Kolesarstvo

Pogačar presenetil že na začetku sezone

Ljubljana, 07. 02. 2023 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
3

Dvakratni zmagovalec kolesarske dirke po Franciji Tadej Pogačar v ponedeljek začenja novo sezono. Za otvoritveno dirko si je po posvetu z ekipo izbral dirko Clasica Jaen Paraiso Interior, ki močno spominja na Strade Bianche, saj je sestavljena iz kar osmih neasfaltiranih odsekov.

Dvomov ni več – najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar odšteva dneve do začetka nove sezone, v kateri bo znova branil naziv najboljšega na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI). A začetek bo nekoliko atipičen za športnika s Klanca pri Komendi, saj dirke ne začenja v deželi lastnikov ekipe UAE Team Emirates, ampak v Španiji, natančneje v pokrajini Andaluzija, kjer se bo v mestu Jaen odvijala dirka Clasica Jaen Paraiso Interior. 

Gre za drugo edicijo preizkušnje, ki močno spominja na slovito dirko Strade Bianche. Lani se je zmage veselil Kazahstanec Aleksej Lutsenko, drugo mesto pa je osvojil Tim Wellens, novi moštveni kolega Tadeja Pogačarja. A 179 kilometrov dolga preizkušnja z osmimi zahtevnimi neasfaltiranimi odseki bo v letošnji sezoni z najboljšim na startu drugačna od prve izdaje. "Veselim se te dirke, trenutka, ko bom znova pripel številko na dres, združil moči z ekipo. Spremljal sem uvodne dirke zadnje tedne na televiziji, užival, a si obenem želel, da bi bil zraven. Priprave so bile dobre, januarja sem sicer imel gastroenteritis, kar ni bilo ravno prijetno, a k sreči je mimo in sem znova povsem zdrav," je za spletno stran ekipe povedal 24-letnik in se dotaknil začetka sezone: "Veselim se novih dirk, novih izkušenj, ki jih zame prinašata Jaen in nastop na Andaluziji. Komaj čakam!"

Tadeja Pogačarja uvodoma čaka nastop na prašnih cestah med Baezo in Ubedo.
Tadeja Pogačarja uvodoma čaka nastop na prašnih cestah med Baezo in Ubedo. FOTO: Luka Kotnik

Močno prenovljena je tudi ekipa, zanimivo bo videti, kako se kolesarji dopolnjujejo, ali je vodstvu Združenih arabskih emiratov uspelo sestaviti zasedbo, sposobno zmagovanja najpomembnejših dirk. 

V Jaenu preizkusiti formo in kolesa

V avtomobilih bodo ob ekipi menedžer moštva Joxean Matxin Fernandez in športna direktorja Manuele Mori ter Andrej Hauptman. "V Jaen in Andaluzijo peljemo izjemno izkušeno zasedbo, za katero verjamem, da lahko poskrbi za dober izplen. Dejstvo je, da nam neasfaltirani deli Jaena predstavljajo dober kraj za preizkus materiala in koles, torej govorimo o dirki, ki veliko ponuja. Ampak jasno je kot za vse druge dirke, ki jih vozimo, da bomo napadali zmago. Izkušena zasedba, na čelu katere bo Pogačar, bo v Jaenu debitirala. Verjamem, da imamo veliko posameznikov, sposobnih napadati vrhunski rezultat," pred začetkom Pogačarjeve sezone dodaja Bask Matxin, ki je presrečen, da so leta 2019 v svoje vrste zvabili slovenskega šampiona, ki jih je leto dni kasneje razveselil z zmago na dirki po Franciji, leta 2021 pa uspeh ponovil. 

Andrej Hauptman bo na obeh dirkah ob Tadeju Pogačarju.
Andrej Hauptman bo na obeh dirkah ob Tadeju Pogačarju. FOTO: Damjan Žibert

"Tadejev koledar dirk v tej sezoni je močno podoben lanskemu. Naredili smo sicer nekaj manjših sprememb. Govorimo o kolesarju, ki ima rad spremembe, preizkuša nove stvari, zato začetek sezone v Jaenu in Andaluziji potrjuje vse, kar sem dejal. Tekmovalno leto bo dolgo, naš cilj pa je, da smo na ključnih dirkah sezone pripravljeni," je zaključil eden glavnih operativcev ekipe iz Združenih arabskih emiratov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
08. 02. 2023 18.25
-2
b160
09. 02. 2023 15.32
+0
Klasik
07. 02. 2023 13.43
-4
Davke naj v Sloveniji plačuje