme. 

"Zelo ponosen sem na predstave ekipe v tej sezoni. Na Milano–Sanremo in Strade Bianche smo pokazali odlični vožnji, podobno enotnost in odločenost bomo potrebovali v nedeljo," je dodal volk s Klanca pri Komendi. 

Ekipa Alpecin-Deceuninck je doslej dobila vse tri spomenike v tej sezoni, zadnja dva sta pripadla Mathieuu van der Poelu.
Ekipa Alpecin-Deceuninck je doslej dobila vse tri spomenike v tej sezoni, zadnja dva sta pripadla Mathieuu van der Poelu. FOTO: Profimedia

Glede na van der Poelovo formo v zadnjem času se morda zdi presenetljivo, da ima Nizozemec na stavnicah kvoto 9, Pogačar pa zgolj okoli 1,5. A računica je jasna: v nedeljo kolesarje čaka štiri tisoč višinskih metrov, kar slovenskemu šampionu nedvomno veliko bolj ustreza. 

To je kapetan emiratov, ki bo imel ob sebi znova tudi rojaka Domna Novaka, izpostavil v pogovoru za nacionalni radio. Dejal je, da bi se morala razlika v teži, ki med njim in van der Poelom znaša deset kilogramov, po 4000 tisoč metrih zagotovo poznati. Prav zato bodo dirko skušali narediti karseda težko, je napovedal.

Ekipo UAE Emirates bodo zastopali še Sjoerd Bax, Finn Fisher-Black, Joao Almeida, Marc Hirschi in Diego Ulissi

Slaba napoved dober obet za Pogačarja

Med tihimi favoriti na 254 kilometrov dolgi preizkušnji z enajstimi kratkimi, a strmimi klanci, se omenja še Toma Pidcocka, Mattiasa Skjelmoseja in Stephena Williamsa, ki je pred dnevi navdušil z zmago na Valonski puščici. 

Sredino preizkušnjo so krojile skoraj nemogoče vremenske razmere – kolesarje so pričakali dež, sneg in celo toča, zaradi česar je bil Pogačar zadovoljen, da se za nastop ni odločil. Tudi v nedeljo pa se pričakuje neugodno vreme, možne so tudi padavine, kar je 25-letniku pisano na kožo in torej dober obet za morebitno novo slovensko slavje. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
21. 04. 2024 09.31
+1
Papper Ko pa ti kolesarski strokovnjaki pred tekmo napovedujejo , kdo bo zmagovalec , so pa njihov napovedi običajno zgrešene.
poper00
21. 04. 2024 12.20
Če ne maraš Pogačarja v redu ampak malo objektivnosti ti ne bi škodilo.Z neumnimi komentarji izpadeš neumen.Kot je recimo Pogačar ima močno ekipo v isti sapi pa ,ko ga je ekipa pustila na cedilu.In še to pogačar ni imel nikoli tako močno ekipo,kot jo je imel Primož na touru.
apodgra
21. 04. 2024 09.29
+0
Da ima tako dobre rezultate , se mora predvsem zahvaliti svoji močni ekipi. Roglič nikoli ni imel take pomoči. Ko pa je ekipa emiratov odpovedala , pa se je Tadej prilepil na ekipo Visme . Danes bomo videli na tej dirki, ki ni ravno ravninska , kaj je sposoben narediti.
poper00
21. 04. 2024 11.52
+1
Resnično pomembno strokovno mnenje s katerim se smešiš.Zato ,ker se ni dokazal ima najdaljše solo pobege in je tri leta prvi na lestvici.
sencina
20. 04. 2024 13.06
+4
Dente kako drugo sliko gor.Ta je bla že stokrat.Pa še Simonu Amanu je pldoben.
fronza
20. 04. 2024 13.31
Počakaj do nedelje, bo slika povsem drugačna.
poper00
20. 04. 2024 10.41
+2
Razmerje na stavnicah samo pove kako se ljudje ,ki spremljajo kolesarstvo zavedajo kvalitete Pogačarja.
Mišjak
20. 04. 2024 13.39
Monster_Cat
20. 04. 2024 10.00
+2
Marsikje odlocajo cm.......tud mm😁