Kolesarstvo

Pogačar v vlogi favorita na Milano–Sanremo, na startu še pet Slovencev

Milano, 17. 03. 2022 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kolesarski zvezdniki se bodo ta konec tedna merili na eni najbolj prestižnih dirk na svetu. Na vrsti bo skoraj 300 km dolga klasika Milano–Sanremo, na kateri bo eden izmed favoritov tudi slovenski as Tadej Pogačar. Na dirki bo nastopilo šest Slovencev, med njimi tudi Primož Roglič in Matej Mohorič.

Predvsem 23-letni Tadej Pogačar pa bo eden glavnih kandidatov za zmago na prvem od petih kolesarskih spomenikov v sezoni. Na njih je kolesar s Klanca pri Komendi v zadnjem času zelo uspešen. Aprila lani je po sijajnem obračunu v zaključnem sprintu ugnal svetovnega prvaka Francoza Juliana Alaphilippa za zmago na Liege–Bastogne–Liegeu, ob koncu sezone pa je oktobra vpisal še zmago na dirki odpadajočega listja po Lombardiji.

S tem je po 49 letih postal tretji kolesar ob Italijanu Faustu Coppiju in Belgijcu Eddyju Merckxu, ki je v koledarskem letu dobil dirko po Franciji ter dva spomenika. V isti sezoni je Tour in dirko po Lombardiji poleg omenjenih dobil le še Francoz Bernard Hinault. Zdaj bo prvi kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze lovil še zmago na "primaveri", sodeč po Pogačarjevem začetku sezone pa bodo morali biti sprinterji, ki običajno v vodilni skupini lahko prekolesarijo zadnja vzpona na Cipresso (5,6 km/4,1 %) in Poggio (3,7 km/3,7 %), še posebej pozorni. Triindvajsetletni slovenski as bi lahko že na Cipressi dobrih 20 km pred ciljem preizkusil pripravljenost tekmecev, na Poggiu pa se kot vedno obeta pravi ognjemet pred zaključnim spustom do cilja na Via Romi. Glede na zadnje izdaje dirke, ki bo v dolžino letos merila 293 km, je pomembna predvsem pozicija pred zadnjima vzponoma, mnogi pa po okoli 270 km vrtenja pedal v bolj ali manj zmernem ritmu nato ne najdejo pravih nog za odgovore na eksplozivne napade. Nazadnje je daljši samostojni pobeg do zmage uspel domačinu Vincenzu Nibaliju leta 2018, ko je presenetil favorite in osvojil zadnjega od treh spomenikov v dosedanji karieri. Kasneje so na Via Romi slavili Alaphilippe, Belgijec Wout Van Aert in še en Belgijec Jasper Stuyven, ki je lani izkoristil nepazljivost manjše skupine največjih kandidatov za zmago, med katerimi je lani v cilj kot 11. pripeljal tudi Matej Mohorič.

Mohorič bo tudi tokrat verjetno na startu, vprašanje pa je, kako uspešno je pozdravil modrice po grdem padcu na dirki Strade Bianche 5. marca. Na tej preizkušnji po makadamskih cestah v Toskani je slavil prav Pogačar, ki je tekmecem strah v kosti nagnal s kar 50-kilometrskim samostojnim napadom do cilja v Sieni. Na krajšem odseku, a zato nič kaj manj prepričljivo, je tekmece deklasiral tudi v predzadnji etapi dirke od Tirenskega do Jadranskega morja z dvema zahtevnima vzponoma na Carpegno (6 km/10 %). V tej sezoni ima Pogačar že sedem zmag, s čimer je že na pol poti do lanskega izkupička 13. Osma na Milano–Sanremu ne bi bila presenečenje, čeprav se bo moral znova pomeriti z Van Aertom, ki ga je ugnal v ciljnem sprintu za srebro na olimpijskih igrah v Tokiu. Med glavne tekmece spadajo še nekateri Van Aertovi rojaki, in sicer Jasper Philipsen, lanski zmagovalec Stuyven, Oliver Naesen in Greg Van Avermaet. Nastop na "classicissimi" pa sta zaradi bronhitisa odpovedala Alaphilippe in zmagovalec lanskega Pariz–Roubaixa Italijan Sonny Colbrelli.

Tadej Pogačar bo na prihajajoči klasiki Milano–Sanremo eden od glavnih favoritov za zmago.
Tadej Pogačar bo na prihajajoči klasiki Milano–Sanremo eden od glavnih favoritov za zmago. FOTO: AP

Med ostalimi so tu še Francoza Nacer Bouhanni, Bryan Coquard, Italijani Davide Cimolai, Matteo Trentin ter Giacomo Nizzolo, Danec Kasper Asgreen, Avstralca Michael Matthews in Caleb Ewan, Nizozemec Fabio Jakobsen, Irec Sam Bennett, Britanca Ethan Hayter in Thomas Pidcock. Tu je tudi svetovni prvak v vožnji na čas Italijan Filippo Ganna, nevaren pa utegne biti tudi Španec Ivan Garcia Cortina. Imen je veliko, vprašanje pa je, koliko jih je sposobnih slediti Pogačarju navkreber.

