Kolesarstvo

Pogačar na 'domačem' terenu po tretjega od petih spomenikov

Ljubljana, 15. 03. 2023 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
2

V soboto bo na sporedu prvi vrhunec kolesarske sezone, spomeniška dirka od Milana do Sanrema. Lansko zmago bo branil Matej Mohorič, visoke apetite pa bo – kot vedno – imel tudi Tadej Pogačar. Slovenski šampion najdaljše enodnevne dirke na koledarju še nima v bogatem repertoarju zmag. Da bi se to spremenilo že v soboto, ima pripravljenih kar nekaj scenarijev.

Tadej Pogačar je za konec lanske sezone dobil spomeniško dirko po Lombardiji. V soboto bo jasno, ali je zadržal odlično formo na klasikah.
Tadej Pogačar je za konec lanske sezone dobil spomeniško dirko po Lombardiji. V soboto bo jasno, ali je zadržal odlično formo na klasikah. FOTO: AP

Milano–Sanremo je eden od petih kolesarskih spomenikov, ki bo tudi letos tradicionalno na sporedu prvi. Kar 294 kilometrov čaka kolesarje od jugozahodnega predmestja Milana do zibelke italijanskih popevk, Sanrema. Zmagovalca so v zadnjih letih kot po pravilu odločali zadnji kilometri. Lani si je Matej Mohorič odločilno prednost privozil z vrtoglavim spustom s Poggia.

Zadnji od šestih vzponov na dirki ima v kolesarski karavani kulten status. Njegovo pomembnost je v napovedi za spletno stran svoje ekipe izpostavil tudi Tadej Pogačar: "Milano–Sanremo je izjemna dirka. Te ceste poznam zelo dobro. Ne živim daleč stran od tu, zato lahko med treningom kdaj prevozim tudi Poggio. V glavi imam pripravljene različne scenarije, a vedeti moramo, da je dirka zelo nepredvidljiva in zagotovo ena najtežjih za dobiti."

Tadej Pogačar je leta 2020 dobil preizkušnji Liege–Bastogne–Liege in Il Lombardia, na kateri je bil najboljši tudi v lanski sezoni. Do popolnega izplena na spomeniških klasikah mu torej manjkajo še Milano–Sanremo, Pariz–Roubaix in dirka po Flandriji. 

Kakovostna zasedba Emiratov z različnimi aduti 

Lani je bil Pogačar peti, za Mohoričem je zaostal za dve sekundi. Letos je odločen, da ta rezultat še izboljša. Minuli teden si je na etapni dirki od Pariza do Nice privozil sijajno popotnico. Dobil je skupni seštevek in slavil tri etapne zmage. "Po odličnem tednu v Franciji se zdaj skušam čim bolj odpočiti in pripraviti na veliki vikend, ki je pred menoj," je dejal v pričakovanju enega od treh spomenikov, ki jih v svoji karieri še ni dobil. 

Ob Pogačarju bodo za Emirate vozili še štirje domačini Alessandro Covi, Davide Formolo, Matteo Trentin in Diego Ulissi, Avstrijec Felix Grosschartner ter tudi naš Domen Novak. "Imamo zares kakovostno zasedbo. Na cesti smo se dobro ujeli, zato sem prepričan, da imamo za finale kar nekaj različnih opcij," vase in ekipne kolege verjame nesporni kapetan moštva. 

V Milanu zbrana kolesarska smetana 

Med kolesarji, ki bodo na startni vrsti v Abbiategrassu, je malo morje svetovnih zvezdnikov, zato je krog favoritov zelo širok. Na stavnicah najvišje kotira zmagovalec izpred treh let Wout van Aert, tik za njim pa že najdemo oba Slovenca – Pogačar je drugi favorit, Mohorič pa tretji. V boju za zmago se pričakuje še dva od nekdanjih zmagovalcev dirke Juliana Alaphilippea in Jasperja Stuyvna. Pa tudi Britanca Toma Pidcocka, ki je prejšnji teden z zmago na Strade Bianche pokazal, da je v izjemi formi. 

Kolesarji, ki ne veljajo za favorite, bodo upali, da bo razplet dirke krojilo vreme. V primeru vetrovnih razmer bi lahko na svojo priložnost prežali morebitni ubežniki. V zadnjih letih pa se je izkazalo, da vzponi niso prestrmi niti za najboljše sprinterje. Caleb Ewan je bil pred dvema letoma drugi, tokrat pa ga stavnice uvrščajo na četrto mesto med favoriti. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poper00
17. 03. 2023 17.00
-1
Ni je proge ,kjer ne bi mogel zmagati.Za mene bo vse razen Pogijeve zmage presenečenje
G. Papež
15. 03. 2023 16.43
+2