2°C

Pogačar postal dobitnik prestižne nagrade zlato kolo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Ž.K. / STA /
KOMENTARJI
45
Dvakratni zaporedni zmagovalec Dirke po Franciji, prejemnik bronaste olimpijske medalje in številka ena na svetovni jakostni lestvici kolesarjev Tadej Pogačar je prejemnik prestižne nagrade zlato kolo (izvirno Velo d'Or), ki jo podeljuje francoska revija Velo Magazine. Primož Roglič, ki je zlato kolo osvojil lani, je letos zasedel drugo mesto, tretjega pa Belgijec Wout van Aert.

Na glasovanju za prejemnika prestižne nagrade zlato kolo, ki jo francoska revija Velo Magazine podeljuje kolesarju z najboljšo sezono že od leta 1992, so prva tri mesta pripadla enaki trojici kolesarjev kot lansko leto, le da sta na vrhu zamenjala slovenska asa Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Primož Roglič (Jumbo Visma). Tretje mesto je tako kot lani pripadlo Belgijcu Woutu van Aertu (Jumbo Visma), ki je na letošnjih olimpijskih igrah na cestni dirki osvojil srebrno medaljo, četrto mesto pa Francozu Julianu Alaphilippu (Deceuninck–Quick-Step), ki je osvojil naslov svetovnega prvaka v cestnem dirkanju.

Tadej Pogačar in Primož Roglič
Tadej Pogačar in Primož RogličFOTO: AP

Za Pogačarjem je izjemna sezona. Triindvajsetletnik je prvič v karieri sezono končal na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze. Ob koncu sezone pa je prejel tudi prvo od bržkone številnih nagrad, pred zlatim kolesom revije Velo tudi slovensko nagrado, Rogovo zlato kolo.

PREBERI ŠE
Tadej Pogačar dobitnik zlatega kolesa, z mislimi že pri začetku priprav na sezono 2022

"Ta sezona je bila tako rekoč neponovljiva. Vse od februarja, ko je nastopil na prvi večdnevni dirki po ZAE, pa vse tja do oktobra in dirke po Lombardiji. Vmes je drugič osvojil Tour in prvi spomenik. To je res nekaj neverjetnega," je za STA povedal eden od športnih direktorjev ekipe UAE Team Emirates.

"Kje so meje, je težko reči, ampak treba je poudariti, da se je v zadnjih letih vse poklopilo, imel je tudi nekaj sreče, obenem pa prihajajo drugi, novi kolesarji za njim in treba bo še naprej trdo delati. Glede na starost in sposobnosti lahko tudi Tadej še precej napreduje in le upamo lahko, da bo ta razvoj trajal še vrsto let," je dodal nekdanji slovenski selektor.

Tadej Pogačar
Tadej PogačarFOTO: AP

Mladi kolesarski as s Klanca pri Komendi je v tej sezoni še drugič zapovrstjo osvojil dirko vseh dirk, Tour de France, in postal 13. kolesar, ki mu je uspelo ubraniti skupno zmago. Obenem je član UAE Team Emirates postal eden le treh kolesarjev (Eddy Merckx, Fausto Coppi), ki so v eni sezoni ob zmagi na dirki po Franciji vpisali še slavje na dveh spomenikih. Pogačar je namreč zmagal tako na dirki Liege-Bastogne-Liege kot na dirki po Lombardiji, ki spadata med pet največjih enodnevnih klasik na svetu.

Tudi olimpijske igre niso minile brez pečata 23-letnika, potem ko je na cestni dirki okoli vratu obesil bron. Skupaj je v letu 2021 vpisal 13 zmag, s čimer je končal na vrhu tudi te lestvice.

Tadej Pogačar pozira z bronom
Tadej Pogačar pozira z bronomFOTO: STA

Trinajst zmag je v tem letu zbral tudi Roglič, ki ima za sabo sijajno sezono z le eno črno piko. Letošnji Tour je moral namreč predčasno končati zaradi poškodb po dveh padcih, s čimer je bila javnost po vsej verjetnosti prikrajšana za neposredni obračun med obema slovenskima asoma za prestižno rumeno majico.

Je pa nato v svojem značilnem slogu, ko se je moral pobrati po psihičnih in fizičnih udarcih, vnovič, še tretjič zapovrstjo slavil na dirki po Španiji. Vsega tri tedne po koncu Toura pa je stal še na vrhu stopničk v Tokiu in poziral z zlato olimpijsko kolajno po sijajni predstavi v vožnji na čas.

Primož Roglič
Primož RogličFOTO: AP

Roglič je bil pred Pogačarjem vladar lestvice Ucija, potem ko je bil v letih 2019 in 2020 na samem vrhu.

Največ nagrad Velo d'Or je prvotno prejel Američan Lance Armstrong, petkrat (1999, 2000, 2001, 2003, 2004), vendar so bili njegovi rezultati odstranjeni, potem ko so mu odvzeli zmage na dirki po Franciji zaradi kršitev protidopinških pravil.

Španec Alberto Contador je osvojil štiri zlata kolesa v letih 2007, 2008, 2009 in 2014. Britanec Chris Froome je lastnik treh zlatih koles, in sicer za dosežke v letih 2013, 2015 in 2017.