Svoje načrte ima tudi moštvo Jumbo-Visme, ki na dirko v pomočniški vlogi pošilja celo Rogliča. Ta je imel v Van Aertu na dirki Pariz–Nica izjemnega zaveznika v lovu na prestižno skupno zmago, tokrat pa bo moštvenemu kolegu vrnil uslugo. Od Slovencev bodo na startu tudi Jan Tratnik, ki bo skušal v dober položaj pripeljati rojaka Mohoriča, Jan Polanc, ki bo delal za Pogačarja, medtem ko bo Luka Mezgec nudil oporo svojemu kapetanu Matthewsu.

Posebno mesto v zgodovini bo kot v zadnjih dveh sezonah lovil 39-letni Philippe Gilbert. Belgijcu namreč le še zmaga na Milano–Sanremu manjka v zbirki zmag na kolesarskih spomenikih. Doslej je le Merckxu ter njegovima rojakoma Rogerju De Vlaemincku in Riku Van Looyju uspelo osvojiti vseh pet največjih enodnevnih dirk.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrNurmic .
18. 03. 2022 08.21
+1
mahar123
17. 03. 2022 20.32
+3
Pogačar tukaj ni favorit
mitja.nahberger@gmail.com
17. 03. 2022 20.16
+1
Ne bom komentiral komentarjev, Pogi pac zna ocenit konkurenco. Zelim pa vsem nasim, da odpeljejo kot znajo. Itak so pa vsi dobri. Bi rad videl kdo od komentatorjev bi imel enako povprecno hitrost na 30 km kot imajo oni na 300 km?
Halahar
17. 03. 2022 19.37
+1
Dajmo nasi, zelim cim boljse rezultate, predvsem pa srecno do cilja!
Golob je car
17. 03. 2022 19.27
+0
Vsega je kriv jj
Moj?ica123
17. 03. 2022 17.24
-1
Zeljejedec
17. 03. 2022 17.14
+3
Sami poznavalci kolesanja u komentarih ajga
uporabnica1
17. 03. 2022 15.25
+2
Tole postavljanje Pogija kot 1. favorita je že malo smešno. To je zelo dolga in zahtevna dirka na kateri se lahko zgodi karkoli. V 1. vrsti je to šprinterska dirka. Poggio je premalo zahteven vzpon, da bi se Tadej kar odpeljal sam. Enodnevne dirke so loterija in veliko bo odvisno od sreče in dnevnega počutja. Srečno naši fantje 🙏
Komendator
17. 03. 2022 16.03
+7
Jaz sem prebral v članku "eden glavnih favoritov" in menim, da bi bilo veliko bolj nestrokovno če bi za zmagovalca že dveh spomenikov napisali, da ni med favoriti.
pojtrarara
17. 03. 2022 16.05
-12
glej (exfeel)... ravno sem gledala zdajle dirko kjer je fural Primož in ob gledanju kako je peloton se približal in ujel 5-erici z našim Primožem - se pravi 5 jih ni bilo dovolj za sodelovanje,da bi se ubranili pelotona... Poga pa to sam naredi 50 km in to celo poškodovan in podobni dirki -in ga še taka grupa kao od zadaj ne more ujeti... potem jaz rečem - vse drugo kot zmaga bo razočaranje. realno - in pričakujem podoben napad od daleč s suvereno razliko, saj se je zadnjič sam izrazil, da se kolesarstvo baje zdaj spreminja - in da zdaj se zmaguje tako,da se napada 50 km solo od daleč. To so njegove besede - da se kolesarstvo razvija v to smer takih zaključkov etap. če se hoče nekdo predstavljati kot čudežni talent in zmaguje na tak način tudi na ravnini in pravi,da je to posledica njegove čudežnosti v talentu - potem najbrž ta talen se ne vklopi samo sprogramirano. In če lahko poškodovan odpelješ enodnevno in solo odpelješ 50 km in te gruča od zadaj ne more dobiti... potem ee bi moral zmagati tudi to... drugo je če si normalen kolesar (kot ostali v pelotonu) in nisi čudežno odkritje stoletja...
Komendator
17. 03. 2022 16.15
+8
@pojtarara, A to ali so zasledovalci enotni v želji po lovljenju ali pa samo čakajo kdo od njih bo tako neumen, da bo vlekel ostale pa nima nobenega vpliva, kajne?
Janko133
17. 03. 2022 16.18
-10
S tabo pojtrarara se še enkrat več kot strinjam!
mahar123
17. 03. 2022 16.19
+9
kavelj22
17. 03. 2022 17.40
+4
Se strinjam ceprav pricakovati da bo kar vse zmagal je nemogoce. Pa upajmo danvseeno bo 😁
StariVolki
17. 03. 2022 18.22
-1
Ne sme vse zmagat 😉🤔 potem bo še bolj čudno … zato pa kakšno dirko ne zmaga, da ni sumljivo.
StAnalitik
17. 03. 2022 18.22
-3
Čudežno odkritje je bil tudo LANCE ARMSTRONG.Kajneda? In ne pretiravaj.Zakaj pot ni Pogačar zmagal na olimpijskih igrah? Hvala za odgovor
StariVolki
17. 03. 2022 18.36
-3
Da ne bi bil sumljiv so mu dali bolj blage tabletke 🤣🤣🤣
uporabnica1
17. 03. 2022 20.01
+3
tist, ki se spozna na kolesarstvo ali pa ga gleda že vsaj 30 let dobro ve, da je vse mogoče in nič ni samoumevnega. Vidim, da vas je kar nekaj tukaj ki se vam zdijo zmage Pogačarja samoumevne