Kolesarstvo

Pogačar z vrhunskimi nogami še v Katalonijo

Barcelona, 17. 03. 2024 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo sezono po zmagi na Strade Bianche in tretjem mestu na spomeniku Milano-Sanremo nadaljeval na preizkušnji svetovne serije po Kataloniji. Kolesarje tam čaka sedem etap, prva pa bo na sporedu v ponedeljek.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: AP

Tadej Pogačar je po sobotnem tretjem mestu na prvem spomeniku sezone deloval nekoliko razočarano, saj se je odlično počutil in dirkal na zmago. Kljub najhitrejši izdaji v zgodovini Milana-Sanrema pa je 288 km dolgo preizkušnjo označil kot eno najlažjih. "Dvakrat sem poskusil napasti, imel sem neverjetne noge, ampak dirka ni bila dovolj težka, da bi bila primerna za hribolazce. Dal sem vse od sebe, poskušal, a tretje mesto je največ, kar sem lahko dosegel. Zdelo se mi je, da je bila to ena najlažjih dirk. Za zmago bi moralo biti vse popolno, a tokrat ni bilo," je po sobotnem tretjem mestu dejal Pogačar.

Zdaj ga čaka teren, na katerem še bolj blesti. Od sedmih etap bo le ena zares ravninska, po trikrat pa se bodo kolesarji spopadli na gorskih oziroma razgibanih trasah. V ponedeljek se bodo merili na 174 km dolgi etapi okoli Sant Feliu de Guixolsa, kjer bo odločitev padla v zadnjih 30 km z vzponom druge kategorije, tudi zaključek etape z 2300 višinskimi metri pa bi lahko ustrezal slovenskemu as s sprintom nekoliko navkreber.

Kraljevski etapi bosta torkova do ciljnega vzpona na Vallter (11,4 km/7,5 %) in sredina na Port Aine (18,4 km/6,7 %). Četrtkova in petkova etapa sta od organizatorjev dobili oznako "ravninska", a bodo morali sprinterji v petek 30 km pred ciljem za končni obračun najprej premagati prelaz Creu d'Aragall (6,4 km/5,9%). Naslednji konec tedna bo pričakovano razgiban. V soboto, 23. marca, bo na vrsti pet kategoriziranih vzponov, zaključni do Queralta bo dolg 6 km s 7,2 % povprečnega naklona. V nedeljo sledi klasičen zaključek v Barceloni s šestkratnim prečkanjem Montjuica.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: AP

Glavni favorit za skupno zmago je Pogačar, ki bo imel po Kataloniji močno podporo ekipe. Ob njem bo še en Slovenec Domen Novak, ob obeh pa še Portugalec Joao Almeida, Avstralec Jay Vine, Avstrijec Felix Grossschartner, Francoz Pavel Sivakov in domačin Marc Soler.

Med tekmeci za skupno zmago velja izpostaviti Američana Seppa Kussa (Visma-Lease a Bike), ki bo imel prav tako dobro podporo nizozemske zasedbe. Na dirki bodo med drugimi nastopili še Kolumbijec Egan Bernal, Britanec Geraint Thomas (oba Ineos Grenadiers), Španec Enric Mas (Movistar), Rus Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe), Francoz Lenny Martinez (Groupama-FDJ), Španec Mikel Landa (Soudal-Quick Step) in Britanec Simon Yates (Jayco AlUla).

"Navdušen sem, ker bom prvič v karieri dirkal po Kataloniji. Trasa je zelo zahtevna in prilagojena hribolazcem ter napadalnim kolesarjem. Posledično bodo gledalci prišli na svoj račun ob zanimivem dirkanju," je dejal 25-letni Pogačar. "Imamo zelo močno ekipo, a tudi tekmece bo težko premagati, zato bo zabavno. Obrat od Sanrema bo zelo hiter, ampak doslej je šlo vse gladko. Pripravljen sem na ponedeljkov začetek," je še dodal kolesar s Klanca pri Komendi, ki ga nato po višinskih pripravah na dirko po Italiji naslednja dirka čaka 21. aprila na spomeniku Liege-Bastogne-Liege.

Lansko preizkušnjo po Kataloniji je dobil njegov rojak Primož Roglič (Bora-hansgrohe), ki je imel na koncu po dveh etapnih zmagah in treh drugih mestih šest sekund naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step). Oba se trenutno pripravljata na dirko po Baskiji, ki bo na sporedu od 1. do 6. aprila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
17. 03. 2024 15.43
+0
Čestitke Pogi!