Kolesarstvo

Pogačar si želi nastopiti na Giru, toda letos je to neizvedljivo

Ljubljana, 10. 01. 2022 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.M.
Komentarji
2

V minulem letu najboljši kolesar tako v Sloveniji kot tudi na svetu Tadej Pogačar je spregovoril o načrtih pred prihajajočo sezono. Potrdil je, da bo v letu 2022 dirkal tako na dirki po Franciji, kjer bo branil dve zaporedni zmagi, kot tudi na dirki po Španiji, ki jo je imel v načrtu tudi lani, a na njej nato ni nastopil. Kot je povedal v videokonferenci, bo morda v letu 2023 dirkal tudi na italijanski pentlji.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: AP

Nekoliko utrujen Tadej Pogačar pripoveduje o obveznostih, ki jih je imel v zadnjih dneh. "Ta teden sem kar veliko treniral, imeli smo precej obveznosti, testiranj. Včeraj smo imeli en daljši trening, trajal je 6 ur, kolesarji med seboj smo se nekoliko potestirali. Bilo je zabavno, šli smo kar na polno, še vedno pa je to le trening." 

V Italiji se bo udeležil treh dirk, v prvem delu sezone, pravi, da se jih kar veseli. "Giro mi je od nekdaj ena najljubših dirk, je blizu Slovenije, včasih tudi v Sloveniji. Zelo si želim nastopiti na dirki po Italiji, ampak letos je to neizvedljivo. Mogoče naslednje leto ..." je v sklopu medijskega dneva njegove ekipe UAE Team Emirates dejal 23-letnik s Klanca pri Komendi. Da bi imel na Giru ogromno navijačev, ni dvoma, a glede na uspehe, ki jih niza v zadnjih letih, med drugim je lani dobil dirko po Franciji, dve prestižni klasiki Liege-Bastogne-Liege in dirko po Lombardiji ter kot prvi Slovenec osvojil še olimpijsko medaljo v kolesarstvu, jih tudi na drugih dirkah zagotovo ne bo manjkalo.

Priložnosti za opazovanje njegovih vrlin bo veliko, saj so mu v ekipi tekmovalni načrt dodobra zapolnili. "Mislim, da smo izpolnili koledar na maksimum. Imel bom predvidoma 97 startov, od tega dva 'grand toura'. To ni preveč, ampak če hočeš biti na vsaki dirki v dobri formi, je to nek maksimum. Lani sem imel precej manj startov," je pojasnil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je dejal, bo tudi letos branil zmago na francoski pentlji, v načrtu pa je, tako kot lani, tudi dirka po Španiji. "Veliko večja možnost je, da se udeležim Vuelte, ni pa še zagotovo. Upam, da se bo vse izšlo po načrtu," je dejal in omenil še nekaj velikih dirk, tudi od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer bo prav tako branil zmago, pa Milano San Remo, Flandrijo (zanjo pravi, da bo bolj opazoval in nabiral izkušnje, a skušal izkoristiti priložnost, če se bo ponudila) in tudi druge.

Prva bo na sporedu dirka po Združenih arabskih emiratih med 20. in 26. februarjem. "Ta dirka je ena pomembnejših za našo ekipo. Če želiš biti med najboljšimi na kateri koli dirki, moraš biti res v formi, tako da se je treba tudi za to pripraviti, ne moreš se le pojaviti tam," je še poudaril.

Na to dirko se bo del ekipe, ki bo tam nastopil, v prihodnje (konec januarja in v prvi polovici februarja) pripravljal tudi na višini v Sierri Nevadi, a slovenski zvezdnik je že sedaj zadovoljen s svojo pripravljenostjo. "Sem tam, kjer si želim. Forma je za januar v redu, je pa kar še nekaj časa za vaditi, tako da me ne skrbi."

"Imamo se res v redu, sem kar presenečen, kako so vsi super, treniramo, se zabavamo skupaj. Vsi so profesionalni, nimam nikakršne pripombe čez nikogar." Tako opisuje stanje v ekipi, v kateri je veliko novincev, med katerimi je Portugalec Joao Almeida, za katerega Pogačar pravi, da lahko osvoji letošnjo italijansko pentljo. Prepričan je, da bodo preostale ekipe močna konkurenca, vendar se zaenkrat ne ozirajo na delo drugih. Bolj kot konkurenca pa ga skrbi nadloga v podobi covida-19. "Kar zadeva covid-19, smo zelo pazljivi, imamo natančna navodila od kluba, higiena je na prvem mestu, maske nosimo tudi v mehurčku ... Najbolj me je strah letalskih poletov, saj si takrat v majhnem prostoru najbolj izpostavljen. Ampak pač, treba se je razkuževati, nositi maske, kar pa delamo zdaj že dve leti."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorist_mb
11. 01. 2022 09.50
+4
Letos ta dva drugo leto giro in tour pa lahko greš v penzijo kot največji!
ho?emVšolo
10. 01. 2022 18.25
+6
letos bo spet veselje gledati